Κατάθεση Σεκ Καντίμ – Καταπέλτης για το τάγμα εφόδου Πλ. Αμερικής (130ή+131η μέρα)

Ο Σεκ Καντίμ καταθέτει στο Εφετείο. Φωτό: Παντελής Σαΐτας.

(Κείμενο: Κυριάκος Μπάνος, Εργατική Αλληλεγγύη, 1/3/2017)

Νέα στοιχεία για την δράση της Χ.Α. στην πλ. Αμερικής έφερε στην επιφάνεια η διήμερη κατάθεση του Σενεγαλέζου Σεκ Καντίμ την Παρασκευή 24/2 (130η μέρα) και την Τρίτη 28/2 (131η μέρα) οπότε και ολοκληρώθηκε.

Ο Σεκ, ο οποίος διατηρούσε παντοπωλείο στην περιοχή, είναι από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση εμπρησμού του μπαρ Cointreau που ανήκε σε μετανάστη από το Καμερούν και έγινε στις 13/05/2013 στην πλ. Αμερικής από τους χρυσαυγίτες Νίκο Παπαβασιλείου και Γιώργο Περρή που έχουν καταδικαστεί με απόφαση του Β’ Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τις πράξεις τους «στις οποίες ωθήθηκαν από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής και της εθνικής καταγωγής του πολιτικώς ενάγοντος». Πλέον κατηγορούνται και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Ο Σεκ περιέγραψε το κλίμα τρομοκρατίας που είχαν απλώσει οι χρυσαυγίτες στην περιοχή με την “επιτροπή κατοίκων” που ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2012 είχαν αρχίσει να απειλούν διάφορα μαγαζιά αφρικανών στην περιοχή με “ομάδες περιπολίας” ενώ λίγο αργότερα έγινε και η επίθεση στην Τανζανική κοινότητα. “Στην αρχή αποφασίσαμε, αφρικανοί απ’ όλες τις κοινότητες να συναντήσουμε την επιτροπή κατοίκων. Νομίζαμε πως είχαν πράγματι προβλήματα που θα μπορούσαμε να τα λύσουμε με τη συζήτηση. Τα προβλήματά τους όμως δεν ήταν προβλήματα για να τα λύσουμε. Τα παράπονα ήταν ότι ήμασταν μαύροι. Θέλανε να μας διώξουν”, τόνισε στην κατάθεσή του.

Εμπρησμός

Πριν φτάσουν στον εμπρησμό του Cointreau οι Νίκος Παπαβασιλείου και Γιώργος Πέρρης είχαν επανειλημμένως απειλήσει τον Πατρίκ, ιδιοκτήτη του μπαρ, ζητώντας του οικονομικά ανταλλάγματα. Όταν ο Πατρίκ απευθύνθηκε στο φίλο του Σεκ εκείνος του είπε να πάει στην αστυνομία και να κάνει μήνυση.

«Ο ίδιος ο Πατρίκ μου είπε ότι την προηγούμενη φορά που είχε πάει στο ΑΤ του Αγ. Παντελεήμονα για να κάνει μήνυση έφτασε ο ίδιος ο Παναγιώταρος που ήταν βουλευτής και του είπαν ότι άμα κάνει μήνυση θα του κάνουν και αυτοί και αυτοί θα φύγουν αλλά αυτός θα μείνει εκεί.

Την επόμενη φορά που τον απείλησαν ήρθε ο Πατρίκ και με βρήκε πάλι. Μου είπε πως του έβαλαν λουκέτο στο μαγαζί και τον απείλησαν πως αν το ανοίξει θα τον σκοτώσουν. Πήγαμε στο τμήμα μαζί και κάναμε μήνυση. Όταν γυρίζαμε με ταξί αποφασίσαμε να περάσουμε έξω από το Cointreau. Έξω από το μαγαζί ήταν μαζεμένα 20 άτομα, κάποια από αυτά φόραγαν μπλούζες Χρυσή Αυγή κρατούσαν ρόπαλα και ξύλα. Λίγη ώρα μετά μας ειδοποίησαν ότι το μαγαζί καιγότανε. Καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχει βίντεο σε γαλλικό κανάλι που οι ίδιοι είπαν στους δημοσιογράφους: εμείς το κάψαμε».

«Αν τότε δεν είχαμε σηκώσει κεφάλι και δεν τους σταματάγαμε θα μας μαχαιρώνανε στα ίδια μας τα σπίτια. Μαζευόμασταν όλοι μαζί και συζητάγαμε. Κάναμε διαδηλώσεις», τόνισε ο Σεκ.

Η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια

Καταιγιστικές ήταν οι δυο γυναίκες που ήταν παρούσες στην επίθεση στο Στέκι Αντίπνοια και κατάθεσαν σαν μάρτυρες στην 129η μέρα της δίκης της ΧΑ την Πέμπτη 23/2 στην δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Η Βασιλική Μάργαρη και η Κατερίνα Γερούκη ήταν παρούσες παρακολουθώντας το μάθημα ισπανικών που γίνονταν μια φορά την εβδομάδα εκείνη την ώρα εντός του ημιυπόγειου χώρου.

“Ο πρώτος που μπαίνει σηκώνει το χέρι του ναζιστικά και φωνάζει: Χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή”, τόνισε στην αρχή της περιγραφής της η Βασιλική Μάργαρη για να εξηγήσει την συντονισμένη είσοδο άλλων 10-15 μαυροφορεμένων κρανοφόρων οι οποίοι άρχισαν βρίζοντας να σπάνε και να καταστρέφουν με σκεπάρνια και ρόπαλα, σπάζοντας τζαμαρίες, χτυπώντας πόρτες και σκορπώντας το υλικό και τα βιβλία.

