Ι. Πουντίδης: «Μετά τη δολοφονία Φύσσα τούς έχει σιχαθεί ο κόσμος» [17/1/2017]

Μιλώντας για την επίθεση των χρυσαυγιτών στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ ο Ι. Πουντίδης κατέθεσε: «Από καθαρή τύχη δεν αφήσανε τρεις νεκρούς πίσω τους»…

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 18/1/2017)

Χειμαρρώδης ήταν η κατάθεση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντος στη δίκη της Χρυσής Αυγής Ιορδάνη Πουντίδη, που τραυματίστηκε στην επίθεση του τάγματος εφόδου στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ηλεκτροσυγκολλητής στη Ζώνη Περάματος, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου επί 16 χρόνια και μέλος της σημερινής διοίκησης, ο μεταλλεργάτης-μέλος του ΚΚΕ έζησε από κοντά και τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Ο αντιφασίστας μουσικός ήταν αδελφικός φίλος του γιου του, που είναι ο γνωστός ράπερ Τοτέμ: «Τα έφερε έτσι η ζωή που το παιδί αυτό μεγάλωσε μαζί με τον ένα μου γιο. Βρέθηκα και στο νοσοκομείο (σ.σ.: τη νύχτα του χτυπήματος), γιατί με ξύπνησε ο γιος μου και μου λέει “μαχαίρωσαν τον Παύλο, πάμε”. Ηταν η μάνα του και ο πατέρας του εκεί. Ημουν συντετριμμένος…».

«Ποια είναι η αιτία των επιθέσεων;», τον ρώτησε η πρόεδρος: «Η ναζιστική τους ιδεολογία. Οτι δεν χωράνε όλοι, να μείνει η άρια φυλή. Εξαιρούν όποιες κατηγορίες θεωρούν “μη καθαρές”: Κομμουνιστές, μετανάστες, ομοφυλόφιλους… Η ιδεολογία τους μιλάει για την “καθαρότητα” του αίματος. Με τα δικά τους δεδομένα δεν θεωρούμαι Ελληνας. Είμαι από την Καππαδοκία. Οι γονείς μου ήρθαν εδώ το ’24. Δεν είμαι Ελληνας, με την έννοια του Ελληναρά, όπως τη θέλουν».

«Από καθαρή τύχη δεν αφήσανε τρεις νεκρούς πίσω τους», είπε ο μάρτυρας, λέγοντας ότι σκοπός του τάγματος ήταν να σκοτώσουν: «Ο Πουλικόγιαννης ήταν αναίσθητος, φαινόταν νεκρός. Εμένα το ένα μου μάτι είχε κλείσει, δεν έβλεπα τίποτα. Σκούπιζαν τα αίματα οι σύντροφοί μου λέγοντας “Ιορδάνη, μην πεθάνεις»…».

Αναφέροντας τις καταγγελίες για τη συνάντηση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με μεγαλοεργολάβους της Ζώνης, ο μάρτυρας συνέδεσε τη δημιουργία εργοδοτικού σωματείου με το χτύπημα εναντίον του ΠΑΜΕ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι σήμερα το σωματείο μόνο για Ελληνες «Αϊ-Νικόλας» έχει μηδενική απήχηση στη Ζώνη, καθώς «ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τούς έχει σιχαθεί ο κόσμος».

«Πώς οδηγείστε στο συμπέρασμα ότι η εντολή για το χτύπημα δεν ήρθε μόνο από τον Λαγό, αλλά απευθείας από τον Μιχαλολιάκο;», ρώτησε η πρόεδρος. «Ολη η οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγεί σε αυτό», απάντησε ο μάρτυρας.

«Σε όλες τους τις ομιλίες με αυτό αρχίζουν και τελειώνουν: «Εμείς έχουμε τυφλή υπακοή στον αρχηγό. Δεν κάνετε τίποτα αν δεν πάρετε εντολή από τον πυρηνάρχη, τον περιφερειάρχη Λαγό, τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη…». Αυτούς τους κυρίους έχουν και τους έχουν κάνει θεούς. Αυτοί δεν πάνε ούτε στο φούρνο για φραντζόλα ψωμί αν δεν πάρουν εντολή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, ο μάρτυρας μίλησε για τις ομοιότητες της επίθεσης εναντίον τους με τη δολοφονία του Παύλου και άλλες επιθέσεις: «Πάντα εμφανίζονται ξαφνικά, χτυπάνε, είναι υπεράριθμοι και αποχωρούν. Και πάντα αρνούνται αυτό που έχουν κάνει.

Για τον Ρουπακιά είπαν «δεν είναι δικός μας», ενώ ήταν ο νούμερο δύο στον πυρήνα της Νίκαιας». Πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της Χ.Α. Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, ένα χρόνο αργότερα, επειδή είχε γίνει γνωστή η σχέση του Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή, για να αποσείσει τις ποινικές ευθύνες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών είπε ότι το τάγμα εφόδου και το κόμμα της Χρυσής Αυγής ταυτίζονται, αφού ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης Περάματος Γ. Πανταζής ήταν και επικεφαλής του τάγματος εφόδου που πραγματοποίησε τις δύο επιθέσεις.

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη στον Κορυδαλλό, με την εξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.