Ο ρόλος του Αρχηγού και το «δουλεμπορικό» [19/12/2016]

«Ολες οι ενέργειες με εντολή Αρχηγού»: η πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «Εφ.Συν.», κατατέθηκε στο δικαστήριο από τον μάρτυρα Ν. Ζύμαρη | ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 20/12/2016)

Χαρακτηριστική του κλίματος πανικού που έχει καταλάβει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, με τις διαδοχικές αποκαλύψεις για τον καθοριστικό ρόλο του «αρχηγού» Νίκου Μιχαλολιάκου στις εγκληματικές ενέργειες της ναζιστικής οργάνωσης, ήταν η χθεσινή μέρα στο Εφετείο Αθηνών, όπου συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντος Νίκου Ζύμαρη.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι και θορυβημένοι εμφανίστηκαν οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών από την κατάθεση του μάρτυρα, ο οποίος επικαλέστηκε ντοκουμέντα τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία, αλλά και τις πρόσφατες πρωτοσέλιδες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» στο φύλλο της 7/12, με τίτλο «Ολες οι ενέργειες με εντολή αρχηγού».

Στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκάκη, το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Χρ. Ρήγας, λέει κατηγορηματικά ότι «τίποτα δεν γίνεται αν δεν έχει την έγκριση του Αρχηγού», μαρτυρία που επικαλέστηκε ο μάρτυρας, ενώ οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι θα καταθέσουν το φύλλο της «Εφ.Συν.» στα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης.

Αλλα λόγια…

Οι αναφορές του μάρτυρα σε δημοσιευμένα στοιχεία και ειδικά στην «Εφ.Συν.» προκάλεσαν τις απονενοημένες αντιδράσεις των συνηγόρων της Χ.Α., που κατέφυγαν σε ειρωνικά σχόλια κατά της εφημερίδας, προσπαθώντας να πείσουν ότι οι καταγεγραμμένες συνομιλίες δεν είναι αυτό που φαίνονται, δηλαδή οργανωμένο «μακέλεμα», αλλά… κάτι άλλο: «Κομμάτια από βίντεο και συρραφές που απομονώνουν φράσεις μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Ακόμα και από το Ευαγγέλιο αν απομονώσεις φράση, μπορεί να κάνεις κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Λαγού, με τον συνήγορο της Πολιτικής Αγωγής να απαντάει ότι οι συνομιλίες του Λαγού έχουν δημοσιευτεί παντού και ουδέποτε διαψεύστηκαν (αντίθετα, σε επιστολή του ο ίδιος ο Λαγός παραδέχεται ότι τα έχει πει όλα αυτά).

Ο μάρτυρας εξήγησε γιατί αποκαλεί το σωματείο της Χρυσής Αυγής «Αγιος Νικόλαος», «δουλεμπορικό»:

«Γιατί λειτουργεί ως γραφείο ευρέσεως εργασίας που στην ουσία εμπορεύεται δούλους. Θέλανε να λειτουργήσει σαν ένα τσεκούρι που πέφτει σε εργαζόμενους και πετσοκόβει μισθούς, δικαιώματα και αξιοπρέπεια και παραδίδει τους εργαζόμενους ωμό κρέας στις ορέξεις των αφεντικών. Εχουν οφέλη και οι εργολάβοι και η Χ.Α. (…)

Και αλίμονο σε όποιον τολμήσει να διαμαρτυρηθεί, να μιλήσει για δικαιώματα, να μιλήσει για απλήρωτη εργασία, να μιλήσει για εργατικό ατύχημα. Θα βρει φουσκωτούς μπροστά του».

Κατά δημοσιογράφων

Ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού έδωσαν και χθες οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής, χρυσαυγίτες και οι ίδιοι, όπως ο συνήγορος του Γερμενή, Χρ. Τσάγκας (υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. στα Γιάννενα), και ο συνήγορος του Ματθαιόπουλου, Αλ. Τριανταφυλλούδης (υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. στη Θεσσαλονίκη).

Ο πρώτος προσπάθησε να υπερασπιστεί τον υπόδικο βουλευτή Γερμενή, που χθες επρόκειτο να δικαστεί για την επίθεση τάγματος εφόδου σε πάγκους μεταναστών μικροπωλητών στη Ραφήνα, με τον ισχυρισμό ότι «δεν φαίνεται στο βίντεο να κάνει βιαιοπραγίες», ενώ αντίθετα ήταν επικεφαλής του τάγματος εφόδου.

Ο δεύτερος επιτέθηκε φραστικά στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη δίκη, ενώ ο Καρυδομάτης, συνήγορος του Πανταζή, τραβούσε κρυφά φωτογραφίες με το κινητό του τους δημοσιογράφους.

Ως και χοντροκομμένα ψέματα ότι δήθεν ο Γερμενής αθωώθηκε στη δίκη (που αναβλήθηκε για τις 24/11/2017) ακούστηκαν από την πλευρά της υπεράσπισης, σε μια εκστρατεία πρόκλησης, η οποία κορυφώνεται όσο πλησιάζει το πλέον κρίσιμο σκέλος της δίκης – για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.