Ο απρόθυμος μάρτυρας θυμήθηκε [26/1/2017]

Η ακροαματική διαδικασία υποχρέωσε τον οδηγό λεωφορείου Αν. Λυριντζή να επιβεβαιώσει το σύνολο της προανακριτικής του κατάθεσης για τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ | Φωτογραφία Αρχείου.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 27/1/2017)

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του… απρόθυμου μάρτυρα Αναστάσιου Λυριντζή ολοκληρώθηκε χθες στην αίθουσα του Κορυδαλλού και η εξέταση των μαρτύρων κατηγορητηρίου για τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο Αν. Λυριντζής ήταν ο οδηγός του λεωφορείου της γραμμής Πέραμα-Πειραιάς που περνούσε από το σημείο της επίθεσης. Ο χαρακτηρισμός «απρόθυμος» εύστοχα αποδόθηκε στον μάρτυρα από τη σύνεδρο, διότι πρώτα χρειάστηκε η βίαιη προσαγωγή του στο δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει κι έπειτα έδειξε τρομερή δυσκολία να θυμηθεί όσα είχε καταθέσει προανακριτικά σχετικά με την εγκληματική ενέργεια της ναζιστικής οργάνωσης.

Τελικά η ακροαματική διαδικασία και οι επίμονες ερωτήσεις της έδρας και της Πολιτικής Αγωγής βοήθησαν τον μάρτυρα να ανακτήσει τη μνήμη του και να επιβεβαιώσει το σύνολο της αρχικής του κατάθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της κατάθεσής του στο ακροατήριο ο μάρτυρας είχε βαφτίσει τη δολοφονική επίθεση «συμπλοκή», για να το ανακαλέσει στη συνέχεια και να μιλήσει για επιτιθέμενους και αμυνόμενους, αναφέροντας ότι οι πρώτοι, που ήταν και περισσότεροι, φορούσαν σκούρα ρούχα, είχαν περικυκλώσει τους δεύτερους και τους χτυπούσαν, ενώ κατέφτασαν και 30 άτομα με μηχανάκια που ήρθαν να ενισχύσουν τους επιτιθέμενους.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι αρχικά είχε αρνηθεί ότι οι επιτιθέμενοι και οι 30 των ενισχύσεων είχαν κοινά χαρακτηριστικά, για να καταθέσει τελικά ότι είχαν κοινά χαρακτηριστικά, όπως τα ρούχα, τα κράνη, τους σκούφους.

Ενδιαφέρον είχαν όμως και οι απαντήσεις του μάρτυρα σε ερωτήσεις του Αλ. Αλεξιάδη, συνηγόρου του υπεύθυνου για τη δράση του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε, του Ιωάννη Λαγού. Οταν ο συνήγορος ρώτησε «αν κάποιος θέλει να σκοτώσει κάποιον, πιστεύετε είχαν χρόνο στη διάθεσή τους;» ο Αν. Λυριντζής απάντησε: «Είχαν». Και όταν ο συνήγορος επέμεινε ρωτώντας αν «είχαν ανθρωποκτόνο δόλο», τότε ο μάρτυρας απάντησε «όχι», προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου.

«Είστε ασφαλής για την απάντησή σας στα 50 μέτρα; Μπορείτε να είστε βέβαιος για τον δόλο; Θα μπορούσατε να ξέρετε αν κάποιος έχει μαχαίρι στο χέρι;» είπε η κ. Λεπενιώτη, με τον μάρτυρα να απαντάει: «Α, σωστά».

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα, ξεκίνησε ο σχολιασμός των καταθέσεων για την επίθεση στο ΠΑΜΕ από την πολιτική αγωγή, με τον Θανάση Καμπαγιάννη να τονίζει ότι «δεν έχουμε μόνο την εξαγγελία της ηγεσίας και την υλοποίηση της επίθεσης από τα μέλη. Εχουμε ένα ηγετικό επιτελείο που υλοποιεί. Εχουμε το δίδυμο Λαγού-Πανταζή που υλοποιούν.

Υπάρχουν όπλα έτοιμα τα οποία έχουν κατασκευαστεί εκ των προτέρων» και να επισημαίνει ότι «υπάρχει απόλυτη απόδειξη ότι η δομή των ταγμάτων εφόδου και η πολιτική οργάνωση ταυτίζονται». Η δίκη συνεχίζεται με τον σχολιασμό των καταθέσεων την Tετάρτη 1/2 στον Κορυδαλλό.

One thought on “Ο απρόθυμος μάρτυρας θυμήθηκε [26/1/2017]

  1. Pingback: Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.