Στόχος των δολοφονικών επιθέσεων ο έλεγχος της Ζώνης και της Ιχθυόσκαλας (99η+100ή μέρα)

sygkentrwsh_dikh_xa_pameΣυγκέντρωση έξω από το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, 31 Οκτώβρη.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 9/11/2016)

Την στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή ανέδειξε στη συνέχεια της εξέτασής του ο μάρτυρας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, κατά την 99η δικάσιμο (3/11). Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το αν τον γνώριζε, απάντησε: “Ο Παύλος είχε δουλέψει στη Ζώνη, ήταν μέλος του σωματείου, όπως και ο πατέρας του. Ήταν φοβερό παιδί και στις παρέες και στη δουλειά. Είχε χιούμορ, έφτιαχνε στιχάκια της στιγμής. Τον ήξερε πολύς κόσμος από μικρό και ήταν γνωστή η καλλιτεχνική του δραστηριότητα και οι κοινωνικές του ευαισθησίες. Θυμάμαι που έτρεχε σε συναυλίες και φεστιβάλ. Όλο το Πέραμα τα ήξερε αυτά, είναι ένα χωριό.

Είχε δουλέψει με πολλούς και δυστυχώς με ανθρώπους που εμπλέκονται στη δολοφονία του. Πιτσιρικάς για παράδειγμα, είχε δουλέψει σε ένα καράβι με το Μιχάλαρο”. (σ: ο Μιχάλαρος, κατηγορούμενος στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, ήταν σύμφωνα με καταθέσεις ένας από αυτούς που ειδοποιούσαν για να συγκεντρωθεί το τάγμα εφόδου στο Κερατσίνι).

Φονικό όπλο

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής σχετικά με το βράδυ της χρυσαυγίτικης επίθεσης στους συνδικαλιστές στο Πέραμα ξεκαθάρισε: “Τα στυλιάρια που κρατούσαν δεν υπάρχουν στο εμπόριο. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ώρες να ασχοληθεί κάποιος για να τα κατασκευάσει. Μοναδικός σκοπός είναι η ζημιά. Όταν αυτό το στυλιάρι σηκώνεται και πέφτει σε κεφάλι, αφαιρεί ζωή, να είμαστε ξεκάθαροι”.

Για την αστυνομία και το ακαταδίωκτο της Χρυσής Αυγής: “Υπήρχε αίσθηση ατιμωρησίας, το είδαμε μπροστά μας. Γνωρίζω και άλλα τέτοια παραδείγματα, στην επίθεση στο Ρεσάλτο, στέκι αντιεξουσιαστών, δύο ολόκληρες ομάδες ΔΕΛΤΑ ήταν μπροστά, εκπαιδευμένοι κι εξοπλισμένοι αστυνομικοί και δεν ακούμπησαν κανέναν. Και ο Ρουπακιάς είχε τον αέρα της ατιμωρησίας, όλοι το μάθαμε, στο περιπολικό δήλωσε ότι είναι της Χρυσής Αυγής”.

Στις φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν αναγνώρισε ένα τσεκούρι που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών. Επιπλέον, του ζητήθηκε να σχολιάσει τις φωτογραφίες στις οποίες αναγνώρισε τον Παππά να χαιρετά ναζιστικά και τον Κασιδιάρη μπροστά σε σημαία με τη σβάστικα. Ο συνήγορος του Κασιδιάρη ζήτησε «αποδεικτικό γνησιότητας» της φωτογραφίας, για να πάρει την απάντηση από τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής Θ.Καμπαγιάννη ότι είναι από το κινητό του ίδιου του βουλευτή.

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες το 2012, που τη χαρακτήρισε “άνευ προηγουμένου δολοφονική επίθεση”, επανέλαβε ότι μια σειρά σωματεία είχαν εκδώσει τότε δελτίο τύπου, με την κοινή πεποίθηση ότι επρόκειτο για επίθεση της Χρυσής Αυγής. Ανέφερε τις ομοιότητές της με την επίθεση στους συνδικαλιστές, καθώς και με την επίθεση ενάντια στον Παύλο Φύσσα, όσον αφορά την ώρα, το σκοπό, τον αριθμό των ατόμων αλλά και την οργάνωση: “Υπάρχει χώρος συγκέντρωσης που προκαθορίζεται με κάποιον τρόπο. Όλοι μαζί μεταβαίνουν κι αφήνουν κάπου τα μεταφορικά τους μέσα. Προκαθορίζεται και ο τρόπος διαφυγής. Πάνε όλοι μαζί συντεταγμένα. Έχουν σύνθημα για να φύγουν όλοι, επίσης συντεταγμένα”.

Πέρα από τον άμεσο σκοπό (δολοφονία), ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στο στρατηγικό στόχο της επίθεσης: “Δεν αφορούσε προσωπικά τους Αιγύπτιους, όπως η επίθεση σε εμάς δεν αφορούσε προσωπικά εμάς. Αφορούσε το χώρο εργασίας, τον κλάδο, το αν θα αλλάξει η λειτουργία. Αφορούσε τον έλεγχο της Ζώνης και της ιχθυόσκαλας”.

Τόνισε, τέλος, το γενικότερο πλαίσιο της ρατσιστικής δράσης της ναζιστικής οργάνωσης: “Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε ρατσιστική επίθεση. Είχαν ξεκινήσει από το πογκρόμ του 2011 [σε καταστήματα μεταναστών]. Την είχαμε δει να κινείται δύο φορές απειλητικά ενάντια στους Γιατρούς του Κόσμου, επειδή εξυπηρετούσαν και μετανάστες, εκτός από Έλληνες”.

