Στον σκληρό πυρήνα της Χρυσής Αυγής ο Χρ. Ζέρβας

O πυρηνάρχης Αμπελοκήπων Χρήστος Ζέρβας, με φόντο τον αρχηγό Μιχαλολιάκο | ΕΦ.ΣΥΝ.

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 3/4/2017)

Ο χρυσαυγίτης που αναγνωρίστηκε από αυτόπτη μάρτυρα και συνελήφθη για τον άγριο ξυλοδαρμό του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη δεν είναι βέβαια ένα τυχαίο μέλος της ναζιστικής οργάνωσης, αλλά ηγετικό στέλεχός της.

Ο Χρήστος Ζέρβας, ο οποίος απολογείται σήμερα, κατηγορούμενος για ληστεία κατά συναυτουργία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, είναι στενός συνεργάτης του φίρερ Μιχαλολιάκου και του υπαρχηγού Κασιδιάρη. Γι’ αυτό ακριβώς έχει καταφέρει να πληρώνεται από το ελληνικό κοινοβούλιο ως μετακλητός υπάλληλος, τον οποίο έχει διορίσει ο αρχηγός του στη Βουλή.

Ας δούμε όμως την υψηλή θέση του στην ιεραρχία της οργάνωσης: Ο Ζέρβας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.

Είναι επίσης ο πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης Αμπελοκήπων, τον οποίο μάλιστα ο Κασιδιάρης προσφωνεί «η ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στον Ερυθρό και τους Αμπελόκηπους», στην περιοχή δηλαδή όπου βρίσκονται τα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης της Χρυσής Αυγής. Ο υπαρχηγός της οργάνωσης τον προσφωνεί έτσι (15/5/2014) λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες ο Ζέρβας ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων.

Από το 1990

 Ο Χρήστος Ζέρβας με κουκούλα απαθανατίζεται να συμμετέχει στην επίθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά αντιφασιστικής συγκέντρωσης στον Πειραιά (Απρίλιος 2016) | ΦΩΤ.: VICE / AΛΕΞΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ.

Ο πυρηνάρχης Αμπελοκήπων ήταν υποψήφιος όμως και σε αλλεπάλληλες βουλευτικές εκλογές, μεταξύ των οποίων και οι δύο τελευταίες του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015. Κατά δική του ομολογία, ο Ζέρβας ανήκει «πολιτικά στον χώρο της Χρυσής Αυγής» από το 1990, δηλαδή όταν ακόμα η οργάνωση αποτελούνταν μόνο από έναν μικρό πυρήνα σκληρών ναζιστών και δεν είχε προλάβει καν να φορέσει τον μανδύα του «πολιτικού κόμματος» και να κατέβει σε εκλογές. Ο Ζέρβας όμως ανήκει από τότε στη Χρυσή Αυγή, ενώ πιο ενεργά λέει ότι ασχολήθηκε μετά το 2002.

Αλλά πού τα λέει όλα αυτά; Οπως αποκαλύπτουμε σήμερα, όλα αυτά τα λέει σε κατάθεσή του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Και πότε τα λέει; Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, δηλαδή την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Με λίγα λόγια, έχει κληθεί ως γνωστός χρυσαυγίτης να καταθέσει για το έγκλημα που διέπραξε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

Εκεί ερωτάται αν αναγνωρίζει τον Ρουπακιά και φυσικά ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν τον ξέρει και ότι δεν ξέρει αν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι άλλωστε και η γραμμή που δίνουν τηλεφωνικά την επομένη της δολοφονίας οι Λαγός, Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης στον σημερινό πυρηνάρχη Πειραιά, Σωτήρη Δεβελέκο, στον οποίο λένε να κάνει ότι δεν ξέρει τον Ρουπακιά εάν κληθεί στη ΓΑΔΑ.

Ντοκουμέντα

Ο Κασιδιάρης με τον στενό του συνεργάτη Χρήστο Ζέρβα (δεξιά) στη διαδικτυακή εκπομπή της Χρυσής Αυγής (15/4/2014).

Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην κατάθεση του Ζέρβα είναι ότι ομολογεί πως είναι «υπεύθυνος ασφαλείας» των γραφείων στη Μεσογείων. Είναι δηλαδή ο υπεύθυνος για τη δράση του τάγματος εφόδου. Αυτού του τάγματος που επιτέθηκε την Παρασκευή στον Αλέξη Λάζαρη.

Θυμίζουμε ακόμα ότι ο φωτογραφικός φακός έχει απαθανατίσει τον Ζέρβα να συμμετέχει και σε μια άλλη επίθεση. Αυτήν που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά τον Απρίλιο του 2016 σε βάρος αντιφασιστικής συγκέντρωσης από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ηταν όταν κρανοφόρος χρυσαυγίτης με σιδερόβεργα είχε κινηθεί κατά οπερατέρ του καναλιού «Ε», ενώ άλλος είχε επιτεθεί στη φωτογράφο του Vice, Αλεξία Τσαγκάρη.

Η Αλ. Τσαγκάρη αποκαλύπτει λοιπόν σήμερα ότι αυτός που την κλότσησε, τη χτύπησε και απείλησε να τη σκοτώσει τότε δεν ήταν άλλος από τον Χρήστο Ζέρβα.

Για τον Ζέρβα θυμίζουμε ακόμα ότι στην οικογένειά του ανήκει η καφετέρια Bristol, η οποία βρίσκεται πίσω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή των Αμπελοκήπων και κοντά στο σημείο της επίθεσης στον 24χρονο φοιτητή.

Η καφετέρια αυτή κατονομάζεται από τον προστατευόμενο μάρτυρα Γ’, που αναφέρει ότι εκεί σύχναζε αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε σε εκπαίδευση σκοποβολής της Χρυσής Αυγής σε ανοιχτό χώρο στο Χαϊδάρι.

Καταθέτει επίσης ότι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού είναι διορισμένος υπάλληλος της Χ.Α. στη Βουλή, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι το «Μακελειό» του Στ. Χίου, που κινείται στον χώρο της Ακροδεξιάς, λέει (24/10/2014) ότι η συγκεκριμένη καφετέρια «αποτελεί εδώ και χρόνια στέκι των στελεχών και οπαδών της οργάνωσης».

Μια… αστεία ανακοίνωση

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η επίσημη αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

«Αντί να συλλάβουν τους εγκληματίες-τρομοκράτες που επιτέθηκαν με τσεκούρια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνουν αθώους πολίτες και στήνουν Χρυσαυγιάδες και προπαγανδιστικά σόου με ψευδολογίες στα διαπλεκόμενα κανάλια. H Χρυσή Αυγή καταδικάζει κάθε πράξη βίας απ’ όπου και αν προέρχεται».

Είναι προφανές ότι εδώ η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να αρνηθεί τη σύνδεσή της με τον Ζέρβα, όπως έκανε στην περίπτωση του Ρουπακιά, κι έτσι υποχρεώνεται να τον καλύψει αποκαλώντας τον «αθώο».

Ομως το δεύτερο σκέλος της απάντησης, πέραν της θυμηδίας που προκαλεί η καταδίκη της βίας από μια οργάνωση που έχει τελέσει πλήθος εγκλημάτων, στην ουσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση της καταδίκης του Ζέρβα η ηγεσία της οργάνωσης να «αδειάσει» το ηγετικό της στέλεχος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.