Ίδρυμα Expo: Διαρροή βίντεο από συναυλία ναζί ταρακουνάει την Ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Ακολουθεί μετάφραση κειμένου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σουηδικoύ αντιφασιστικού/αντιρατσιστικού Ιδρύματος Expo, αναφορικά με την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής ομάδας φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων “Alliance for Peace and Freedom” (APF) της οποίας ηγείται η Χρυσή Αυγή, σε συνδυασμό με το βίντεο που έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών.

Διαρροή βίντεο από συναυλία ναζί ταρακουνάει την Ευρωπαϊκή ακροδεξιά

(Daniel Vergara, Expo.se, 20/2/2017)

Σβάστικες, παραινέσεις για την εξολόθρευση Εβραίων και ναζιστικοί χαιρετισμοί. Ένα βίντεο που διέρρευσε αποκαλύπτει την παρουσία του ηγέτη της Χρυσής Αυγής και του αντιπροέδρου της “Συμμαχίας για Ειρήνη και Ελευθερία” (Alliance for Peace and Freedom – APF), η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ, σε συναυλία ανωτερότητας της λευκής φυλής. Τώρα πρέπει να κλείσει η κάνουλα των ευρωπαικών εκατομμυρίων προς το APF.

Βίντεο από μία ναζιστική συναυλία του 2005 διέρρευσε και κάνει την ευρωπαική ακροδεξιά να τρέμει. Κατά την διάρκεια του 7λεπτου υλικού, το κοινό και οι μπάντες χαιρετούν ναζιστικά, τραγουδούν τον εθνικό γερμανικό ύμνο του ναζιστικού καθεστώτος και φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα: το απόσπασμα αποτελεί μέρος ενός ντοκυμαντέρ για την άνοδο της ελληνικής ακροδεξιάς. Το βίντεο ταρακουνάει τόσο την ελληνική πολιτική σκηνή όσο και το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής στο κοινό

Στο απόσπασμα που είναι αναρτημένο στο youtube, φαίνονται πολλά μέλη του ηγετικού πυρήνα της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής. Αναμεσά τους φαίνονται ο ηγέτης της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος και πολλοί βουλευτές.

Ακόμη και γερμανοί ναζιστές, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, βρίσκονται στο κοινό. Επίσης, αναγνωριζεται ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Ο Ματθαιόπουλος ανήκει στον ηγετικό πυρήνα της ΧΑ και είναι αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία (APF), η οποία χρηματοδοτείται με εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

Στο APF συμμετέχει επίσης και ο σουηδός ακροδεξιός βετεράνος Stefan Jacobsson. Υποργάνωση της Συμμαχίας, η οποία επίσης χρηματοδοτείται από την ΕΕ, είναι η Europa Terra Nostra, της οποίας ηγείται ο σουηδός Dan Eriksson, ο οποίος είναι και επικεφαλής του ακροδεξιού pod [ιντερνετικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα] Motgift.

Μπορεί να συμπεριληφθεί στην προανακριτική έρευνα

Το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Χρυσή Αυγή, η οποία δικάζεται αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Μετά τον συναγερμό που σήμανε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαικού κοινοβουλίου, το βίντεο μικορύ μήκους μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευρωπαική στήριξη εκατομμυρίων στο APF. Αυτό θα ήταν πλήγμα και για την σουηδική ακροδεξιά.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριλάβουμε το βίντεο αυτό στην έκθεση μας, η οποία είναι μέρος της έρευνας για την στήριξη στο APF», δηλώνει πηγή με επιρροή στην ευρωπαϊκή προανακριτική έρευνα. Το βίντεο διέρρευσε σε χείριστη περίοδο για την ΧΑ η οποία δηλώνει ότι ήταν «ένα συνηθισμένο εθνικιστικό κόμμα».

Αυτή θα είναι η υπερασπιστική γραμμή του σκληρού πυρήνα του κόμματος που δικάζεται αυτή την στιγμή.

