Εγκληματική ανοχή [παρέμβαση του Κώστα Παπαδάκη στο Βήμα]

(Κείμενο: Κώστας Παπαδάκης, Το Βήμα, 22/1/2017)

Οι πρόσφατοι τραμπουκισμοί της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα υπό την ηγεσία του Γιάννη Λαγού αποτελούν αποκορύφωμα μιας πολύχρονης και ποικιλότροπης κυβερνητικής και δικαστικής ανοχής. Την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά μέχρι τη δολοφονία του Φύσσα τα τάγματα εφόδου δρούσαν καθημερινά ανενόχλητα, ενώ βουλευτές της ΧΑ διέπρατταν επιδεικτικά αξιόποινες πράξεις, αυτεπάγγελτα διωκόμενες, μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες, χωρίς να διωχθούν. Ακολούθησε η παραπομπή τους σε δίκη με ελλιπές κατηγορητήριο παρά την πληθώρα στοιχείων, αφού δεκάδες κακουργηματικές πράξεις που διαπιστώνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα δεν αντιστοιχήθηκαν με ανάλογες διώξεις, όπως π.χ. ότι αν και οι τρεις βασικές εκδικαζόμενες πράξεις του κατηγορητηρίου (δολοφονία Φύσσα, δολοφονικές απόπειρες ενάντια στους αιγύπτιους ψαράδες και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) αποδίδονται σε εντολές του Γιάννη Λαγού, ο τελευταίος να μην κατηγορείται για τις αντίστοιχες ηθικές αυτουργίες.

Παράλληλα, παρότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι η ΧΑ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Δικαστήριο (το οποίο και εκείνος και η συντριπτική πλειονότητα των υποδίκων της ΧΑ περιφρονούν επιδεικτικά με τη συνεχή απουσία τους) δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τον καλέσει για να δώσει διευκρινίσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αρχικά για περισσότερο από έναν χρόνο εξόρισε τη δίκη στην υποβάθμιση, στην περιθωριοποίηση του Κορυδαλλού και στη στέρηση σύγχρονων μέσων διεξαγωγής της, που ίσως να οφείλεται, όπως εκ των υστέρων διαπιστώνεται, στις ανομολόγητες πολιτικές συμπάθειες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης με το συγκεκριμένο κόμμα και στις αυταπάτες του ότι μπορεί να ενταχθεί στο δημοκρατικό τόξο, τους νομιμοποιεί ευθέως προσμετρώντας τους στις δυνάμεις της εθνικής ενότητας με τη γνωστή επίσκεψη στο Καστελόριζο.

Η ΕΡΤ και τα περισσότερα ΜΜΕ, παρότι μονίμως απόντα από τη δίκη, προβάλλουν όλο και περισσότερο τις ομιλίες και εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Και, το κυριότερο, η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένη στην κοινωνία για τις άπειρες ανακολουθίες της στην οικονομική πολιτική και στα μνημόνια, υιοθετεί δυστυχώς την πολιτική ατζέντα της Ακροδεξιάς στο ζήτημα των δικαιωμάτων και ελευθεριών. Απαξιώνει και ευτελίζει τους πρόσφυγες συνάπτοντας και υλοποιώντας την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, κρατά υψωμένο τον φράχτη του Εβρου που αυξάνει κάθε χρόνο τις χιλιάδες πνιγμών στα θαλάσσια περάσματα, αφήνει τους πρόσφυγες εκτεθειμένους στον χιονιά, στην αδυναμία των τοπικών κοινωνιών να τους εντάξουν και στις εμπρηστικές επιθέσεις στους καταυλισμούς, με την απαθή όπως πάντα παρουσία της Αστυνομίας.

Η αίσθηση της πολιτικής υπεροχής και του ακαταδίωκτου αναβιώνει στη ΧΑ με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και παράγει ανενόχλητη τα φασιστικά της αποτελέσματα.

Ο κ. Κ. Παπαδάκης είναι δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.