«Ενας μαχαίρωνε, ένας έσπαγε» [16/2/2017]

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 17/2/2017)

Στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά τα τελευταία επεισόδια στο Εφετείο της Αθήνας, συνεχίστηκε και χθες η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Στο κατάμεστο δικαστήριο από μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και με την παρουσία δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Θόδωρος Δρίτσας και Ελένη Σταματάκη), καθώς και των δημάρχων Κορυδαλλού, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος, κατέθεσαν τη μαρτυρία τους δύο από τα θύματα της επίθεσης του τάγματος εφόδου τον Ιούνιο του 2008 στο κοινωνικό στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα.

Ο Ισπανός καθηγητής Ρούμπεν Ροντρίγκες και ο Γιώργος Μηλιαράκης, που βρίσκονταν μέσα στο στέκι εκείνη την ημέρα, δήλωσαν πεπεισμένοι ότι το αναρχικό αντιεξουσιαστικό στέκι «Αντίπνοια» «δέχτηκε επίθεση γιατί πρεσβεύει την αλληλεγγύη, την ελευθερία και είναι σημείο αναφοράς για τον αγώνα».

Καταδίκες

Το «χτύπημα» στο «Αντίπνοια» αποτελεί τη δεύτερη από τις συσχετισμένες υποθέσεις στη μεγάλη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση για την οποία υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, σε βάρος του Β. Σιατούνη και του Αθανάσιου Στράτου, σε δέκα χρόνια και έξι μήνες, συν 5 χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

«Είδα μαχαίρι, ένα σκεπάρνι να σπάει τζάμια και με ψέκασαν με σπρέι πιπεριού», είπε στο δικαστήριο περιγράφοντας τη σκηνή της εισβολής των χρυσαυγιτών στο στέκι ο Γιώργος Μηλιαράκης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης και νοσηλεύτηκε επί είκοσι μέρες.

Σε ερώτηση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη να εξηγήσει ποιον ρόλο είχε ο καθένας, το μέλος της «Αντίπνοιας» απάντησε «ένας μαχαίρωνε, ένας ψέκαζε, ένας έσπαγε, μετά το παράγγελμα εξόδου και η αποχώρηση».

Ειδικότερα ο μάρτυρας είπε:

Εκείνη τη μέρα είχαμε μαθήματα ισπανικών… Δεν ακούσαμε τίποτα πριν μπει ο κρανοφόρος, γιατί ακούγαμε εκείνη την ώρα τραγούδι και προσπαθούσαμε να γράψουμε τι έλεγε. Μπήκε αυτός μέσα, είπε “μ… θα σας γ…, έχετε τα χαιρετίσματα της Χ.Α.”. Αυτός μόλις είπε το παράγγελμα εισόδου και έδωσε την ταυτότητα, ήρθε κατευθείαν πάνω μου, και έφαγα μια καρέκλα στο κεφάλι, αιμορραγία, ράμματα. Και μετά αμέσως είδα με την περιφερειακή μου όραση 10 άτομα που μπήκαν στον χώρο, γιατί δέχθηκα μια σφοδρή επίθεση, από τις φυσιογνωμίες ήταν άνδρες, δεν ήταν πολύχρωμοι, σκούρα ρούχα, μια ομοιομορφία σίγουρα, είχαν σκεπάρνι, κατέβασαν τζαμαρία, σπρέι πιπεριού, εγώ σίγουρα μαχαιρώθηκα και έφαγα σπρέι πιπεριού. Δέχομαι την πρώτη επίθεση με μια καρέκλα, είμαι στη γωνία με έναν καναπέ, ένα τραπέζι μακρόστενο, πέφτω κάτω ανάσκελα και δέχομαι επίθεση σφοδρή, δέχομαι τι να πω, παλουκιές, βρέθηκα σε μια φάση αυτοάμυνας που δεν έχεις διαύγεια να δεις ποιος είναι εκεί, είδα όμως ένα τσεκούρι να σπάει μια τζαμαρία, είδα ένα μαχαίρι, είδα κάποια άτομα να κάθονται στον χώρο, να παίρνουν τον χώρο ας πούμε. Και στο τέλος ακούστηκε το “τέλος χρόνου” και μετά όλοι έφυγαν συντεταγμένα. Σταμάτησε η επίθεση και φύγανε. Νοσηλεύτηκα 20 μέρες στο νοσοκομείο με 7 φιάλες αίμα… Το ότι δεν είμαι στη θέση του Παύλου Φύσσα είναι μόνο τυχαίο.

Βάσει σχεδίου

Από την πλευρά του ο Ρούμπεν Ροντρίγκες χαρακτήρισε την εισβολή των χρυσαυγιτών στο στέκι «παρακρατική επίθεση από τάγμα εφόδου», ενώ τόνισε πως η όλη ενέργεια ήταν απολύτως οργανωμένη λέγοντας χαρακτηριστικά «κομάντο κατάσταση». Είπε μάλιστα πως η επίθεση στο στέκι δεν ήταν μεμονωμένη «ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία, πρέπει να ενταχθεί στη συνθήκη εκείνου του καιρού».

Ο μάρτυρας ανέφερε πως «ο Σιατούνης ο φασίστας ήρθε σε απόσταση αναπνοής να με δολοφονήσει. Τρία χρόνια μετά την επίθεση ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, έδωσαν ένα καλό βραβείο στο μαντρόσκυλό τους».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.