Η δολοφονική επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ: απολογισμός ακροαματικής διαδικασίας

Ακολουθεί μια συστηματοποίηση των στοιχείων που πρόεκυψαν από την ακροαματική διαδικασία σχετικά με τη δολοφονική επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, βασισμένη σε σχολιασμούς συνηγόρων της πολιτικής αγωγής:

Η δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα είναι η τρίτη εγκληματική πράξη της Χρυσής Αυγής που εξετάζεται και συνεκδικάζεται από το δικαστήριο. Το κατηγορητήριο ορίζει ως εχθρούς της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” “τους μετανάστες, τους αντιφρονούντες και τους θεωρούμενους ως ιδεολογικούς αντιπάλους”. Αν στο πρόσωπο του Π. Φύσσα χτυπήθηκε ένας αντιφρονών (ένας αντιφασίστας μουσικός) και αν στην περίπτωση των Αιγύπτιων αλιεργατών χτυπήθηκαν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, στην περίπτωση των μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ χτυπήθηκαν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, ένας σοβαρός ιδεολογικός αντίπαλος της εγκληματικής οργάνωσης, πάντα σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία την οποία ασπάζεται η οργάνωση.

1. Η ΕΠΙΘΕΣΗ

Τα βασικά χαρακτηριστικά της επίθεσης όπως τα κατέθεσαν οι μάρτυρες είναι τα εξής:

α. Η επίθεση είναι πολυπρόσωπη – συμμετεχουν σ’ αυτή περίπου 50 άτομα (στην πορεία προσέρχονται ως επιπλέον ενισχυτική δύναμη περίπου 30 ακόμα άτομα, πιθανόν από την Σαλαμίνα).

β. Οι επιτιθέμενοι είναι χωρισμένοι σε δύο ισομεγέθεις ομάδες (από 20-25 άτομα η καθεμία).

γ. Η προσέλευση γίνεται με ταχύτητα και αθόρυβα από δύο διαφορετικούς δρόμους, τα δύο κάθετα στενά της Λεωφόρου Δημοκρατίας, με στόχο τον εγκλωβισμό των θυμάτων.

δ. Το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι παθόντες είναι σημείο στο οποίο η Λ. Δημοκρατίας έχει μετατραπεί σε δρόμο μονής κατεύθυνσης με μικρότερο πλάτος, είναι πιο σκοτεινό και προσφέρεται για την πιο ευχερή περικύκλωσή τους.

ε. Οι δράστες είναι κατά βάση μαυροφορεμένοι ενώ κάποιοι φορούν μπλούζες με διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα διακριτικά της Χρυσής Αυγής είδαν οι μάρτυρες: Πουλικόγιαννης, Γκούτης, Λεκοδημήτρης, Καραμπέρης, Ζύμαρης, Τηλιακός.

στ. Κάποιοι από τους δράστες έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους (κράνη, μαντήλια, μπλούζες, κλπ).

ζ. Οι δύο ομάδες ενώνονται σε μια ημικυκλική παράταξη που αποκλείει κάθε δίοδο διαφυγής, σε στοίχιση τριών σειρών, με τους μεγαλύτερους ηλικιακά και τους φέροντες τα πιο επικίνδυνα όπλα να στέκονται στην πρώτη σειρά.

η. Οι περισσότεροι από τους επιτιθέμενους στην πρώτη σειρά κρατούν ρόπαλα, ξύλα, σιδερολοστούς, πτυσσόμενα γκλομπ, και κοντάρια με μεταλλικές απολήξεις, τα οποία κραδαίνουν, καθώς αρχίζουν να βρίζουν, να φωνάζουν και να τρομοκρατούν τα θύματά τους. Από τα όπλα αυτά, αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά: το κοντάρι με την μεταλική απόληξη που αναγνώρισαν ο Γκούτης και ο Τηλιακός (και που βρέθηκε στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα), το κοντάρι με την απόληξη που μοιάζει με κόγχη από κάγκελο πολυκατοικίας (που περιέγραψε ο Ζύμαρης), το κοντάρι με το μεταλλικό δαχτυλίδι και τα δύο καρφιά προσαρμοσμένα (που περιέγραψε ο Τηλιακός), το κοντάρι με την απόληξη που μοιάζει με δρεπάνι (που περιέγραψε ο Σκλαβόλιας και ο Καραμπέρης αποκάλεσε κόσα, που είναι ένα είδος κοντου δρεπανιού).

  • Στο σημείο αυτό, ο τρομοκρατικός σκοπός των επιτιθέμενων έχει ήδη επιτευχθεί. Αν οι δράστες επιθυμούσαν μόνο να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους, θα είχαν αποχωρήσει. Όμως ο σκοπός τους δεν ήταν τρομοκρατικός, αλλά ανθρωποκτόνος.