“Ο ένας πέταξε ένα σκαμπό προς τον Γιώργο που ήταν ο πιο εγκλωβισμένος. Φοβήθηκα να μην μας σκοτώσουν. Άλλος τον ψέκασε στο πρόσωπο, άλλος τον μαχαίρωσε. Είδα ένα πρόσωπο και τα χαρακτηριστικά φρύδια του Στράτου ήρθαμε πολύ κοντά και όταν μετά είδα τις φωτογραφίες τον αναγνώρισα. Μπήκαν με παράγγελμα έναρξης και τελείωσαν με ‘τέλος χρόνου’. Όλο αυτό δεν κράτησε πάνω από δυο λεπτά. Έτρεξα πίσω τους μέχρι την πόρτα. Είχαν ανέβει σε μηχανάκια. Στη θέση των πινακίδων δεν είχαν αριθμούς», ήταν μερικές από τις περιγραφές που έδωσε κατά την διάρκεια της κατάθεσής της στη δίκη η Β. Μάργαρη.

Πολιτική ευθύνη

“Παρόλο που στην εφημερίδα τους με ανακοίνωση του γραφείου τύπου διέψευσαν την εμπλοκή της ΧΑ στην επίθεση στην Αντίπνοια, στη δίκη της υπόθεσης τον Μάη του 2011 εμφανίστηκε τάγμα εφόδου με επικεφαλής τους Κασιδιάρη και Λαγό”, τόνισε η μάρτυρας για να προσθέσει λίγο μετά, “ανέλαβαν άτυπα και κατά τον προσφιλή τους τρόπο την πολιτική ευθύνη της επίθεσης”.

Σημαντική ήταν και η μαρτυρία της Κατερίνας Γερούκη που έχοντας δουλέψει σαν νοσοκόμα ήταν αυτή που πρόσφερε πρώτες βοήθειες σταματώντας την αιμορραγία στην μηριαία αρτηρία και σώζοντας τη ζωή στον Γ. Μηλιαράκη. Η Κ. Γερούκη αφού επιβεβαίωσε πλήρως τις περιγραφές της επίθεσης και τόνισε πως αναγνώρισε του χρυσαυγίτες Σιατούνη και Στράτο, προχώρησε παρακάτω κατονομάζοντας και τον Κασιδιάρη ως έναν από τους ηγέτες του τάγματος εφόδου τον Μάη του 2011 στα δικαστήρια. “Ήρθαν να στηρίξουν τον συναγωνιστή τους. Άλλωστε ο Σιατούνης ήταν και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ναζιστικής οργάνωσης… Ο ίδιος ο Κασιδιάρης υπό τα απαθή βλέμματα της αστυνομίας ήρθε κατά το μέρος μου να με χτυπήσει, έλεγε θα πεθάνετε σήμερα”.

Δεν πέρασαν οι προκλήσεις των δικηγόρων της Χ.Α

Όλο και περισσότερο γελοιοποιείται η πλευρά της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών με τους τρόπους που εφευρίσκει κάθε φορά με στόχο τη φίμωση της πολιτικής αγωγής και την καθυστέρηση της δίκης.

Την Παρασκευή 24 Φλεβάρη οι δικηγόροι των ναζί για άλλη μια φορά με νομικίστικα τερτίπια προσπάθησαν να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Με μια ένσταση-φούσκα ζήτησαν την απόλυτη ακυρότητα της δίκης της Χ.Α με αφορμή διερμηνεία στην αγγλική γλώσσα που είχε τελέσει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης για μάρτυρα-θύμα ρατσιστικής επίθεσης τον Νοέμβριο του 2013, όταν δηλαδή δεν παρίστατο ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

“Η υπεράσπιση απασχολεί την έδρα με ένα προδήλως αβάσιμο αίτημα” τόνισε κατά την εξέταση του αιτήματος ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε στην τοποθέτησή του και ο συνήγορος πολιτικής αγωγής από τη μεριά του ΠΑΜΕ Θόδωρος Θεοδωρόπουλος.

Αφού σπαταλήθηκε μια ολόκληρη μέρα σε νομικίστικα τερτίπια τελικά οι προσπάθειές των υπερασπιστών των ναζί πήγαν στράφι αφού η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη, μετά από την απορριπτική εισήγηση της εισαγγελέως Α. Οικονόμου, δεν έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων των χρυσαυγιτών. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε καμία ακυρότητα (ούτε καν σχετική). Η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής είδε έτσι άλλο ένα αίτημά της να απορρίπτεται.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Επόμενες δικάσιμοι για το μήνα Μάρτη: 3/3, 7/3, 8/3, 13/3, 16/3 και 30/3 στο Εφετείο και 2/3, 9/3, 14/3 και 20/3 στον Κορυδαλλό. Ένα βήμα πίσω θεωρείται από την πολιτική αγωγή η απόφαση της έδρας να ανακοινώσει περισσότερες δικάσιμους στον Κορυδαλλό απ’ ό,τι στο Εφετείο για το μήνα Απρίλιο. Πιο συγκεκριμένα οι δικάσιμοι για τον Απρίλη είναι: 6/4 και 27/4 στο Εφετείο και 7/4, 10/4, 11/4, 12/4 και 25/4 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.