Ν. Ζύμαρης: «Τα τάγματα εφόδου είναι η Χρυσή Αυγή στην πράξη» (112η μέρα)

19/9/16 Αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 04/01/2017)

Συνεχίστηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 22/12/16 (112η δικάσιμος) η κατάθεση του μάρτυρα Ν. Ζύμαρη, θύματος της επίθεσης στους συνδικαλιστές του Περάματος τον Σεπτέμβρη του 2013. Στην τρίτη μέρα της εξέτασής του ο μάρτυρας, απαντώντας στις ερωτήσεις της υπεράσπισης, κατέδειξε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και το πώς αυτή δεν αναιρείται, αλλά υποβοηθάται από τις «νόμιμες» πτυχές της οργάνωσης. Τόνισε επίσης πολλές φορές ότι το κόμμα και η εγκληματική οργάνωση είναι «το ένα και το αυτό».

Όπως και στους προηγούμενους έξι μάρτυρες η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδομήσει την κατάθεση του Ν. Ζύμαρη με αμφισβήτηση της σοβαρότητας του τραυματισμού του και της ανθρωποκτόνας πρόθεσης των ταγμάτων εφόδου. Στην ερώτηση «γιατί το τάγμα εφόδου να μη σας χτυπήσει στο κεφάλι; Γιατί στο ισχίο;» απάντησε «Πήγαιναν για το κεφάλι. Πήγαν να μας σκοτώσουν». Τόνισε επίσης: «πίστευαν ότι είχαν πετύχει τη δολοφονία. Δεν είναι πάντα ακαριαίος ο θάνατος. Ο γίγαντας ο Φύσσας ήταν όρθιος ώρα». Αργότερα, σε ερώτηση για την ηλικία των επιτιθέμενων (σε μια προσπάθεια υποτίμησης της ισχύος του τάγματος, ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε σε «παιδάκια 17, 18 και 19 ετών», «16χρονα παιδιά» και «πιτσιρικάδες»), είπε: «Δεν είδα 16χρονα. Είδα ανθρώπους έτοιμους να σκοτώσουν».

Η υπεράσπιση έκανε επίσης την απόπειρα να αμφισβητήσει το ακαταδίωκτο που, κατά κοινή ομολογία των περισσότερων από τους μάρτυρες, απολάμβανε η Χρυσή Αυγή ειδικά την περίοδο 2012-2013. Στην ερώτηση «Αφού ο Πανταζής είχε διωχθεί από το 2012, είχε απολογηθεί, είχε προτείνει μάρτυρες, πού το είδατε το ακαταδίωκτο;» απάντησε «Το 2013 κυκλοφορούσε ελεύθερος. Διώχθηκε για την επίθεση στους ψαράδες. Αφέθηκε ελεύθερος και το ξανάκανε».

Κανένας διαχωρισμός

Για τη σχέση των ταγμάτων εφόδου με τη Χρυσή Αυγή σαν κόμμα, ο μάρτυρας τόνισε πολλές φορές ότι δεν κάνει κανένα διαχωρισμό. «Τα τάγματα εφόδου είναι η Χρυσή Αυγή στην πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τους «νόμιμους» μανδύες της ναζιστικής οργάνωσης, είπε: «Στις εκλογές επιδιώκουν ψήφους, οι εντολές για παράνομες πράξεις δεν αναιρούν αυτή την επιδίωξη. Με τη βία, τα τάγματα βοηθούν τη Χρυσή Αυγή να πάρει την εξουσία, όπως είχαν βοηθήσει τους Ναζί» και «Τα τάγματα εφόδου μπορεί να κάνουν από δολοφονία μέχρι μοίρασμα τροφίμων. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο», ενώ χαρακτήρισε «τάγματα εφόδου σε κατάσταση ηρεμίας» τους χρυσαυγίτες που μοιράζουν φέιγ-βολάν στις λαϊκές αγορές. Συνόψισε: «η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται κάποια νόμιμα μέσα, αλλά έχει και παράνομα», ενώ αργότερα πρόσθεσε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ότι «σκοπός της είναι να κάνει εγκλήματα».

Για τη ναζιστική ιδεολογία και πώς αυτή οδηγεί σε αυτόν τον κύριο σκοπό, είπε: «Είναι ναζιστική οργάνωση γιατί έχει αυτή την ιδεολογία. Θέλει να καθαρίσει αντιφασίστες, μετανάστες, κομμουνιστές, ανάπηρους…». Του ζητήθηκε να εξηγήσει την τελευταία φράση και πρόσθεσε: «Έχω διαβάσει τι λένε για τους ανάπηρους και έχω ανατριχιάσει. Στην ουσία ευθανασία θέλουν και το ντύνουν με ένα μανδύα ‘οι κακόμοιροι να μην ταλαιπωρούνται’».

Παρόλο που στόχος των ερωτήσεων της υπεράσπισης ήταν να φανεί μικρότερη η σχέση των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης με τις εγκληματικές πράξεις, ο μάρτυρας επέμεινε στα όσα είχε πει στην προηγούμενη δικάσιμο. Μεταξύ άλλων, ξανατόνισε ότι η φράση του Κασιδιάρη ότι «η Ζώνη θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Χρυσής Αυγής» είναι απειλή. Επίσης, ότι ο Λαγός περιέγραψε σε μηνύματα σε άλλους χρυσαυγίτες την επίθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά την εξέλιξή της, καθώς και ότι ο Μπούκουρας σε βίντεο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου φαίνεται «να επιθεωρεί το τάγμα εφόδου και να δίνει στρατιωτικό παράγγελμα».

Από τη μεριά της υπεράσπισης δεν έλειψαν και πάλι οι επικλήσεις στη θεωρία των δύο άκρων (πχ ρωτώντας για τις περιφρουρήσεις στις πορείες, για σύμβολα άλλων οργανώσεων κλπ), η προσπάθεια ποινικοποίησης του συνδικαλισμού («μήπως για την πτώση του όγκου εργασίας το 2008 στη Ζώνη ευθύνεται η συμπεριφορά κάποιων προσώπων; Οι απεργίες πχ;») και η επανάληψη παραπλανητικών και άσχετων ερωτήσεων. Η υπεράσπιση κατέφυγε αρκετές φορές σε φωνές προς το μάρτυρα και εντάσεις με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, με αποτέλεσμα δύο διακοπές.

Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 10/1 στο Εφετείο, όπου θα ξεκινήσει την κατάθεσή του ο επόμενος μάρτυρας Θεόδωρος Τηλιακός.

  • Οι ημερομηνίες για το Γενάρη είναι: 10/1, 16/1, 17/1, 24/1 και 25/1 στο Εφετείο και 12/1, 19/1, 20/1 και 26/1 στον Κορυδαλλό

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.