Μάρτυρες αστυνομικοί: “Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να σε αφήσει στον τόπο”

Φωτογραφία του κονταριού με τη μεταλλική απόληξη που αναγνώρισαν οι παθόντες στο ακροατήριο.

Τρεις μάρτυρες αστυνομικοί κατέθεσαν σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια διερεύνησης της δολοφονικής επίθεσης στους κομμουνιστές συνδικαλιστές στο Πέραμα.

Οι μάρτυρες Ελευθέριος Καρδάμης και Πέτρος Παναγιωτίδης παρουσίασαν αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, αλλά ομονόησαν σε ένα πράγμα: το αντικείμενο (κοντάρι με μεταλλική απόληξη) που βρέθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα το απόγευμα της 13/9/2013 “μπορούσε να αφήσει κάποιον στον τόπο”. Οι αστυνομικοί εντόπισαν το αντικείμενο πίσω από την εξωτερική μονάδα κλιματισμού των γραφείων της Χρυσής Αυγής, τοποθετημένο με τρόπο ώστε να φαίνεται “ότι αποτελεί μέρος της βάσης στήριξης της μονάδας”. Το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει ήδη αναγνωριστεί από θύματα της επίθεσης ως ένα από τα όπλα που κρατούσαν οι Χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ το βράδυ της 12/9/2013.

Παρόλα αυτα, οι καταθέσεις των αστυνομικών περιείχαν αντιφάσεις που μόνο σε μάρτυρες κατηγορίας (και ιδιαίτερα αστυνομικούς) δεν συνάδουν, και μάλιστα σε ανάλογες υποθέσεις “εγκληματικών οργανώσεων”…

Ο Καρδάμης ισχυρίστηκε ότι η μεταλλική απόληξη θα μπορούσε να είναι “βάση μιας κατασκευής για σημαία”, κάτι βέβαια που ο Παναγιωτίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά: “αυτό το αντικείμενο είναι προορισμένο για τις πλάτες μας” (των αστυνομικών δηλαδή που τηρούν την τάξη σε συγκεντρώσεις “ακροδεξιών και ακροαριστερών ομάδων”). Ο Παναγιωτίδης από την άλλη είπε, “χωρίς να ξέρει κάτι συγκεκριμένο”, ότι κάποιος θα μπορούσε να βάλει το αντικείμενο στο σημείο “για να ενοχοποιήσει κάποιον άλλο”. Όμως ο αστυνομικός Καρδάμης είχε περιγράψει ότι το αντικείμενο ήταν “επιμελώς κρυμμένο”, με την μεταλλική του απόληξη να μην είναι ορατή σε κοινή θέα.

Ο Παναγιωτίδης, αστυνομικός διευθυντής στον Πειραιά, περπατούσε με δυσκολία, γεγονός που έκανε τον εισαγγελέα κ. Στ. Κωσταρέλλο να τον ρωτήσει αν είχε τραυματιστεί κατά την υπηρεσία του. Ο Παναγιωτίδης απάντησε ότι “πιάστηκε στα χέρια με Χρυσαυγίτες” στα γεγονότα της εισβολής στο σχολείο στο Νέο Ικόνιο Περάματος. Δήλωσε και ο ίδιος “παθών”, αλλά το Δικαστήριο δεν επέτρεψε περαιτέρω ερωτήσεις.

Ο αστυνομικός Παναγιωτίδης διακρίνεται στην πόρτα του σχολείου στο Πέραμα να προσπαθεί να εμποδίσει την εισβολή του Λαγού και των χρυσαυγιτών, από όπου και ο τραυματισμός του.

Τέλος ο αστυνομικός Σταύρος Παράσχος έκανε την Πρόεδρο να αναφωνήσει ότι “η κατάθεσή σας είναι άλλ’ αντ’ άλλων σε σχέση με την προανάκριση”: ο αστυνομικός επιχείρησε να “μπλέξει” την ανακάλυψη του κονταριού με την μεταλλική απόληξη με το ανώνυμο τηλεφώνημα για “Χρυσαυγίτες που εισήλθαν στα γραφεία με ρόπαλα και κοντάρια”. Τελικά ο αστυνομικός επιβεβαίωσε την αρχική του κατάθεση και αναίρεσε πλήρως τα όσα αρχικα είπε στο ακροατήριο.

Το δικαστήριο θα συνεχίσει την Τρίτη με την εξέταση ενός ακόμα αστυνομικού και ενός συνδικαλιστή της Ζώνης.

2 thoughts on “Μάρτυρες αστυνομικοί: “Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να σε αφήσει στον τόπο”

  1. Pingback: Δίκη Χρυσής Αυγής: «Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να σε αφήσει στον τόπο» – MobileFeed – ΕΡΤ

  2. Pingback: Δίκη ΧΑ: “Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να σε αφήσει στον τόπο” - Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.