«Ξέρουμε πού είναι ο Φοίβος, θα σου φέρουμε το κεφάλι του» [9/3/2017]

Ο κατηγορούμενος Γιώργος Αποστολόπουλος.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 10/3/2017)

Την πεποίθησή του ότι η επίθεση σε βάρος του 16χρονου γιου του Φοίβου από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Αποστολόπουλο ήταν «οργανωμένο σχέδιο» εξέφρασε χθες, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Ιορδάνης Δερμετζίδης, πατέρας του μαθητή που μαχαιρώθηκε έξω από το σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο στις 28 Ιανουαρίου 2013.

Η χθεσινή 136η συνεδρίαση του δικαστηρίου διεξήχθη στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, στη διάρκεια της οποίας εκτός από τον πατέρα του 16χρονου μαθητή, ολοκλήρωσε και την κατάθεσή της, που είχε ξεκινήσει από την προηγουμένη, η τότε διευθύντρια του 3ου Λυκείου Παλαιού Φαλήρου η οποία εξετάστηκε από τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Στον βαρύτατο τραυματισμό του γιου του αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο Ιορδάνης Δερμετζίδης, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση εναντίον του Φοίβου ήταν «οργανωμένο σχέδιο» καθώς, όπως είπε, του είχαν στήσει καρτέρι μια βδομάδα και έξω από το σπίτι τους.

Ο μάρτυρας μάλιστα έκανε αναφορά και σε μηνύματα που αναδεικνύουν σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ το κίνητρο του δράστη χρυσαυγίτη, «γνωστού τραμπούκου» όπως τον χαρακτήρισε, ήταν ο εκφοβισμός και δεν ήταν συναισθηματικό αλλά «να κάνει επίδειξη ισχύος, να εκφοβίσει όλο το σχολείο».

Ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι ο αιμόφυρτος γιος του, όταν έφτασε στο νοσοκομείο, του είπε ότι τον χτύπησαν φασίστες, χρυσαυγίτες, όμως δεν το ανέφερε αρχικά γιατί φοβόταν, δεν ήθελε να μπλέξει: «Η Χρυσή Αυγή είναι ένα πολιτικό κόμμα, είχε βίαιο προφίλ, με επιθέσεις».

Ακόμα ο μάρτυρας είπε στο δικαστήριο ότι λίγες μέρες μετά το αιματηρό περιστατικό ακολούθησαν απειλές στην οικογένειά του, «τους έπαιρναν συνέχεια τηλέφωνο, τους απειλούσαν, στο κουδούνι ζωγράφιζαν σβάστικα… “Ξέρουμε πού είναι, θα σου φέρουμε το κεφάλι του”, έλεγαν».

Αναφερόμενος στις «δράσεις» της Χρυσής Αυγής, κατέθεσε για τα τάγματα εφόδου με τη στρατιωτική εκπαίδευση λέγοντας ότι «είναι σαν κομάντο».

Ελένη Ζαφειρίου (δικηγόρος πολιτικής αγωγής): Η ιδεολογία της Χ.Α. ποια είναι;

Μάρτυρας: Φασιστική, ναζιστική.

Ζαφειρίου: Από πού αντλείτε την πεποίθησή σας;

Μάρτυρας: Είμαι κι ο ίδιος “θύμα”, ξέρω και από το δικό μας περιστατικό και από άλλα που έχω παρακολουθήσει.

Xρ. Τσάγγας (δικηγόρος υπεράσπισης): Εσείς πού ξέρετε ότι στόχος ήταν ο εκφοβισμός, ως γεγονός λέω όχι ως συμπέρασμα.

Μάρτυρας: Ως γεγονός;(!)

Η κατάθεση της διευθύντριας

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση της τότε διευθύντριας του σχολείου, Ελένης Δαμιανοπούλου, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δικηγόρων υπεράσπισης για όσα γράφονταν στους τοίχους του σχολείου, είπε ότι όλα τα έσβηνε, υπάρχουν συνδηλώσεις όμως στο «Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή»… Είναι για τη δίκη της Νυρεμβέργης (αίμα-τιμή) και μιλάει για την καθαρότητα της άριας φυλής.

Μάρτυρας: Tα παιδιά είναι παιδιά. Εγώ δεν τα ταυτίζω με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη.

Γ. Μιχαλόλιας: «Τον κύριο Μιχαλολιάκο», είστε και καθηγήτρια. Είναι νόμιμα εκλεγμένο κόμμα η Χρυσή Αυγή.

Μάρτυρας: Κι ο Χίτλερ με εκλογές βγήκε…

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τρίτη στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.