Γ. Σκλαβόλιας: «Η μπλούζα μου γέμισε από το αίμα του Πουλικόγιαννη» [16/1/2017]

Ο μάρτυρας προσκόμισε στο δικαστήριο την μπλούζα που φορούσε τη μέρα της επίθεσης και γέμισε αίματα από τα χτυπήματα στον Πουλικόγιαννη | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 17/1/2017)

Την μπλούζα με το αίμα του συνδικαλιστή μεταλλεργάτη Σωτήρη Πουλικόγιαννη επέδειξε χθες στο δικαστήριο ο μάρτυρας Γιώργος Σκλαβόλιας, τρία χρόνια μετά την επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα εναντίον του συνεργείου αφισοκολλητών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Ο μάρτυρας, πρώην ναυτικός και μετέπειτα καθαριστής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από το 1998, μέλος του ΚΚΕ και οργανωμένος στο Συνδικάτο Μετάλλου, περιέγραψε παραστατικά την οργανωμένη ενέδρα, δίνοντας έμφαση στα φονικά όπλα που χρησιμοποίησαν οι χρυσαυγίτες – στειλιάρια με προσαρμοσμένα μεταλλικά ελάσματα, ικανά να προκαλέσουν θανατηφόρα χτυπήματα:

«Γύρισα δεξιά και είδα 20-25 άτομα. Δεν ήταν αθόρυβοι σαν τον άνεμο, τους αντιληφθήκαμε σε τόσο μικρή απόσταση που μας πλησίασαν. Σχεδόν όλοι τους ήταν οπλισμένοι (…) Ενας κρατούσε ένα κοντάρι σαν αυτό, σαν δρεπάνι. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι με αυτό δεν θέλαν να χτυπήσουν αλλά να σκοτώσουν (…) Ηταν ένα μακρύ ξύλινο κοντάρι, 2,5 μέτρα περίπου, με μεταλλική λάμα στην άκρη».

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση με ανθρωποκτόνο σκοπό, που διήρκεσε ελάχιστα λεπτά, ενώ προηγήθηκαν «αλήτικες, υβριστικές εκφράσεις, του υποκόσμου», με χαρακτηριστικό το «γαμώ το μουνί που σε πέταγε» που απηύθυνε ένας από τους δύο επικεφαλής του τάγματος στον Πουλικόγιαννη, τον οποίο αναγνώρισε ως «τον Πανταζή τον μπαλονά», πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής.

Ακολούθησαν βροχή τα χτυπήματα, με ρόπαλα, κλομπ και πέτρες «σε μέγεθος τούβλου»:

«Σαν στιλέτα μας πέταγαν τα ξύλα που κρατάγανε, σαν τσεκούρια για να καρφωθούν. (…) Τον Πουλικόγιαννη τον είδα στο πεζοδρόμιο, μες στα αίματα, υποβασταζόμενο, βαριανάσαινε. Πλημμύρα το αίμα, τον είδα και πήγα να του ανασηκώσω λίγο το κεφάλι για να τον ανακουφίσω. Η μπλούζα μου γέμισε αίμα. Αν τον καθάριζα από το αίμα, μια μπλούζα δεν θα έφτανε…».

«Αποφασίστηκε από την κορυφή»

Ο μάρτυρας επέδειξε τη φωτογραφία του όπλου-ιδιοκατασκευής των χρυσαυγιτών | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Εκτός από τον Πανταζή, ο μάρτυρας αναγνώρισε τον Κυριάκο Αντωνακόπουλο, που τον ήξερε ως εργαζόμενο στη Ζώνη.

Στην ερώτηση της προέδρου ποιo ήταν το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας απάντησε ότι «ήθελαν να βγάλουν το ΠΑΜΕ από τη Ζώνη. Είμαστε οι μοναδικοί ταξικοί τους αντίπαλοι. Επειδή εργαζόμαστε, παλεύουμε στη Ζώνη για τα δικαιώματα των εργατών. Εχω ακούσει από τις ειδήσεις, ντοκιμαντέρ και από συναδέλφους ότι έχουν υπόγειες συναλλαγές με εργολάβους. Οτι με οποιονδήποτε τρόπο θα πρέπει οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να τελειώσουν, να εξαφανιστούν από το λιμάνι».

Απαντώντας στις ερωτήσεις του εισαγγελέα για το ποιος πήρε την απόφαση της επίθεσης, ο μάρτυρας υπέδειξε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι «το χτύπημα αποφασίστηκε από την κορυφή» και ότι ήταν «απόφαση του αρχηγού Μιχαλολιάκου και των βουλευτών».

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις μεταξύ Λαγού και μελών της Χρυσής Αυγής την ίδια νύχτα, προσκομίζοντας το πρωτοσέλιδο θέμα-αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» με την ομολογία του Λαγού «Τους μακελέψαμε» («Εφ.Συν.» 22/10).

Την απόλυτη στρατιωτική πειθαρχία και τους διακριτούς ρόλους των επιτιθέμενων τόνισε ο μάρτυρας απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής.

«Τι εννοούσαν όταν έλεγαν θα σας “καθαρίσουμε”;» ρώτησε ο συνήγορος του ΠΑΜΕ, Τ. Σαπουντζάκης: «Αυτά μόνο στο Παλέρμο λέγονται. Ηθελαν να μας εξοντώσουν», απάντησε ο μάρτυρας, ενώ είπε ότι οι επιτιθέμενοι φαίνονταν εξοικειωμένοι με τα όπλα, γνώριζαν ότι μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο και έφυγαν μόνο αφού πίστεψαν ότι ο Πουλικόγιαννης ήταν νεκρός.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των χρυσαυγιτών προσπάθησαν να προκαλέσουν σύγχυση στον μάρτυρα, ώστε να υποπέσει σε αντιφάσεις, χρησιμοποιώντας υποτιμητικές και ειρωνικές εκφράσεις.

«Δεν είναι συμπεριφορά αυτή» επέπληξε η πρόεδρος τον συνήγορο του χρυσαυγίτη βουλευτή Α. Γρέγου, που ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τον μάρτυρα.

Ο συνήγορος του Λαγού, Ρουσόπουλος, είπε ότι ο βαριά τραυματισμένος Πουλικόγιαννης «έβγαζε σέλφι όπως οι σελέμπριτι», κάνοντας χιούμορ με την εικόνα του αιμόφυρτου συνδικαλιστή πριν μπει στο ασθενοφόρο.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.