Αστυνομικοί τουρίστες! [7/2/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 8/2/2017)

Σε μισοάδεια έδρανα διεξήχθη χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής, που μπαίνει στην κρισιμότερη φάση της. Χθες ξεκίνησε η εξέταση της πρώτης από τις υποθέσεις που συσχετίζονται για την εγκληματική οργάνωση.

Κατέθεσαν οι πρώτοι μάρτυρες για την οργανωμένη επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου χρυσαυγιτών στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013, που καθοδηγήθηκε από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής και εκτελέστηκε με τη φυσική παρουσία των βουλευτών Λαγού και Μίχου (βλ. «Βουλευτικά τάγματα εφόδου», 6/2).

Μάλιστα, όπως έχει ήδη καταγραφεί και διασταυρωθεί, τέτοια ήταν η αίσθηση του ακαταδίωκτου που απολάμβαναν ώστε ο Λαγός συνόδευε τη μοτοπορία με το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Οι αστυνομικοί Δ. Γώγουλος και Αχ. Κίσσας στις καταθέσεις τους παραδέχτηκαν ότι η αστυνομία έπαιξε διακοσμητικό ρόλο.

Ακολουθώντας εντολές περιορίστηκαν στον ρόλο του παρατηρητή, δεν προσέγγισαν το «Συνεργείο» που είχε καταστραφεί από τους χρυσαυγίτες, δεν αναζήτησαν ούτε τον τραυματία ούτε αυτόπτες μάρτυρες, ούτε τους επιτιθέμενους – η εντολή για αναζήτηση υπόπτων ήρθε πάνω από δύο ώρες αργότερα.

«Τι κάνατε εκεί, μόνο κοιτούσατε;» ρώτησε επανειλημμένα η πρόεδρος.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας ρώτησε χαρακτηριστικά αν η στάση της αστυνομίας οφείλεται σε «ολιγωρία, αδιαφορία ή αιφνιδιασμό».

Μηχανοκίνητη πομπή

Ο αστυνομικός «που έβλεπε τα τάγματα εφόδου να περνούν» ήταν ο Δημήτρης Γώγουλος, αξιωματικός υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Ηλιούπολης εκείνο το βράδυ.

Κατέθεσε ότι είδε την πομπή περίπου 60 χρυσαυγιτών σε 30 δίκυκλα, με μαύρες μπλούζες με διακριτικά της ναζιστικής οργάνωσης, στειλιάρια και ξύλα με τυλιγμένη την ελληνική σημαία να περνάνε κάτω από το μπαλκόνι του Τμήματος στις 19.20, φωνάζοντας «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή», έχοντας διάταξη σε τριάδες.

Το μηχανοκίνητο τάγμα συνόδευαν δύο μηχανές της ΔΙΑΣ, με αναμμένους φάρους.

Ωστόσο οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν ενημέρωσαν για τις έκνομες ενέργειες των χρυσαυγιτών, ούτε τους εμπόδισαν να επιτεθούν στο Στέκι, ενώ μέσα έκαναν μάθημα μικρά παιδιά. Πέντε λεπτά αφότου είδε τη μοτοπορία ο αστυνομικός δέχτηκε τηλεφώνημα από το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι έγινε επίθεση.

Εφτασε στο σημείο μόνος, αφού οι χρυσαυγίτες είχαν αποχωρήσει, και ενώ «είχα όλη την καλή διάθεση να βοηθήσω και να μάθω τι έγινε», απομακρύνθηκε καθώς επικρατούσε τεταμένο κλίμα.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, οι συγκεντρωμένοι θεώρησαν την αστυνομία συνυπεύθυνη για την επίθεση. «Ηταν αγανακτισμένοι επειδή έγινε με συνοδεία της ΔΙΑΣ και φώναζαν “μπάτσοι και ναζί το ίδιο μαγαζί”».

Από διακριτική απόσταση παρακολούθησε τον χώρο του «Συνεργείου» και ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας ΝΑ Αττικής Αχιλλέας Κίσσας, που έφτασε αργότερα.

«Είχαμε σαφείς οδηγίες να μην κουνηθούμε, μόνο να κοιτάμε» είπε.

Μόνο αφού είχε αποχωρήσει του είπαν να κάνει… ρεπορτάζ στο ίντερνετ όπου βρήκε φωτογραφίες και ανταποκρίσεις στον ιστότοπο Athens Indymedia και ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των υπερασπιστών της Χρυσής Αυγής να αφαιρέσουν τον λόγο από την πολιτική αγωγή, παρακωλύοντας τη διαδικασία. Η δίκη συνεχίζεται αύριο Πέμπτη στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.