«Τους ανοίξαμε τα κεφάλια» (120ή+121η μέρα)

Με την κατάθεση του Α. Λυριτζή στις 26/1 ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας για την χρυσαυγίτικη επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 1/2/2017)

Την κατάθεσή του ξεκίνησε στην 120η (25/1) και ολοκλήρωσε στην 121η (26/1) δικάσιμο της δίκης της Χρυσής Αυγής ο αυτόπτης μάρτυρας Αναστάσιος Λυριτζής, οδηγός του λεωφορείου που σταμάτησε μπροστά από το σημείο της επίθεσης των ταγμάτων εφόδου σε βάρος των συνδικαλιστών του Περάματος.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν απειλείται, καθώς αρχικά έδωσε μια πολύ απλουστευμένη εκδοχή των όσων είδε. Ωστόσο, απαντώντας στις ερωτήσεις έδρας και πολιτικής αγωγής, επιβεβαίωσε τα σημεία της προανακριτικής του κατάθεσης που δίνουν την εικόνα οργανωμένης επίθεσης με αριθμιτική υπεροχή.

Φτάνοντας με το λεωφορείο στο σημείο από το οποίο έκρινε ότι πλέον δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω του πλήθους που «χτυπιόντουσαν», ο οδηγός σταμάτησε, κάλεσε την άμεσο δράση και παρακολούθησε την επίθεση που εκτυλισσόταν μπροστά του. Είπε «αυτοί που δέχονταν την επίθεση ήταν λιγότεροι αριθμητικά. Μάλλον τους είχαν περικυκλώσει, τους είχαν στριμώξει. Ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που χτυπούσαν κι έβριζαν», κάνοντας σαφή διάκριση ανάμεσα σε δύο ομάδες ανθρώπων, τους «επιτιθέμενους» και αυτούς που δέχτηκαν την επίθεση.

Ανέφερε επίσης ότι, αφότου σταμάτησε το λεωφορείο, πέρασαν από τα αριστερά του 30 άτομα, 2-3 εκ των οποίων κρατούσαν καδρόνια, κάτι που έκανε το πλήθος των ατόμων που έβλεπε συνολικά μπροστά γύρω στα 100. Είπε δε ότι τα επιπλέον άτομα τα είχε δει νωρίτερα στο λιμάνι, σε ώρα μάλιστα που συμπίπτει με την άφιξη του φέρι μποτ από τη Σαλαμίνα. Τα άτομα αυτά προσπέρασαν το λεωφορείο με τα μηχανάκια τους, ενώ το λεωφορείο τα ξαναπροσπέρασε σταθμευμένα λίγο πριν το σημείο της επίθεσης.

Χαρακτηριστικά

Ρωτηθείς πολύ αναλυτικά για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, ο μάρτυρας κατέληξε ότι οι «επιτιθέμενοι» που χτυπούσαν ήδη στο μέσο του δρόμου και οι 30 που προστέθηκαν αργότερα είχαν κοινά χαρακτηριστικά: «μαύρα ρούχα, κράνη, σκούφους, ξύλα».

Τέλος, είπε ότι άκουσε να φωνάζουν «πάμε, πάμε», ενώ ένας φώναξε «είναι λιγότεροι, πάμε να τους φάμε». Ρωτηθείς για το ρόλο τους στην επίθεση, είπε «βοηθήσανε τον εξωτερικό κύκλο [επιτιθέμενων], έσπρωξαν και μπήκαν κι αυτοί».

Στη λήξη της επίθεσης, ένας από τους επιτιθέμενους πέρασε ξανά δίπλα από το λεωφορείο και ο μάρτυρας τον ρώτησε τι έγινε. Η απάντησή του ήταν «τους ανοίξαμε τα κεφάλια».

Πολιτική αγωγή: Ο χρόνος του σχεδιασμού

Ξεκίνησε ο σχολιασμός των καταθέσεων από τους συνηγόρους κατά την 121η δικάσιμο (26/1) με πρώτο τον Θανάση Καμπαγιάννη από την πολιτική αγωγή των Αιγύπτιων αλιεργατών: «οι μάρτυρες περιγράφουν ρόπαλα, ξύλα, σιδηρολοστούς, κοντάρι με μεταλλική απόληξη στην άκρη (το αναγνώρισαν οι Γκούτης και Τηλιακός, βρέθηκε στα γραφεία, το περιέγραψαν οι αστυνομικοί Παναγιωτίδης και Καρδάμης), κοντάρι με ‘την απόληξη που μοιάζει με κόγχη από κάγκελο πολυκατοικίας’ (κατάθεση Ζύμαρη), κοντάρι με μεταλλικό δαχτυλίδι και δύο καρφιά προσαρμοσμένα πάνω του (κατάθεση Τηλιακού), κοντάρι σα δρεπάνι (καταθέσεις Σκλαβόλια και Καραμπέρη).

