Αθώος ο αντιφασίστας Γ. Βραχνής μετά από πολυετή δικαστική ομηρία

(Κείμενο: Απόστολος Λυκεσάς, ΕφΣυν, 1/2/2017)

Αθώος -έπειτα από πέντε χρόνια δικαστικής ομηρίας και πέντε συνεχείς αναβολές της δίκης του- κηρύχθηκε χθες από το δικαστήριο της Βέροιας ο Γιώργος Βραχνής, θύμα επίθεσης τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής τον Ιούνιο του 2012, όταν στοχευμένα επιτέθηκαν στο καφενείο του.

Χθες στη Βέροια μόνο οι αντιφασίστες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, εκφράζοντας δυναμικά τη συμπαράστασή τους στον κ. Βραχνή ο οποίος, αν και θύμα της επίθεσης, κατά την πάγια τακτική των χρυσαυγιτών είχε μηνυθεί για ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμηση και εξύβριση.

Χθες, πάντως, οι χρυσαυγίτες και οι τακτικές τους δεν πήραν απάντηση μόνο από το κίνημα αλλά και από τη Δικαιοσύνη, αφού ακόμη και ο εισαγγελέας της έδρας «αγανάκτησε» και αρνήθηκε το αίτημα για νέα αναβολή της δίκης.

Περί τους πέντε χρυσαυγίτες, που ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας, εμφανιζόμενοι στο δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν ήταν μέλη της Χ.Α. αλλά… οπαδοί και ψηφοφόροι.

Στην ακροαματική διαδικασία δόθηκε όμως η δυνατότητα να ακουστούν και πράγματα που μέχρι τώρα δεν είχαν γνωστοποιηθεί.

Διότι ο μάρτυρας Ηλίας Σταύρου, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που είχε μάλιστα οριστεί ως μάρτυρας κατηγορίας, μετατράπηκε σε υπερασπιστή του Βραχνή καταθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι «εγκληματική οργάνωση» και ότι η επίθεση στο καφενείο ήταν προσχεδιασμένη.

Οπως είπε, το σχέδιο προέβλεπε επιχείρηση αντιποίνων για την αντιεξουσιαστική πορεία που είχε γίνει το πρωί της ίδιας μέρας στην πόλη και ο Βραχνής είχε επιλεγεί γιατί ήταν γνωστός αριστερός.

Περιέγραψε μάλιστα πώς τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν μπει στην πόλη της Βέροιας εκείνη τη μέρα κάνοντας παρέλαση με στρατιωτικό βηματισμό, με κράνη και ρόπαλα, για να δράσουν ως τάγμα εφόδου κατά των αντιφασιστών.

Οσο για το χτύπημα στο καφενείο, επειδή αυτός ήταν υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, μοίραζε τρικάκια για να φαίνεται ότι απλώς έκαναν προεκλογική εξόρμηση.

Για την εντολή του χτυπήματος στον Βραχνή, ο Ηλίας Σταύρου κατονόμασε στο δικαστήριο τον σημερινό βουλευτή της Χ.Α. Γιάννη Σαχινίδη και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Χ.Α. Ιωάννη Τολιόπουλο.

Σε δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Βραχνής τονίζει: «Σήμερα κέρδισε η Δημοκρατία και το Φως. Ηττήθηκαν ο φασισμός και το σκοτάδι. Ευχαριστώ τους Βεροιώτες και τους Θεσσαλονικείς που μου συμπαραστάθηκαν».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.