θ. Οι επιτιθέμενοι έχουν επικεφαλής: τον Αναστάσιο Πανταζή και τον Αντώνιο Χατζηδάκη, στελέχη της τοπικής οργάνωσης Περάματος της Χρυσής Αυγής, μέλη αμφότεροι του Πενταμελούς.

ι. Οι επικεφαλής αναζητούν τον βασικό στόχο της επίθεσης, τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, στου οποίου το πρόσωπό συνενώνονται οι ιδιότητες του μέλους του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, κάτι που αποδεικνύει ότι γνωρίζουν πολύ καλά ποια ομάδα έχουν σταματήσει και ποιος είναι ο στόχος τους. Ρωτάνε: “Που είναι ο Πουλικόγιαννης;”.

ια. Οι επικεφαλής συστήνονται δηλώνοντας την πολιτική τους ταυτότητα: “Είμαστε από τη Χρυσή Αυγή”. Την δήλωση άκουσαν οι μάρτυρες Πουλικόγιαννης, Γκούτης, Διαμαντάκης, Βαξεβάνης, Τηλιακός, Σκλαβόλιας.

ιβ. Το διάστημα που μεσολαβεί από την παράταξη μέχρι την έναρξη της επίθεσης είναι πολύ μικρό: οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι ειναι προσχηματικές (“φύγετε από δω”, τη στιγμή που κάθε οδός διαφυγής ειναι αποκλεισμένη) και εκφράσεις δρόμου – εκφράσεις “αλήτικες” (Σκλαβόλιας) και “χουλιγκάνικες (Πουντίδης).

ιγ. Το έναυσμα της επίθεσης δίνεται από μια κίνηση του ενός εκ των επικεφαλής, του Αντώνιου Χατζηδάκη.

ιδ. Η επίθεση είναι απρόκλητη και ενιαία, εκδηλώνεται δηλαδή ταυτόχρονα, καθώς όλη η ομάδα των επιτιθέμενων κινείται συντονισμένα.

ιε. Όλα τα όργανα που κρατάει η πρώτη σειρά των επιτιθέμενων αρχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν, με πρώτο χτύπημα στο κεφάλι του Σωτηρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος πέφτει κάτω αιμόφυρτος.

  • Στο σημείο αυτό, αν υποτεθεί οτι ο σκοπός των επιτιθέμενων ήταν να επιφέρουν κάποιο πλήγμα στην ομάδα των μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, η επίθεση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και οι δράστες να αποχωρήσουν, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει.

ιστ. Η επίθεση συνεχίζει για τουλάχιστον 2-3 λεπτά μετά από το πρώτο χτύπημα στον Πουλικόγιαννη.

ιζ. Η επίθεση είναι εξαιρετικά βίαιη με βασικό χαρακτηριστικό της ότι οι επιτιθέμενοι χτυπάνε ή στοχεύουν κεφάλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πουντίδης χτυπιέται στο κεφάλι και κάνει ράμματα, ο Ζύμαρης χτυπιέται στο χέρι με αντικείμενο με καρφιά καθώς προστατεύει το κεφάλι του, ο Βαξεβάνης χτυπιέται στον αγκώνα καθώς προστατεύει το κεφάλι του, κοκ.

  • Στο σημείο αυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ανθρωποκτόνος σκοπός έχει αποδειχτεί. Προκύπτει αναντίρρητα από: α) τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και που ήταν πρόσφορα για ανθρωποκτόνο αποτέλεσμα, β) την ένταση των χτυπημάτων που ήταν εξαιρετικά βίαια, γ) τα σημεία που στόχευαν οι δράστες, δηλαδή τα κεφάλια των θυμάτων.

ιη. Μετά από λίγα λεπτά, ακούγεται το σύνθημα της λήξης: “Τέλος, βρώμισε”, “Το Πέραμα εδώ”. Οι ομάδες, δηλαδή, χωρίζονται ανά περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κινητοποίηση δεν είναι μόνο από το Πέραμα.

ιθ. Οι ομάδες αποχωρούν συντεταγμένα από τις κατευθυνσεις που είχαν έρθει.

κ. Από γείτονες, αντλείται η πληροφορία ότι στον πάνω δρόμο ειναι παρκαρισμένες μηχανές (που είναι και το μέσο διαφυγής των επιτιθέμενων). Το ίδιο εξάλλου καταθέτει για την “ενισχυτική ομάδα” και ο οδηγός του λεωφορείου Λυριντζής.

  • Από όλα αυτά τα στοιχεία, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη.

