Οι κρυφοί καλεσμένοι του φίρερ Μιχαλολιάκου

Ο Ματίας Φίσερ, επικεφαλής ομάδας της νεοναζιστικής οργάνωσης Τρίτος Δρόμος, στη φιέστα για τα Ιμια.

(Κείμενο: Δημήτρης Ψαρράς, ΕφΣυν, 2/2/2017)

Θέλει ο φίρερ Μιχαλολιάκος να κρυφτεί και οι Ευρωπαίοι νεοναζί καλεσμένοι του δεν τον αφήνουν.

Οπως αποδεικνύεται με φωτογραφικά ντοκουμέντα, η ετήσια δήθεν «πατριωτική» φιέστα για τα Ιμια της Χρυσής Αυγής ήταν και φέτος ένα πρόσχημα για να συγκεντρωθούν στην Αθήνα ομοϊδεάτες της ναζιστικής οργάνωσης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Χρυσή Αυγή το αποκρύπτει στα σχετικά ρεπορτάζ, αλλά το διαλαλούν με περηφάνια οι αποδέκτες της πρόσκλησής της.

Ανάμεσα στους καλεσμένους του Μιχαλολιάκου ήταν και φέτος οι εκπρόσωποι του γερμανικού Τρίτου Δρόμου (ΙΙΙ Weg), μιας οργάνωσης η οποία χαρακτηρίζεται «νεοναζιστική» από τη γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και η δράση της έχει τεθεί υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Πολιτικής Επιμόρφωσης στο Βρανδεμβούργο, ο Τρίτος Δρόμος είναι «προσανατολισμένος στη βία και είναι έτοιμος να εξωθήσει και άλλους στη βία. Ο σημερινός του εχθρός είναι οι πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα».

Στην τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος επισημαίνεται η σχέση της οργάνωσης με εγκληματικές ενέργειες και καταγράφονται δημοσιεύματα στον ιστότοπό της, στα οποία επαινούνται οι δολοφονικοί εμπρησμοί κέντρων φιλοξενίας προσφύγων.

Η αντιπροσωπεία του Τρίτου Δρόμου που κλήθηκε στην Αθήνα από τη Χρυσή Αυγή είχε επικεφαλής τον Ματίας Φίσερ και τον Κάι Τσίμερμαν.

Ο πρώτος είναι ένας από τους γνωστότερους νεοναζί της Βαυαρίας. Σύμφωνα με την τοπική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ο Φίσερ υπήρξε μέλος του εξτρεμιστικού δικτύου «Freies Netz Süd», το οποίο τέθηκε εκτός νόμου από τις γερμανικές αρχές τον Ιούλιο του 2014.

Ο Τσίμερμαν υπήρξε επίσης μέλος της ίδιας οργάνωσης και το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για βίαιη επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης.

Σήμερα είναι μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Bürgerinitiative Soziales Fürth», που κι αυτή διαδέχτηκε το απαγορευμένο «Freies Netz Süd».

Ο Τρίτος Δρόμος είναι μια οργάνωση-κέλυφος, η οποία έχει πάρει τη μορφή «πολιτικού κόμματος» προκειμένου να δυσκολέψει τις γερμανικές αρχές στον έλεγχο της δράσης της.

Πρόκειται για την ίδια μέθοδο που ακολουθεί η Χρυσή Αυγή από τη δεκαετία του 1980, καλύπτοντας τη βίαιη δράση των μελών της και των Ταγμάτων Εφόδου πίσω από τη βιτρίνα ενός νόμιμου κόμματος.

Ο Ματίας Φίσερ είχε κληθεί στην Αθήνα από τη Χρυσή Αυγή και στην αντίστοιχη φιέστα του 2013, επικεφαλής αντιπροσωπείας του «Freies Netz Süd».

Είχε μάλιστα τότε φωτογραφηθεί με τον Μιχαλολιάκο και τον Κασιδιάρη μέσα στη Βουλή.

Οταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του επισκέπτη του, προκλήθηκε σκάνδαλο και ο Μιχαλολιάκος απολογήθηκε, ισχυριζόμενος ότι δεν τον γνώριζε και ότι του συστήθηκε ως δημοσιογράφος.

Ο ισχυρισμός, βέβαια, αποδεικνύεται σήμερα απολύτως ψευδής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.