Η ΧΑ κατηγορείται για συνέργεια σε φόνο και πογκρόμ ενάντια σε πολιτικούς αντίπαλους και μειονότητες. Το ελληνικό κράτος έχει παγώσει την χρηματοδότηση στο κόμμα της ΧΑ κατά την διάρκεια της δίκης. Την ίδια στιγμή, η ΧΑ έχει έναν κεντρικό ρόλο στο APF, το οποίο χρημοτοδείται από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Ακόμη όμως και αυτή η οικονομική υποστήριξη αξιολογείται. Σύμφωνα με τον ευρωπαικό κανονισμό, η οικονομική στήριξη σε πολιτικούς σχηματισμούς αίρεται όταν αυτοί πλήττουν βασικές ευρωπαϊκές αξίες.

Θέλει να παίξει το βίντεο στο ευρωκοινοβούλιο

Η ευρωπαϊκή επιτροπή για συνταγματικά θέματα, AFCO, ζήτησε πρόσφατα το σχόλιο του αντιπροέδρου του APF, Stefan Jacobsson, πρώην ηγέτη του ναζιστικού κόμματος των σουηδών, και του προέδρου της, ιταλού φασίστα Roberto Fiore.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου με την προτροπή να προβληθεί το βίντεο στην Ολομέλεια, με την υπενθύμιση για τους ευρωβουλευτές ότι η ναζιστική ΧΑ είναι μέρος του APF.

Αντιδράσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση του APF έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις. Ο δημοσιογράφος Νίκο Άγκο έχει μελετήσει την ΧΑ για χρόνια. Σήμερα ζει στην Σουηδία ως αποδέκτης ασύλου μετά από τις απειλές για την ζωή του:

“Μιλάμε για μια οργάνωση που δικάζεται για εγκληματικές ενέργειες. Στην Ελλάδα κανείς δεν θέλει λεφτά από φόρους να χρηματοδοτούν μια οργάνωση με ναζιστική ιδεολογία, η οποία δικάζεται για εγκληματικές ενέργειες. Αυτός είναι ο πυρήνας των αντιδράσεων στην Ελλάδα ενάντια στην χρηματοδότηση από την ΕΕ στην ΧΑ.”

Παρόλη την ακροαματική διαδικασία, η ΧΑ δεν έχει χαμηλώσει τους τόνους των απειλών ή την βίαιη παρουσία της στην ελληνική κοινωνία. Μάλλον το αντίθετο.

“Η ΧΑ είναι ακόμη εξαιρετικά ενεργή. Πρόσφατα επιτέθηκαν ενάντια σε γονείς και μαθητές σε ένα σχολείο στην Αθήνα. Δεν θέλουν προσφυγόπουλα να πάνε στο σχολείο. Ανάμεσα σε αυτούς που επιτέθηκαν ήταν και βουλευτές. Όχι απλά μέλη”.

Ο Άγκο θεωρεί ότι είναι ακατάληπτο ότι το ευρωκοινοβούλιο χρηματοδοτεί το APF.

“Έχουν επανειλλημένως δηλώσει ότι ακολουθούν χιτλερικές μεθόδους. Ότι χρησιμοποιούν τα λεφτά της δημοκρατίας για να ρίξουν την δημοκρατία. Το έχουν δηλώσει ανοιχτά. Πιστεύω ότι η αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου θα πέσει τη στιγμή που χρηματοδοτεί εχθρούς της δημοκρατίας. Είναι απίστευτο ότι χρηματοδοτείται”.

One thought on “Ίδρυμα Expo: Διαρροή βίντεο από συναυλία ναζί ταρακουνάει την Ευρωπαϊκή ακροδεξιά

  1. Pingback: Ίδρυμα Expo: Το βίντεο των Ελλήνων ναζί της ΧΑ, πλήττει την Ευρωπαϊκή ακροδεξιά - Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.