Η επίθεση στους Πακιστανούς εργάτες στην Ιεράπετρα (139η-140ή μερα)

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 22/3/2017)

Κόλαφος για τους χρυσαυγίτες ήταν η κατάθεση (που ξεκίνησε στις 16/3 και ολοκληρώθηκε στις 20/3 -139η και 140η μέρα συνεδρίασης του δικαστηρίου) του Αντρέα Μπιλάλη, κάτοικου της Βαϊνιάς Ιεράπετρας, μηχανικού στο ελαιοτριβείο του χωριού και ιδιοκτήτη του σπιτιού που νοίκιαζαν οι Πακιστανοί εργάτες γης που δέχτηκαν επίθεση στις 13/2/13 από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Ήταν η τρίτη κατά σειρά επίθεση και η πλέον δολοφονική αφού οι χρυσαυγίτες άφησαν πίσω τους τρεις σοβαρά τραυματίες. Είχαν προηγηθεί δυο επιθέσεις με μολότωφ. Μόλις βγήκαν από το νοσοκομείο, οι Πακιστανοί εργάτες συνελήφθησαν από την αστυνομία και κρατήθηκαν για ενάμιση μήνα λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων.

Η επίθεση έγινε λίγες βδομάδες μετά την δολοφονία του Λουκμάν, στην περίοδο που οι επιθέσεις των χρυσαυγιτών πύκνωναν σε όλη την Ελλάδα. Τότε, έντεκα χρυσαυγίτες, πέντε εκ των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και καταδικαστεί από το Πλημμελειοδικείο Λασιθίου, ξεκίνησαν από τα γραφεία που διατηρούσε η ΧΑ στην Ιεράπετρα για να επιτεθούν στους Πακιστανούς εργάτες της Βαϊνιάς.

Ο Αντρέας Μπιλάλης είναι αυτός που είδε τους χρυσαυγίτες να προσεγγίζουν την περιοχή, να οπλίζονται με καδρόνια και να βαδίζουν προς το σπίτι που έμεναν οι Πακιστανοί εργάτες, αναγνώρισε δυο από αυτούς, ενώ κράτησε τις πινακίδες από δυο τζιπ, τα οποία ανήκαν στον αρχιχρυσαυγίτη Γ. Πετράκη του οποίου η γυναίκα ήταν υποψήφια της ΧΑ στο νομό Λασιθίου και στον Σ. Γαροφαλάκη, μέλος της ΧΑ, ο οποίος δήλωσε μεταμέλεια “καρφώνοντας” το σχέδιο της επίθεσης και άλλους τρεις από τους επιτιθέμενους φασίστες.

Ο Α. Μπιλάλης περιέγραψε την προσπάθεια της ΧΑ να ανοίξει γραφεία και να στήσει πυρήνα στην περιοχή τραμπουκίζοντας και τρομοκρατώντας τους κατοίκους του νομού Λασιθίου. Θύμισε και άλλες επιθέσεις και τραμπουκισμούς όπως αυτή σε λαϊκή του Αγ. Νικόλαου ή σε εορτασμό της 17ης Νοέμβρη στην Ιεράπετρα. “Η επίθεση αυτή ήταν η υλοποίηση της θέσης της οργάνωσης για τους Πακιστανούς εργάτες της περιοχής”, δήλωσε μετά από ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής.

Πριν την κατάθεση του Α. Μπιλάλη είχε προηγηθεί αυτή του Πέτρου Κάπουα (16/3, 139η μέρα της δίκης), υπεύθυνου του ελαιουργείου της Βαϊνιάς ο οποίος τόνισε: “Ήταν γομάρια και φόραγαν μαύρα. Ο ένας από αυτούς φόραγε και άρβιλα. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτοί έκαναν την επίθεση”, τόνισε.

Οι επόμενες δικάσιμοι

30/3 στο Εφετείο. Για τον Απρίλη: 6/4 και 27/4 στο Εφετείο και 7/4, 10/4, 11/4, 12/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό. Για το Μάη είναι 3/5, 8/5, 16/5, 22/5 στο Εφετείο, 2/5, 9/5, 15/5, 23/5, 26/5 και 30/5 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.