Υπό διερεύνηση η χρηματοδότηση της ομάδας της Χρυσής Αυγής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

(Κείμενο: Γιάννης Μπασκάκης, ΕφΣυν, 16/2/2017)

Στο Ευρωκοινοβούλιο έφτασε το βίντεο-ντοκουμέντο από τη χρυσαυγίτικη συναυλία του 2005, η οποία αποτελεί βέβαια ένα ανατριχιαστικό τελετουργικό εξύμνησης της ναζιστικής Γερμανίας με τη συμμετοχή του αρχηγού Μιχαλολιάκου και σύσσωμου του ηγετικού πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Τις εικόνες αυτές που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» και οι οποίες περιέχονται στο υλικό που συγκέντρωσε η Μάρσια Τζιβάρα για το ντοκιμαντέρ «Burning from the inside», απέστειλε χθες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς τον πρόεδρο του Σώματος, Αντόνιο Ταγιάνι.

Στην επιστολή του ο κ. Παπαδημούλης ζητά το βίντεο να ληφθεί υπόψη από την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αυτή την περίοδο εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης της «Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία» (APF), της γνωστής δηλαδή ομάδας νεοφασιστικών, νεοναζιστικών και ακροδεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η διερεύνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για αναστολή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων που δεν σέβονται τις βασικές αξίες και αρχές της Ε.Ε.

Σημειώνουμε ότι η ομάδα του APF έχει όλους κι όλους τέσσερις ευρωβουλευτές. Τους τρεις χρυσαυγίτες (Επιτήδειος, Συναδινός, Φουντούλης) και τον ομοϊδεάτη τους του γερμανικού NPD, Ούντο Φόιγκτ.

Και όμως τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ήταν άφαντα κατά την περασμένη ακρόαση εκπροσώπων της Συμμαχίας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου. Ο μόνος εκπρόσωπος του APF που μίλησε ήταν ο πρόεδρός του, Ρομπέρτο Φιόρε, από τη νεοφασιστική ιταλική Forza Nuova.

Αλλά και οι ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, είτε από άγνοια είτε από προχειρότητα, δεν εστίασαν καθόλου στο ζήτημα της υπόδικης Χρυσής Αυγής, με τον Φιόρε να επιχειρεί να στρέψει τη συζήτηση στον γνωστό ισχυρισμό -που χρησιμοποιεί και η Χρυσή Αυγή- περί «ελέγχου ιδεών», κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Αλλά όπως τονίζει στην επιστολή του ο κ. Παπαδημούλης: «Η Χρυσή Αυγή είναι μια ακροδεξιά στρατοκρατική οργάνωση, η οποία τελεί υπό διερεύνηση σε δίκη για σοβαρές εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και απόπειρας δολοφονίας συνδικαλιστών, μεταναστών και πολιτικών της αντιπάλων. […] Εχει επίσης κατηγορηθεί ότι η κομματική δομή της λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση».

Επισημαίνει ακόμα ότι «αν και η Βουλή των Ελλήνων έχει παγώσει τη χρηματοδότησή τους, ηγετικά μέλη της Χρυσής Αυγής φαίνεται να έχουν βρει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο», μέσω του ΑPF.

Υπενθυμίζει επίσης ότι αναπληρωτής πρόεδρος του APF είναι ο Ματθαιόπουλος, o οποίος πρωταγωνιστεί βέβαια μαζί με τον αρχηγό του και τον υπόλοιπο ηγετικό πυρήνα στο βίντεο που δημοσιεύσαμε, όπου, όπως σημειώνει ο Δ. Παπαδημούλης, «αποτίουν φόρο τιμής στη ναζιστική Γερμανία, τις δράσεις και τα σύμβολά της».

Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ζητά να προωθηθεί το βίντεο στην αρμόδια επιτροπή, καθώς επίσης και να προσκληθούν ως ομιλητές στις επόμενες ακροάσεις Ελληνες ακαδημαϊκοί, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Βασιλική Γεωργιάδου, καθώς επίσης και ο δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.» Δημήτρης Ψαρράς.

Την ίδια ώρα, θέση στο ζήτημα της προβολής της ναζιστικής οργάνωσης παίρνει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, αναφέροντας ότι «η Χρυσή Αυγή στρέφεται τώρα και προσωπικά σε βάρος δημοσιογράφων» και τονίζοντας ότι «την ώρα που επιχειρούν να κάνουν τη βία τους είδηση, η προβολή ανακοινώσεων και θέσεων, με αφορμή και αυτές τις δράσεις, δεν μπορεί να γίνεται άκριτα από τα δημόσια ΜΜΕ, αλλά και από τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Σχετική, άλλωστε, είναι και η οδηγία του ΕΣΡ με αφορμή ερώτημα που υπέβαλε η ΕΡΤ». Μάλιστα η ΕΣΗΕΑ κάνει συστάσεις και προς το ΑΠΕ, λέγοντας ότι «οφείλει να εναρμονίσει τη στάση του» στην ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, μετά τις χυδαίες χρυσαυγίτικες προκλήσεις στο Εφετείο, η Μάγδα Φύσσα προέβη χθες σε μήνυση κατ’ αγνώστων και κατά παντός άλλου υπευθύνου για τα υβριστικά σχόλια και τις απειλές που δέχτηκε από χρυσαυγίτες και βέβαια για τα σχόλια που προσέβαλαν τη μνήμη του γιου της, Παύλου Φύσσα.

Περί ασφάλειας στη δίκη

Το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής τονίζει για τα επεισόδια στη δικαστική αίθουσα ότι οι «καταδρομικές εμφανίσεις» των χρυσαυγιτών «συμπυκνώνουν την άποψή τους ότι και μόνο η παρουσία τους παράγει αποτελέσματα. Και παράγει αποτελέσματα όχι μόνο γιατί η όψη ενός τάγματος εφόδου είναι τρομακτική για όποιον βρίσκεται μέσα, και ιδίως γι’ αυτόν που καταθέτει, αλλά γιατί το τάγμα εφόδου υλοποιεί τη βία, δεν την υπονοεί απλώς».

Σημειώνει ακόμα ότι «η κατά σύστημα μεροληπτική συμπεριφορά της Αστυνομίας υπέρ των ναζιστών οπαδών δημιουργεί αφενός ζητήματα ομαλής διεξαγωγής της δίκης και αφετέρου επαναφέρει τα ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατική προσήλωση μερίδας της Ελληνικής Αστυνομίας» και καλεί τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πράξει τα δέοντα.

«Να γνωρίζουν καλά (οι χρυσαυγίτες) πως ο Παύλος Φύσσας βρίσκεται στην καρδιά και τη μνήμη κάθε ελεύθερου ανθρώπου. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον αγώνα για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και να ορθωθεί δημοκρατικό φράγμα απέναντι στη Χρυσή Αυγή», αναφέρει ο Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου, της πόλης όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.