«Ο Παύλος ήταν ένας από εμάς…» [23/2/2017]

(Κείμενο: efsyn.gr, 23/2/2017)

Με τις καταθέσεις τριών μαρτύρων οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα την ώρα της επίθεσης του τάγματος εφόδου τον Ιούνιο του 2008, συνεχίστηκε σήμερα στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασία ολοκληρώθηκε η εξέταση του αναρχικού και μέλους του «Αντίπνοια» Γεώργιου Μηλιαράκη, ενός εκ των θυμάτων της επίθεσης που μεταφέρθηκε μαχαιρωμένος με αιμορραγικό σοκ στο νοσοκομείο, ο οποίος παρακολουθούσε το μάθημα ισπανικών την ώρα της εφόδου των χρυσαυγιτών.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτική αγωγής επανέλαβε στην κατάθεση του για τους διακριτούς ρόλους που είχε ο καθένας στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, κατά την εισβολή τους μέσα στο στέκι, για τη δήλωση της ταυτότητας τους και για το πώς τους εγκλώβισαν και δεν μπορούσαν να φύγουν. Απαντώντας σε ερώτηση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, αν διαχωρίζει τη δράση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής από τη δράση των ταγμάτων εφόδου ο μάρτυρας απάντησε ότι «σε πλήθος χτυπημάτων συμμετείχαν βουλευτές, είναι ένα και ενιαίο».

Ερώτηση: Για ποιο λόγο σας συστήθηκαν;

Μάρτυρας: Για να μας φοβίσουν και να δείξουν ότι αυτοί ηγεμονεύουν στον ακροδεξιό χώρο.

Ερώτηση από πλευρά συνηγόρων των κατηγορουμένων: Θα μπορούσε να συνυπάρξει για ανταλλαγή απόψεων ο αναρχικός χώρος με μέλη της Χρυσής Αυγής;

Μάρτυρας: Να ρωτήσετε τη μάνα του Φύσσα αν μπορεί να συνυπάρξει με τον Ρουπακιά.

Για το πώς βίωσε την επίθεση από την πλευρά της η αρχαιολόγος Βασιλική Μάργαρη κατέθεσε ακολούθως στο δικαστήριο: «Αυτό που σκέφτηκα ήταν ότι θα πεθάνουμε. Ένας λοιπόν πέταγε το σκαμπό, άλλος κατέστρεφε το έντυπο υλικό, άλλος κατέστρεφε το χώρο, άλλος τη τζαμαρία, θυμάμαι ότι κάποια στιγμή γυρνάω και βλέπω τρία άτομα γύρω από τον Γιώργο, ο ένας έριχνε σπρέι, ο άλλος τον μαχαίρωνε. Εγώ αναγνώρισα εκεί τον Στράτο, φορούσε κράνος αλλά δεν είχε προστατευτικό. Τον είδα καλά και τα μάτια του και το πρόσωπό του όλο. Αυτόν τον συνέλαβαν αλλά δεν ερχόταν στο δικαστήριο. Όταν υποχρεώθηκε να έρθει στο δικαστήριο τον αναγνώρισα».

Συγκρίνοντας τα «χτυπήματα» των χρυσαυγιτών σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», η μάρτυρας είπε ότι «όλοι αγωνίζονται ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ενάντια στο κράτος και το παρακράτος που είναι η Χρυσή Αυγή».

Πρόεδρος: Υπήρχε διαφορά ανάμεσα σε εσάς και σε αυτούς;

Μαρτυρας: Εμείς είμαστε κινηματίες αναρχικοί και φυσικά είμαστε τελείως αντίθετοι ιδεολογικά. Έχουμε βρει σβάστικες ζωγραφισμένες πριν χρόνια. Ήταν οργανωμένοι και ήρθαν απρόκλητα με σκοπό. Ο καθένας είχε συγκεκριμένο στόχο. Ήταν καλοσχεδιασμένο. Συγκεκριμένοι μαχαίρωσαν, συγκεκριμένοι σπάγανε, συγκεκριμένος έριξε το σπρέι πριν το μαχαίρωμα. Ήμασταν άοπλοι ήταν ένοπλοι. Ήμασταν λίγοι ήταν πολλοί. Ήταν ίδιο με την επίθεση στους ψαράδες, στο ΠΑΜΕ…

Πρ.: Τι κοινό είχατε;

Μα.: Ο Παύλος ήταν ένας από εμάς, δεν εννοώ αναρχικός, δεν ξέρω τι ήταν. Η ιδεολογία του, η διάθεση για ελευθερία. Οι ψαράδες είναι οι κατατρεγμένοι.

Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της συνταξιούχου λογίστριας Αικατερίνης Γερούκη, η οποία υποστήριξε ότι στη δίκη που έγινε για την επίθεση «ήρθαν σύσσωμοι οι χρυσαυγίτες και με κοπάνησαν στο κεφάλι. Ο ίδιος ο Κασιδιάρης υπό τα απαθή βλέμματα της αστυνομίας ήρθε κατά το μέρος μου να με χτυπήσει, έλεγε θα πεθάνετε σήμερα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.