«Μετά το 2011 ήρθαν τα μαχαίρια και έμαθα τον φασισμό» [2/3/2017]

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 3/3/2017)

Τα χαρακτηριστικά των οργανωμένων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής περιγράφηκαν ανάγλυφα, κατά την 132η ημέρα της δίκης, μέσα από τις καταθέσεις του επικεφαλής της πακιστανικής κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, και του πρώην προέδρου της τανζανικής κοινότητας, Σαλούμ Φράνσις.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ κατέθεσε ότι την περίοδο 2009-2013 τα θύματα ρατσιστικής βίας ήταν περίπου 900, κυρίως Πακιστανοί. Ανέφερε ακόμα ότι από το 2011 και μετά οι δράστες τόνιζαν την ταυτότητά τους φορώντας μπλούζες της Χρυσής Αυγής και δηλώνοντας ότι είναι χρυσαυγίτες.

Περιέγραψε το γνωστό modus operandi των οργανωμένων εγκληματικών ενεργειών, μιλώντας για πολυπρόσωπες επιθέσεις «με σιδηρογροθιές ή με μαχαίρια αν θέλανε να σκοτώσουν», που κορυφώθηκαν μετά την εκλογική άνοδο της ναζιστικής οργάνωσης και μειώθηκαν δραστικά μετά τις ποινικές διώξεις σε βάρος των ηγετικών στελεχών της.

Και βέβαια τόνισε το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών: «Η Χ.Α. μάς λέει “σκουπίδια” και μας επιτίθεται». Και συνέχισε: «Εγώ κατάλαβα τον ρατσισμό το 2010 από αυτούς που μας χτύπαγαν και μας λέγανε σκουπίδια και πως αυτοί ήταν καλύτεροι, μετά το 2011 ήρθαν τα μαχαίρια και έμαθα τον φασισμό».

Για τη δολοφονία

Μίλησε για τα χτυπήματα της Χρυσής Αυγής σε μουσουλμανικούς χώρους λατρείας, αλλά και για τις επιθέσεις σε σπίτια και σε μαγαζιά μεταναστών, ακόμα και σε λεωφορεία. Κατέθεσε επίσης για τις απειλές σε μετανάστες να κλείσουν τα καταστήματά τους και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επιθέσεις, όπως αυτή στο κουρείο, ιδιοκτησίας υπηκόου Πακιστάν, κατά την οποία οι δράστες χτύπησαν και μαχαίρωσαν Ελληνα οδηγό ταξί, ξυλοκόπησαν Πακιστανό εργαζόμενο και έβαλαν φωτιά στο κατάστημα την ώρα που ο τελευταίος βρισκόταν μέσα.

Και βέβαια, ανάμεσα σε άλλες επιθέσεις, οι οποίες κατά βάση εντοπίζονται στις περιοχές της Νίκαιας, του Αγ. Παντελεήμονα και του Ασπροπύργου, αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Σεχζάντ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013. «Με πήραν τηλέφωνο το πρωί κατά τις 11 και μου είπε ο ξάδελφός του ότι έψαχναν τον Λουκμάν.

»Τελικά μάθαμε ότι τον Λουκμάν τον μαχαίρωσαν πάνω στο ποδήλατο τα ξημερώματα που πήγαινε στη δουλειά», κατέθεσε. Τέλος, επισήμανε την πλημμελή στάση που έχουν επιδείξει αστυνομικοί σε υποθέσεις εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής, εστιάζοντας στις περιπτώσεις των αστυνομικών τμημάτων του Αγ. Παντελεήμονα και της Νίκαιας.

Ο βουλευτής της Χ.Α.

Ο μάρτυρας Σαλούμ Φράνσις, δηλώνοντας ότι φοβάται ακόμα και σήμερα, κατέθεσε για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στην τανζανική κοινότητα τον Σεπτέμβριο του 2012, την οποία, όπως είπε, έκαναν δράστες «με μαύρες μπλούζες με σβάστικα».

Σημαντικό ήταν το σημείο της κατάθεσής του για το ότι την επόμενη μέρα της επίθεσης, όταν ο ίδιος πήγε στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλει το περιστατικό, είδε να επικρατεί χάος και ανάμεσα στους συγκεντρωμένους που το προκαλούσαν ήταν ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος μιλούσε με τους δύο συλληφθέντες για την επίθεση.

«Γιατί βουλευτής του Κοινοβουλίου να είναι μέσα στο τμήμα, ενώ υποτίθεται ότι θα έπρεπε να διατηρήσει την ειρήνη;» διερωτήθηκε ο μάρτυρας και όταν του επιδείχθηκε σχετική φωτογραφία, αναγνώρισε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν ήταν άλλος από τον Παναγιώταρο.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.