Eργοδότες – Χρυσή Αυγή, μια «σχέση αγάπης» (109η μέρα)

(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 14/12/2016)

Τις “σχέσεις αγάπης” μεταξύ εργοδοτών και χρυσαυγιτών ανέδειξε η κατάθεση του Αθανάσιου Καραμπέρη, θύματος της επίθεσης στους συνδικαλιστές στο Πέραμα στις 12/9/13, στην 109η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής την Τρίτη 13 Δεκέμμβρη. Ο μάρτυρας, ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, μίλησε για μια δολοφονική επίθεση που εξυπηρετούσε τους εργολάβους της Ζώνης ώστε κανείς εργαζόμενος να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Η μαρτυρία του, η έκτη στη σειρά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ξεκίνησε με την περιγραφή των γεγονότων εκείνης της βραδιάς. Όσα είπε επιβεβαίωσαν τους προηγούμενους μάρτυρες για τις δύο ομάδες των εικοσιπέντε περίπου χρυσαυγιτών η καθεμία, που εμφανίστηκαν από δύο κάθετα στενά στο δρόμο όπου ο ίδιος και οι σύντροφοί του, μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, έκαναν αφισοκόλληση και έγραφαν συνθήματα. “Ενώθηκαν και σχημάτισαν παράταξη ημικυκλική γύρω μας, δεν μπορούσαμε να φύγουμε από πουθενά”, είπε και συνέχισε “Κάποιοι φορούσαν κράνη, κάποιοι ήταν ξυρισμένοι, οι περισσσότεροι φορούσαν μαύρα, κάποιοι μπλούζες με το μαίανδρο. Κρατούσαν στυλιάρια, κάποια με καρφιά και βίδες”.

Όπως και οι άλλοι μάρτυρες, ο Α. Καραμπέρης αναγνώρισε τον κατηγούμενο Πανταζή που μαζί με το Χατζηδάκη ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους, ενώ στη συνέχεια είδε τον πρώτο να τον χτυπάει με ένα στυλιάρι. “Φώναζαν τον Πουλικόγιαννη (πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής) σε έξαλλη κατάσταση”, συνέχισε, “και όλοι βρίζαν χυδαία: ‘θα σας θάψουμε παλιοκομμούνια, θα σας γαμήσουμε τις μάνες, εδώ θα πεθάνετε’… τότε είδα ένα στιλιάρι να κατεβαίνει στο κεφάλι του Πουλικόγιαννη, το Σωτήρη να πέφτει κάτω, ήταν το έναυσμα, το ξεκίνημα της επίθεσης, έτσι το εξέλαβα εγώ, γιατί τότε άρχισαν να χτυπάνε όλοι”.

Ο μάρτυρας τόνισε ότι η επίθεση ήταν δολοφονική. “Στόχευαν στο κεφάλι, σήκωσα τα χέρια να προστατευτώ, δέχτηκα πολλά χτυπήματα στα χέρια, το θώρακα, την κοιλιά”, περιέγραψε και μίλησε για το σπάσιμο στον καρπό του που τον ανάγκασε να έχει νάρθηκα για δυόμισι μήνες. Σε ερώτηση της προέδρου γιατί μιλά για δολοφονική επίθεση αφού δεν υπήρξε νεκρός, ο μάρτυρας απάντησε ότι “υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις, ο τρόπος, η περικύκλωση, τα όπλα, η σφοδρότητα του χτυπήματος”. “Από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα” ήταν το συμπερασμά του.

Σχέδιο

Ο μάρτυρας απέρριψε τον ισχυρισμό των χρυσαυγιτών περί τυχαίου συμβάντος. “Ο τρόπος δράσης, τα όπλα, οι ύβρεις και οι απειλές, έδειχναν οργανωμένο σχέδιο. Από μας δεν υπήρξε καμία πρόκληση”, είπε. Ενώ μετά πρόσθεσε ότι ήταν “μια καλά συγκροτημένη ομάδα με πλήρη πειθαρχία χωρίς παρεκκλίσεις”. Στο ίδιο επέμεινε και όταν ρωτήθηκε για τα όπλα κι αν τα βρίσκει κανείς στο δρόμο. “Τα όπλα αυτά κατασκευάζονται, θέλουν προεργασία”, τόνισε.

Σχετικά με το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας μίλησε για την προσπάθεια των εργοδοτών να χτυπήσουν το συνδικαλισμό στη Ζώνη, να ρίξουν τα μεροκάματα, να μην υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. “Εμείς παλεύουμε για την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου κι αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τα σωματεία όπου οι εργάτες είναι οργανωμένοι”, είπε για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι οι εργολάβοι στηρίζονταν “στις πλάτες της Χρυσής Αυγής” για να περάσει “η τρομοκρατία κι έτσι κανείς να μη μπορεί να σηκώσει κεφάλι”. Ως παράδειγμα ανέφερε τις δηλώσεις του προέδρου του σωματείου που έστησε η Χρυσή Αυγή στη Ζώνη με τις οποίες επιτιθόταν στα υψηλά μεροκάματα και τις απεργίες που διώχνουν τα πλοία (!). “Η σχέση εργοδοτών και Χρυσής Αυγής είναι ‘σχέση αγάπης’”, είπε.

Οι ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής για τα τάγματα εφόδου, για το αν και πώς τα εγκλήματα συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή και τη ναζιστική του ιδεολογία, ξεσήκωσαν τους συνηγόρους υπεράσπισης των χρυσαυγιτών. “Ως ηλεκτρολόγος θα μας απαντήσει;” φώναξε υποτιμητικά ένας εξ αυτών. Ενώ τον ίδιο εκνευρισμό έδειξαν στις ερωτήσεις για το αν η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος, Λαγός, Παναγιώταρος κλπ γνώριζαν, επιδοκίμαζαν κι έδιναν τις εντολές για τις επιθέσεις.

Η κατάθεση του Αθανάσιου Καραμπέρη θα συνεχιστεί στις 16 Δεκέμβρη στο Εφετείο. Νωρίτερα το πρωί είχε ολοκληρωθεί η εξέταση του Σταύρου Λεκοδημήτρη, επίσης μέλους του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και θύματος της επίθεσης. Παρά τις προσπάθειες των συνηγόρων των χρυσαυγιτών να αποδομήσουν την κατάθεσή του τόσο ως προς τον σκοπό όσο και ως προς το κίνητρο της επίθεσης, ο μάρτυρας επέμεινε ότι στόχος των χρυσαυγιτών ήταν “να μας φάνε” και κίνητρό τους “να περάσουν το μήνυμά τους στην τοπική κοινωνία και τη Ζώνη, να μάθει όλος ο κόσμος ότι χτύπησαν τους συνδικαλιστές και το ΚΚΕ”.

• Οι επόμενες δικάσιμοι για το Δεκέμβρη και το Γενάρη είναι: 16/12, 19/12, 10/1, 16/1, 17/1, 24/1 και 25/1 στο Εφετείο και 22/12, 12/1, 19/1, 20/1 και 26/1 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.