Στο σημείο που οι επιτιθέμενοι είναι παραταγμένοι με τα παραπάνω φονικά εργαλεία, φωνάζουν στα θύματα και τα τρομοκρατούν έχοντάς τα περικυκλώσει, ο σκοπός του εκφοβισμού έχει επιτευχθεί και θα μπορούσε η επίθεση να ολοκληρωθεί εκεί. Δεν είναι αυτός ο σκοπός όμως και η επίθεση συνεχίζεται. Συστήνονται, φωνάζουν, απειλούν και επιτίθενται συντονισμένα και απρόκλητα. Με το πρώτο χτύπημα στον Πουλικόγιαννη που πέφτει κάτω αιμόφυρτος έχουν επιτευχθεί και οι σωματικές βλάβες. Ωστόσο η επίθεση συνεχίζεται. Ο ανθρωποκτόνος σκοπός φαίνεται από το βασικό χαρακτηριστικό των χτυπημάτων, ότι στοχεύουν στο κεφάλι και είναι εξαιρετικά βίαια κάτι που έχουν καταθέσει όλα τα θύματα. Φαίνεται επίσης στο ότι δεν ήταν όπλα μικρής βλάβης, είχαν όλα προεργασία.

Πανομοιότυπο

Η επίθεση λήγει με το συνθηματικό ‘το Πέραμα εδώ’, όπως έχουν καταθέσει οι μάρτυρες. Ο οδηγός του λεωφορείου καταθέτει ότι τα μηχανάκια είναι σταθμευμένα κοντά, κάτι που έχουν πει και οι γείτονες. Η επίθεση έχει πανομοιότυπο modus operandi με τις δύο προηγούμενες που έχουν εξεταστεί από το δικαστήριο.

Και μόνο με τα χαρακτηριστικά της επίθεσης μαζί με τις εικόνες για την προαναγγελία της από βουλευτές (Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος) στη Ζώνη με εμπρηστικές δηλώσεις και ανέβασμά τους στην ιστοσελίδα της οργάνωσης με πρωτοβουλία δική της, προκύπτει ότι η ηγεσία εξαγγέλλει και το τάγμα υλοποιεί. Ωστόσο υπάρχει και ένα ηγετικό επιτελείο που συνδέει την εξαγγελία με την υλοποίηση, το δίδυμο Πανταζή – Λαγού, ο καθένας με το δικό του διακριτό ρόλο. Το ηγετικό επιτελείο έχει καθήκον να βρει τα άτομα, να τα έχει σε επιφυλακή, να έχει έτοιμα τα όπλα που δεν κατασκευάζονται εκείνη τη στιγμή αλλά χρειάζονται προεργασία σε πάγκο, ηλεκτροσυγκόλληση. Ο Λαγός δίνει το ΟΚ, αλλά έχει και την πλήρη εικόνα και καθοδήγηση. Η κεντρική ηγεσία έχει τη δυνατότητα να δίνει την εντολή.

Είναι απαραίτητη η διάκριση ανάμεσα σε απόφαση, σχεδιασμό και εντολή. Η απόφαση προηγείται της επίθεσης. Ο χρόνος του σχεδιασμού είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ετοιμάζονται τα όπλα και τα άτομα. Ο χρόνος της εντολής, όταν εντοπίζεται το συνεργείο των συνδικαλιστών, είναι πλέον υπέρ αρκετός ώστε να ξεκινήσει η οργανωμένη επίθεση. Η ερώτηση που έγινε από την υπεράσπιση ‘πώς πρόλαβε το τάγμα εφόδου μέσα σε 50 λεπτά να οργανώσει την επίθεση;’ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για ποιο λόγο υπάρχει εγκληματική οργάνωση».

Άρση ασυλίας για Παππά-Μπαρμπαρούση

Άρση ασυλίας των νεοναζιστών βουλευτών της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά και Κ. Μπαρμπαρούση αποφάσισε την Τετάρτη 25 Γενάρη η πλειοψηφία της Βουλής. Από τους 186 παρόντες βουλευτές, υπέρ της άρσης ψήφισαν 170 βουλευτές, 2 κατά, 1 «παρών» και 13 λευκό.

Ο Παππάς είχε το θράσος να συγκρίνει την άρση ασυλίας με τις εξορίες που υφίσταντο οι αριστεροί αγωνιστές, ενώ κατά τη γνωστή τακτική, «ζήτησε» να γίνει άρση ώστε να καταρρεύσει η «σκευωρία».

Οι δύο χρυσαυγίτες βουλευτές κατηγορούνται για διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη χρήση βίας και παρακώλυση κοινόχρηστης εγκατάστασης. Την 1η Σεπτέμβρη 2013, στο απόγειο της δράσης (και του ακαταδίωκτου) της συμμορίας, ο Παππάς και ο Μπαρμπαρούσης είχαν οργανώσει εθνικιστική, ρατσιστική εκδήλωση για τη «βόρεια Ήπειρο» και αποκλεισμό του τελωνείου της Κακαβιάς στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

• Επόμενες δικάσιμοι: 2/2, 7,2, 10/2, 14/2, 24/2 και 28/2 στο Εφετείο και 1/2, 9/2, 16/2 και 23/2 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.