Και αυτό με δεδομένο ότι το δικαστήριο έχει πλέον εικόνα από τις δυο προηγούμενες υποθέσεις (δολοφονία Φύσσα, δολοφονική επίθεση στον Αμπουζίντ Εμπάρακ) και από τα τρανταχτά κοινά στοιχεία που έχουν προκύψει ανάμεσά τους: συγκρότηση πολυπρόσωπης ομάδας, πολλοί ένοπλοι – συνήθως μαυροφορεμένοι – εναντίον λίγων άοπλων, δήλωση πολιτικής ταυτότητας, αιφνιδιαστική επίθεση, σε σύντομο χρόνο, συντεταγμένη ολοκλήρωση της επίθεσης και οργανωμένη αποχώρηση εξίσου αιφνιδιαστική με την αρχή της.

Εχουμε δηλαδή τη δράση ενός τάγματος εφόδου όπως ακριβώς το περιγράφει το βούλευμα που μας επιτρέπει να πούμε ότι δεν είναι απλώς οι δράστες μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά η Χρυσή Αυγή είναι ο δράστης της επίθεσης, όπως και στις δύο προηγούμενες επιθέσεις.

Ωστόσο το δικαστήριο διαθέτει περισσότερα στοιχεία για τον οργανωμένο χαρακτήρα της επίθεσης.

2. Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ

Η επίθεση είναι προαναγγελθείσα. Στις 8 Αυγούστου του 2013, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής (οι βουλευτές Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος) επισκέπτονται τη Ζώνη και κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις που οι ίδιοι κινηματογραφούν και ανεβάζουν στο διαδίκτυο με τις γνωστές πλέον φράσεις: “Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από τη Ζώνη”, “το απόστημα θα σπάσει”. Η αναφορα γινεται και στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ. Όπως το ανέφεραν οι μάρτυρες: “με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια”, δηλαδή χτύπημα τόσο στους κομμουνιστές ως ιδεολογικούς αντιπάλους όσο και στους πρωτοπόρους του Συνδικάτου, ως εμπόδιο στην απόπειρα ελέγχου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κατ’ εντολή των εργολάβων. Παρόντες στην “επίσκεψη” στη Ζώνη ειναι τόσο ο Πανταζής όσο και ο Πατέλης, οι επικεφαλής δηλαδή των δύο τοπικών του Περάματος και Νίκαιας και κατηγορούμενοι για δολοφονικές επιθέσεως ταγμάτων εφόδου, χωρίς κανείς από τους δύο να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με τη Ζώνη.

Το δικαστήριο διαθέτει πλέον ακράδαντα στοιχεία ότι η ηγεσία δεν έμεινε μόνο στην προτροπή, αλλά οργάνωσε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια την ίδια τη δολοφονική επίθεση.

3. ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το επιτελείο που υλοποίησε την προαναγγελία της Χρυσής Αυγής ειναι το δίδυμο Πανταζή (τοπική ηγεσία) – Λαγού (κεντρική ηγεσία), με τον καθένα να έχει το δικό του ιδιαίτερο ρόλο.

Η τοπική ηγεσία έχει τα καθήκοντα:

α. να βρει τα άτομα που συναποτελούν το τάγμα εφόδου,

β. να τα διατηρεί σε “επιφυλακή ετοιμότητας”,

γ. να εχει έτοιμα τα όπλα (στην περίπτωση μας φτιαγμένα επιμελώς σε πάγκο εργασίας, με ηλεκτροσυγκόλληση, κλπ),

δ. να εντοπίσει τον στοχο,

ε. να βρει το καλύτερο σημείο για την επίθεση,

στ. να έχει έτοιμο σχέδιο δράσης και διαφυγής.

Η κεντρική ηγεσία έχει την απόλυτη εξουσία να “δώσει το οκ” της επίθεσης, κατά τον τρόπο που περιγράφεται αναλυτικά στο βίντεο “Ό,τι κινείται σφάζεται” που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του Πατέλη.

Εδώ θα πρέπει να αποφευχθεί η σύγχυση τριών διακριτών στιγμών της δολοφονικής επίθεσης: της απόφασης, του σχεδιασμού και της εντολής. Η απόφαση προηγείται ημερολογιακά της επίθεσης. Ο χρόνος του σχεδιασμού είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ετοιμάζονται τα όπλα, εκπαιδεύονται τα άτομα, κλπ. Με αυτά ως δεδομένα ΠΡΙΝ την ημέρα της επίθεσης (βράδυ της 12/9/2013), ο χρόνος από την εντολή – όταν πλέον εντοπίζεται το συνεργείο των κομμουνιστών συνδικαλιστών – μέχρι την επίθεση είναι απολύτως επαρκής. Έτσι, η ερώτηση “πώς πρόλαβε το τάγμα εφόδου μέσα σε 50 λεπτά να οργανώσει την επίθεση;” είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Στην περίπτωση της δολοφονικής επίθεσης της 12/9/2013, ο κατηγορούμενος Λαγός δεν δίνει μονο το οκ. Έχει την πλήρη εποπτεία και τον απόλυτο έλεγχο της εγκληματικής ενέργειας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωσή της. Αυτό προκύπτει αδιάσειστα από:

α. τα τρία μηνύματα Λαγού σε Πατέλη: (11:49:41): «ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ. ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΦΑΝΕ ΓΕΡΟ ΠΕΣΙΜΟ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ. ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΒΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΖΕΨΕ Ο ΤΑΣΟΣ ΚΑΜΙΑ 30ΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΚΕΙ» – (11:52:19): «ΟΧΙ ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΑΡΑ ΕΙΧΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ». – (11:56:58): «ΠΗΡΑΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ».

