Ενας απρόθυμος αυτόπτης μάρτυρας [25/1/2017]

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 26/1/2017)

Αντιφάσεις και παλινωδίες είχε η χθεσινή κατάθεση του Αναστάσιου Λυριντζή, οδηγού της ΕΘΕΛ που τη νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου του 2013 οδηγούσε το λεωφορείο Πέραμα – Πειραιάς και ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ.

«Είδα μια μάζα ανθρώπων να χτυπιούνται μεταξύ τους στη μέση του δρόμου» κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, όπου εμφανίστηκε μόνο αφού διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Στην αρχική κατάθεσή του στην αστυνομία, μόλις μία μέρα μετά την επίθεση, δεν μίλησε για «μάζα που χτυπιόταν», αλλά για επιτιθέμενους και αμυνόμενους, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «αυτοί που δέχονταν την επίθεση ήταν λιγότεροι αριθμητικά».

Επίσης είχε πει ότι άκουσε τη φράση «είναι λιγότεροι, πάμε να τους φάμε» από ομάδα 30 ατόμων με μαύρες μπλούζες, μαύρα σκουφιά, κράνη και ρόπαλα που έφτασαν όλοι μαζί με μηχανάκια από το λιμάνι του Περάματος (τους είχε δει όταν ξεκινούσε το δρομολόγιο), ότι οι επιτιθέμενοι είχαν περικυκλώσει και χτυπούσαν τους αμυνόμενους και ότι στη διαφυγή του ένας από τους 30 χρυσαυγίτες είπε «του ανοίξαμε το κεφάλι», αναφερόμενος στον βαρύτατα τραυματισμένο πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρη Πουλικόγιαννη.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν τα ανέφερε οικειοθελώς στην έδρα, παρά μόνο αφού του διάβαζαν λέξη προς λέξη την αρχική κατάθεσή του τα επιβεβαίωνε, λέγοντας «α, ναι, τώρα θυμήθηκα».

Επανειλημμένα η πρόεδρος του δικαστηρίου τού θύμισε ότι άλλα είχε πει στην αρχική κατάθεσή του στην αστυνομία και άλλα λέει τώρα, η σύνεδρος του δικαστηρίου παρατήρησε ότι καταθέτει με απροθυμία, ενώ η εισαγγελέας τον ρώτησε ευθέως: «Εχετε δεχτεί απειλές για τη ζωή σας; Γιατί όταν μας δώσατε κατάθεση ήσασταν πολύ λεπτομερής και τώρα δεν λέτε πράγματα ή τα λέτε με τη βία. Μήπως φοβόσαστε;».

Χαρακτηριστικά, ενώ στην αρχική του κατάθεση είχε περιγράψει με λεπτομέρεια την εμφάνιση του ατόμου που είπε τη φράση «του ανοίξαμε το κεφάλι» (είχε πράσινα μάτια, ξυρισμένο κεφάλι, μαύρη μπλούζα, κρατούσε στειλιάρι και μαύρο κράνος), τώρα αρχικά επέμεινε ότι δεν μίλησε με κανέναν, ενώ μόνο αφού του διάβασαν την κατάθεσή του παραδέχτηκε «ε, ναι, πρέπει να ρώτησα “τι έγινε ρε παιδιά” και κάποιος απάντησε “του ανοίξαμε” ή “του ανοίξανε το κεφάλι”. Αναφερόταν στο άτομο που είδα τραυματισμένο στο έδαφος, με άλλους γύρω του να ζητάνε ασθενοφόρο».

Εστω μετ’ εμποδίων, ο μάρτυρας ανακάλεσε στη μνήμη του τα γεγονότα της βραδιάς, επιβεβαιώνοντας τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων κατηγορίας και πολιτικώς εναγόντων, ότι δέχτηκαν στοχευμένη επίθεση από τάγμα εφόδου πενήντα χρυσαυγιτών που τους περικύκλωσαν από δύο διαφορετικούς δρόμους και έφυγαν από διαφορετικά σημεία.

Η κατάθεση του μάρτυρα, που είναι ο τελευταίος στην υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ολοκληρώνεται σήμερα στον Κορυδαλλό με την εξέτασή του από την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.