«Kεντρική απόφαση η επίθεση στους συνδικαλιστές» (113η μέρα)

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 11/1/2017)

Κατά την 113η δικάσιμο (10/1/17) στη δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε την κατάθεσή του ο μάρτυρας Θεόδωρος Τηλιακός, μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου και θύμα της επίθεσης που έκαναν τα τάγματα εφόδου στους συνδικαλιστές του Περάματος το Σεπτέμβρη του 2013. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τους προηγούμενους ως προς την ανθρωποκτόνο πρόθεση των επιτιθέμενων λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι ακόμη και τώρα βιώνει φόβο προσπαθώντας να θυμηθεί τις λεπτομέρειες της επίθεσης.

Περιέγραψε την ιεραρχία της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι ήδη από τη στιγμή της επίθεσης έγινε αναφορά στον αρχηγό: «Ένας μας είπε ‘Αυτός που πήρε την απόφαση εδώ στο Πέραμα να σας τελειώσουμε… θα γίνει’» και διευκρίνισε «Ο αρχηγός είναι αυτός που πήρε την απόφαση». Εξήγησε επίσης: «Είναι επίθεση σε συνδικαλιστές, σε μέλη του ΚΚΕ. Αυτή δεν είναι απόφαση που παίρνεται σε επίπεδο παρεϊστικο, ή τοπικά» και «Το ότι ‘θα φύγουν οι λακέδες του ΠΑΜΕ’ από τη Ζώνη του Περάματος δεν είναι απόφαση που αφορά μια περιφέρεια. Είναι κεντρικό». Εξήγησε την πεποίθηση αυτή αναφερόμενος στην «εκδήλωση» των βουλευτών στη Ζώνη όπου οι χρυσαυγίτες βουλευτές απειλούν ότι «το απόστημα θα σπάσει». Ο μάρτυρας εξήγησε: «Υπήρχε προαναγγελία στην επίσημη ιστοσελίδα. Εκτιμώ ότι ήταν απόφαση της Χρυσής Αυγής, του αρχηγού δηλαδή. Ξέρω ότι με τη ναζιστική ιδεολογία της η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με την αρχή του αρχηγού».

Την ιεραρχία ακολουθεί ο περιφερειάρχης Λαγός, για τον οποίο ο μάρτυρας είπε ότι «ήταν σε ονλάιν επικοινωνία με το χτύπημα που δεχόμασταν», ενώ συγκεκριμένα είπε ότι υπάρχει ανταλλαγή μηνυμάτων με ενημερώσεις μεταξύ Λαγού-Δεβελέκου και Λαγού-Πανταζή. Στη συνέχεια ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή για την ιεραρχική σχέση που πιστεύει ότι έχουν οι «επικεφαλής» της επίθεσης με το Λαγό και απάντησε ότι είναι κατώτεροι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας συνόψισε τα παραπάνω λέγοντας: «Τα τάγματα εφόδου και η Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο. Στη δική μας περίπτωση έχουμε μια επίθεση που έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία στο επίσημο σάιτ και έχει υλοποιηθεί πάνω μας από τα τάγματα».

Προσχεδιασμένη

Ο μάρτυρας εξέφρασε επίσης πολλές φορές την πεποίθησή του ότι η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη: «Είχε ανακοινωθεί από πριν. Ήρθαν και μας κλείσανε παρατεταγμένοι. Δε γίνεται τυχαία αυτό, δεν ήταν τσακωμός στο δρόμο. Φέρανε πράγματα μαζί τους», για τα οποία μάλιστα εξήγησε: «Είναι αυτοσχέδια, πρέπει να κάτσεις, να τα κόψεις, να τα κολλήσεις. Χρειάζεσαι και εργαλεία για να τα κολλήσεις. Δε φτιάχνονται με γυμνά χέρια. Απαιτείται περισσότερο από μία ώρα γι’ αυτή τη δουλειά».

Για την περικύκλωση: «Είχαμε σταματήσει σε 4-5 σημεία πριν από αυτό της επίθεσης. Ο δρόμος ήταν πιο φαρδύς σε αυτά, ήταν πιο δύσκολος ο εγκλωβισμός». Επίσης τόνισε ότι τα δύο τάγματα εφόδου έφτασαν στο επίμαχο σημείο αθόρυβα, κι αυτό το θεωρεί μέρος του σχεδιασμού προκειμένου να μπορέσουν να εγκλωβίσουν τους συνδικαλιστές.

Για το σκοπό της συγκεκριμένης επίθεσης είπε: «[Με μια δολοφονία] θα αδυνατούσε η δράση του συνδικάτου, από το φόβο που θα επικρατούσε». Όταν ρωτήθηκε πώς εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο έγινε (φανερά, με διακριτικά της οργάνωσης, με δήλωση ταυτότητας της οργάνωσης), ο μάρτυρας απάντησε: «Εκείνο το διάστημα ήταν η δράση τους τέτοια. Υπήρχε ατιμωρησία. Και για τους ψαράδες υπήρξε βίντεο με προαναγγελία και την επίθεση την έκαναν με διακριτικά της οργάνωσης. Η δράση ήταν για να γίνει φανερή. Για να τρομοκρατήσει, για να κερδίσει ψήφους».

Ρωτηθείς για τα κίνητρα ο μάρτυρας τόνισε τόσο τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής με τους εργοδότες προκειμένου να χτυπήσουν το συνδικαλισμό της Ζώνης (όπως έχουν πει στο δικαστήριο και οι άλλοι μάρτυρες), όσο και τα ιδεολογικά. Ανέφερε επίσης πολλά από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που έχουν δείξει με δηλώσεις, άρθρα, τατουάζ, την αφοσίωσή τους στη ναζιστική ιδεολογία και την υποστήριξή τους στη δράση των ταγμάτων εφόδου (Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Ζαρούλια, Παπαδημητρίου, Μπούκουρας κ.α).

Από το δικαστήριο απουσίαζαν όλοι οι κατηγορούμενοι. Η έδρα διέκοψε λόγω κρύου για την Πέμπτη 12/1 στον Κορυδαλλό, όπου ο μάρτυρας θα εξεταστεί από την υπεράσπιση.

One thought on “«Kεντρική απόφαση η επίθεση στους συνδικαλιστές» (113η μέρα)

  1. Pingback: Επίθεση σε ΚΚΕ στο Πέραμα – info newstime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.