Χρυσή Αυγή: Απόλυτη ταύτιση “πολιτικού κόμματος” – εγκληματικής οργάνωσης

(Κείμενο: Θανάσης Καμπαγιάννης, Documento, 12/3/2017)

Παρά την ελλιπή της δημοσιότητα, η υπό εξέλιξη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι μια μοναδική σε μέγεθος και ιστορικότητα διαδικασία. Πρόκειται για τη σημαντικότερη δίκη ναζιστικής και ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη μεταπολεμικά. Κατηγορούμενος δεν είναι κάποιο μεμονωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά η Χρυσή Αυγή η ίδια, όπως αυτή εκφράζεται από τον διευθυντικό της πυρήνα που στην περίπτωσή μας έχει ενδυθεί τον κοινοβουλευτικό μανδύα πολιτικού κόμματος.

Η ουσία του κατηγορητηρίου σε βάρος της Χρυσής Αυγής έχει ήδη αποδειχτεί. Οι δεκάδες εγκληματικές πράξεις που εξετάζονται τελέστηκαν, όχι ως μεμονωμένες πρωτοβουλίες ή τυχαία περιστατικά, αλλά στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης, με εμβληματικές τις τρεις σημαντικότερες – και γι’ αυτό συνεκδικαζόμενες – υποθέσεις. Στην περίπτωση της δολοφονίας Φύσσα, το τάγμα εφόδου που του επιτέθηκε συγκροτήθηκε στα γραφεία της τοπικής της Νίκαιας, κατόπιν μηνύματος του πυρηνάρχη της από κινητό τηλέφωνο της οργάνωσης. Στη συγκρότηση του τάγματος πρωταγωνίστησαν δύο έμμισθα στελέχη της Χρυσής Αυγής, σε συνεννόηση με τον Λαγό. Ο μαχαιροβγάλτης Ρουπακιάς δεν ήταν παρά το αναλώσιμο εργαλείο μιας εκπαιδευμένης από την ηγεσία ομάδας κρούσης.

Στην περίπτωση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, του τάγματος ηγήθηκε ο πυρηνάρχης του Περάματος που συνελήφθηκε φορώντας τη χαρακτηριστική μαύρη μπλούζα με τα διακριτικά της Χρυσής Αυγής, λίγες ώρες μετά την δημόσια προαναγγελία της επίθεσης από τον Λαγό.

Στην περίπτωση των κομμουνιστών συνδικαλιστών, το καρτέρι θανάτου στήθηκε κατόπιν επικοινωνίας με τον Λαγό, που διηύθυνε την επίθεση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την τέλεσή της.

Ίδια είναι η εικόνα σε δεκάδες άλλες επιθέσεις: στην επίθεση στο στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη, οι βουλευτές Λαγός και Μίχος ηγήθηκαν αυτοπροσώπως της επίθεσης κατά μικρών παιδιών σε μάθημα αγγλικών, κάνοντας χρήση μέχρι και βουλευτικού αυτοκίνητου! Στη δολοφονική επίθεση στο αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα, ηγέτης του τάγματος εφόδου ήταν το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Βασίλης Σιατούνης, ήδη καταδικασμένος για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Μετά την επίθεση, ο Σιατούνης επιβραβεύτηκε από τον Μιχαλολιάκο με μια θέση στα ψηφοδέλτια της οργάνωσης! Η ταύτιση του “πολιτικού κόμματος” και της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα μπορούσε να είναι πιο απόλυτη.

Μόνο αν έχει κανείς υπόψιν του αυτή τη συντριπτική εικόνα που προκύπτει από την αποδεικτική διαδικασία, μπορεί να κατανοήσει εξελίξεις όπως η ανεξαρτητοποίηση του υπόδικου βουλευτή Κουκούτση. Όλο και περισσότερα στελέχη της οργάνωσης καταλαβαίνουν ότι η άρνηση του Μιχαλολιάκου να αποστασιοποιηθεί από τα ναζιστικά πιστεύω και τις εγκληματικές πράξεις των πρωτοπαλίκαρών του θα σημάνει την επιστροφή όλου του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης στη φυλακή. Κι αυτό σε μια περίοδο που τα ακροδεξιά κόμματα καταγράφουν μεγάλη άνοδο στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, παράλληλα με την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα ολοκληρωθεί το 2018. Το δικαστήριο θα διαθέτει στο τέλος της όλα τα στοιχεία, προκειμένου να καταδικάσει τους κατηγορούμενους, φυσικούς αυτουργούς και διευθύνοντες. Όμως, το αποτέλεσμα της δίκης δεν μπορεί να ειδωθεί έξω από τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Το κράτος επέδειξε πολύχρονη ανοχή – όταν δεν συνεργάστηκε – στην εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης. Η κινητοποίηση της πλατιάς, δημοκρατικής, αντιφασιστικής πλειονότητας είναι το ζητούμενο. Η απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής θα γίνει πρώτα στις γειτονιές, στους δρόμους, στους εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους. Η δικαστική απόφαση θα την επισφραγίσει.

* Ο Θανάσης Καμπαγιάννης είναι δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.