Ι. Πουντίδης: «Πρώτα χτυπούν, μετά διαψεύδουν» [19/1/2017]

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 20/1/2017)

Επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας χθες τα όσα αποκάλυψε στην προηγούμενη δικάσιμο, για τον τρόπο δράσης της χρυσαυγιτών στη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013, ο μάρτυρας Ιορδάνης Πουντίδης, ηλεκτροσυγκολλητής και πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του αναφέρθηκε και στη «φρέσκια» τραμπούκικη επίθεση του Γιάννη Λαγού και της παρέας του σε Δημοτικό Σχολείο του Περάματος, γεγονός που δημιούργησε επανειλημμένα εντάσεις στη δικαστική αίθουσα από την πλευρά της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.

Ο μάρτυρας, θύμα κι ο ίδιος της άγριας επίθεσης στο Πέραμα, εστίασε ιδιαίτερα στην τακτική της Χρυσής Αυγής να αρνείται τις επιθέσεις της την επόμενη μέρα:

«Ο Λαγός είναι στο βίντεο. Αυτό έγινε και χθες στο σχολείο που πήγαν και χτυπούσαν. Και μετά διαψεύδουν τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εχουν την αίσθηση του ακαταδίωκτου. Μες στο τμήμα ο Ρουπακιάς, ο μαχαιροβγάλτης, ο φονιάς, ήταν με τα κινητά. Είπε στους αστυνομικούς είμαι δικός σας. Και στις παρελάσεις που κάνανε και στις επιδείξεις, τα μαχαιρώματα εναντίον Πακιστανών χωρίς συλλήψεις τα συζητάει όλο το Πέραμα, τα πρωτοπαλίκαρα έχουν σχέση με την ασφάλεια. Τα λένε οι τηλεοράσεις, τα δελτία ειδήσεων».

Τ. Μιχαλόλιας: Θεωρείτε ότι όποια εγκληματική δράση μελών της Χ.Α. γίνεται είναι εξαιτίας των ναζιστικών αντιλήψεων;

Μάρτυρας: Ναι.

Τ. Μιχαλόλιας: Ο κοινοβουλευτισμός είναι δηλαδή μανδύας;

Μάρτυρας: Ναι.

Τ. Μιχαλόλιας: Οι νέοι βουλευτές είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης;

Μάρτυρας: Ο Λαγός χθες είναι στο βίντεο και δέρνει ανθρώπους, γονείς, εγώ την καταδικάζω αυτή την πράξη. Εσείς;

Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι η Χρυσή Αυγή επιτέθηκε σε ένα ισχυρό ταξικό σωματείο, με επιρροή στους εργαζόμενους, για να στείλει μήνυμα ότι «εδώ την τελευταία κουβέντα θα τη λέει η Χρυσή Αυγή και δεν θα ξανασηκώσει κανένας κεφάλι. Είχαν διπλό στόχο: να χτυπήσουν και κομμουνιστές και πρωτοπόρους εργάτες».

Δ. Παπαδέλης: Σε ποιο έντυπο έχετε δει εντολή και πάγια τακτική;

Μάρτυρας: Στη δικογραφία υπάρχουν ομιλίες Παππά, Παναγιώταρου κ.λπ. που λένε «Είστε υποχρεωμένοι να εκτελείτε τις εντολές του πυρηνάρχη, ο οποίος υπακούει στις εντολές του περιφερειάρχη, ο οποίος ακολουθεί εντολές του αρχηγού».

Παπαδέλης: Διακριτή και συγκεκριμένη εντολή για συγκεκριμένες πράξεις;

Μάρτυρας: Το «τους μακελέψαμε» σημαίνει ότι έχει δοθεί ήδη η εντολή, ενώ ενημερώνει ότι υλοποιήθηκε. Το «απόστημα θα σπάσει» υλοποιήθηκε.

Παπαδέλης: Αλλες συγκρουσιακές καταστάσεις που να υλοποιείται η εντολή εναντίον του ΚΚΕ;

Μάρτυρας: Εγώ καταλαβαίνω ότι το «η σπορά των ηττημένων» επιδιώκει τη φυσική εξόντωση των μελών του ΚΚΕ.

Παπαδέλης: Ιδεολογική αντιπαράθεση υπήρξε άλλη;

Μάρτυρας: Ιδεολογική αντιπαράθεση υπήρχε πάντα.

Χθες εξάλλου ξεκίνησε να καταθέτει και ο αστυνομικός Ελευθέριος Καρδάμης, ο οποίος εντόπισε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα ένα από τα όπλα της επίθεσης.

Πρόκειται για μια ιδιότυπη κατασκευή, ένα στειλιάρι που στην απόληξή του είχε σιδερένια ελάσματα.

Οταν ρωτήθηκε από τον αναπληρωτή εισαγγελέα για το τι θα μπορούσε να πάθει κάποιος αν με αυτό το όργανο δεχόταν χτυπήματα στο κεφάλι, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός: «Θα τον άφηνε στον τόπο»…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.