β. τα μηνύματα Λαγού σε Δεβελέκο με σημαντικότερο το “τους μακελέψαμε”.

γ. τη συνομιλία Λαγού-Δεβελέκου είκοσι λεπτά μετά την επίθεση.

Δ. Η ΔΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ “ΚΟΜΜΑΤΟΣ” ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ξέρουμε μέχρι σήμερα από όλους τους μάρτυρες οτι η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση με σκληρή ιεραρχική δομή και στρατιωτική πειθαρχία, κατά τα ίδια της τα λεγόμενα. Από αυτό και μόνο προέκυπτε το λογικό συμπέρασμα ότι αποκλείεται η δυνατότητα να υπάρχουν περισσότερα του ενός ηγετικά κέντρα.

Όμως, μετά την εξέταση της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, τα πράγματα έγιναν πιο συγκεκριμένα. Έτσι:

  • Ο Πανταζής είναι επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του “κόμματος” στο Πέραμα – πυρηνάρχης αρχικά και στη συνέχεια στέλεχος του πενταμελούς. Την ίδια στιγμή, είναι επικεφαλής του τάγματος φόδου που τελεί τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες το καλοκαίρι του 2012 και στους κομμουνιστές συνδικαλιστές το φθινόπωρο του 2013.
  • Ο Λαγός είναι περιφερειάρχης και βουλευτής του “κόμματος” στον Πειραιά, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, της ανώτατης δηλαδή ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή, είναι προϊστάμενος των ταγμάτων εφόδου του Πειραιά και καθοδηγεί ο ίδιος τις δολοφονικές τους επιθέσεις (μετέπειτα στην ακροαματική διαδικασία θα προκύψει ακόμα και αυτοπρόσωπη παρουσία του).

Προκύπτει δηλαδή απόλυτη δομική ταύτιση της ιεραρχίας του “πολιτικού κόμματος” και της εγκληματικής οργάνωσης που τελεί τις κακουργηματικές εγκληματικές ενέργειες.

Ε. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

Η γνώση και η απόλυτη εξουσία του “Αρχηγού” προέκυψε στη διαδικασία από δύο άξονες:

α. την παρούσα ναζιστική ιδεολογία, που δεν αποτελεί “ιδέες της νιότης” αλλά προκύπτει από πρόσφατο αποδεικτικό υλικό: Κασιδιάρης με σημαία της Βέρμαχτ το 2012, Παππάς στο μαυσωλείο του Μουσολίνι το 2011, Μιχαλολιάκος και δήλωση για τη “σπορά των ηττημένων του 1945” το 2012, κοκ.

β. την πρακτική της οργάνωσης κατά τα λεγόμενα των στελεχών της: αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο μάρτυρας Πουντίδης σε ομιλίες τόσο του Πατέλη (στη Σαλαμίνα) όσο και του Παναγιώταρου όπου ζητείται από τα μέλη τυφλή υπακοή στην ιεραρχία και δίνεται η διαβεβαίωση ότι “τίποτα στη Χρυση Αυγή δεν γίνεται τυχαία”. Λέγεται μάλιστα ότι “ανυπακοή στον ανώτερο σου είναι ανυπακοή στον Αρχηγό γιατί ο ανώτερος ειναι στη θέση του με απόφαση του Αρχηγού”.

Έτσι, το βράδυ της επίθεσης τα μέλη του τάγματος εφόδου έχουν κραταιά και εδραιωμένη την πεποίθηση ότι εκτελούν εντολές του Αρχηγού της οργάνωσης, του Νικόλαου Μιχαλολιάκου.

Και αν υπήρχε οποιαδήποτε αμφιβολία, αυτή αίρεται από τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση καλύπτει εκ των υστέρων τις εγκληματικές ενέργειες. Στην περίπτωση της επίθεσης στα μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, έχουμε μια οργισμένη διάψευση και εξαπόλυση κατηγοριών κατά των θυμάτων για συκοφαντία, που αποδεικνύει την πλήρη και απόλυτη κάλυψη των δραστών της επίθεσης από την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης.

  • Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 7/2/2017 με την εξέταση μαρτύρων για την επίθεση στο Στέκι Συνεργείο στην Ηλιούπολη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.