Επιβράβευση

Ρωτήθηκε επίσης να σχολιάσει την πρόσληψη του “πυρήνα Ζώνης” (των 15 χρυσαυγιτών που παρίσταναν το κοινό στην “εκδήλωση” των βουλευτών στην καντίνα της Ζώνης, απ’ όπου υπάρχει και το γνωστό βίντεο στο οποίο ο Λαγός προαναγγέλει την επίθεση στο σωματείο): “Η πρόσληψη έγινε μία ημέρα μετά τη δολοφονία Φύσσα και 5 μέρες μετά την επίθεση σε βάρος μας. Ήταν ένα είδος επιβράβευσης, οι εργολάβοι επιβράβευσαν τη Χρυσή Αυγή”.

Περιγράφοντας πιο αναλυτικά τη δράση της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη, ο μάρτυρας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το γενικότερο ρόλο της απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα, πέρα από το στόχο να διαλυθεί η συνδικαλιστική δράση των εργατών της Ζώνης, όπως έδειξε στην αρχή της κατάθεσής του. Για τη δράση του κίτρινου “σωματείου” της Χρυσής Αυγής είπε: “Ένας εργαζόμενος μου είπε ότι πήγε και γράφτηκε γιατί θα του βρουν δουλειά. Δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση, είναι δουλεμπορικό σωματείο. Παρέχουν φθηνούς εργάτες στους εργολάβους, πιστεύω όχι με το αζημίωτο. Δεύτερο, δημιουργούν ένα πελατολόγιο, μια δεξαμενή ψήφων”.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης “ήθελαν να σας διώξουν συνδικαλιστικά;” απάντησε: “Συνδικαλιστικά; Λάθος καταλάβατε. Τη φυσική μας εξόντωση θέλανε. Πολιτικά δεν κάνεις δράση στις 12 το βράδυ με ενέδρα, κάνεις με ανακοινώσεις, ιδεολογική ζύμωση..”.

Η υπεράσπιση αντέδρασε ουκ ολίγες φορές διακόπτοντας το μάρτυρα με φωνές και οχλαγωγία, ενώ από το διάζωμα του κοινού της Χρυσής Αυγής δεν έλειπαν οι ειρωνίες και οι αποδοκιμασίες, τόσο που η Πρόεδρος χαρακτήρισε τη στάση συνηγόρων και κοινού ως “εν χορώ επίθεση”.

Η εκατοστή δικάσιμος (8/11) ήταν το αποκορύφωμα της απεγνωσμένης προσπάθειας της υπεράσπισης και του χρυσαυγίτικου κοινού να καλύψουν φωνασκώντας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τη στιβαρή κατάθεση του συνδικαλιστή Σ. Πουλικόγιαννη για το ρόλο της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τις σχέσεις της με τους μεγαλοεργολάβους.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε από συνηγόρους της υπεράσπισης και η πρώτη διακοπή λόγω εντάσεων έγινε στα 24 πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Ακολούθησε τηλεφώνημα για βόμβα (!) το οποίο αποδείχθηκε ψευδές και όλη η υπόλοιπη συνεδρίαση δεν ήταν παρά μια προσπάθεια να εξισωθεί ο συνδικαλισμός με την εγκληματική δράση, οι εργατικές διεκδικήσεις με τα ρατσιστικά πογκρόμ, η ορολογία του κινήματος με τη ρητορική μίσους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια συνεδρίαση πάνω των 4 ωρών και με τουλάχιστον 100 ερωτήσεις προς το μάρτυρα, μετά βίας δέκα αφορούσαν την επίθεση (και είχαν ξαναρωτηθεί), ενώ οι υπόλοιπες είχαν αποκλειστικά στο στόχαστρο την Αριστερά, το εργατικό κίνημα, τις διαδηλώσεις, τα συνθήματα, την οργανωτική δομή των σωματείων και συνδικάτων κλπ ακόμη και τον ίδιο το μάρτυρα.

Η παντελής έλλειψη επιχειρημάτων από μεριάς της υπεράσπισης ήταν κραυγαλέα. Ο πανικός που δημιουργείται στο στρατόπεδο των φασιστών μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο εμφανής, όσο απροκάλυπτες γίνονται οι προσπάθειες να διακοπεί η διαδικασία ή να δημιουργηθούν προβοκάτσιες (όπως η επίθεση σε αντιφασίστες στο προαύλιο κατά την 98η δικάσιμο, η λήψη φωτογραφιών και οι φραστικές απειλές κατά τη διάρκεια της εξέτασης). H προσήλωση με την οποία το αντιφασιστικό κοινό έχει παρακολουθήσει τις 100 πρώτες συνεδριάσεις και έχει στηρίξει τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις απ’ έξω πρέπει να συνεχιστεί.

Παρά τις προσπάθειες των χρυσαυγιτών να τορπιλίσουν τη δίκη της Χρυσής Αυγής και να την επιστρέψουν στην αφάνεια, καθώς και τους καταστροφικούς μέχρι στιγμής χειρισμούς της αστυνομίας που αφήνουν έκθετους τους αντιφασίστες στα τάγματα εφόδου, οι συνεχείς κινητοποιήσεις έξω από το δικαστήριο πέτυχαν ακόμη μια νίκη: από την 99η δικάσιμο και μετά, αντιφασιστικό κοινό και χρυσαυγίτες μπαίνουν από διαφορετικές εισόδους.

Επόμενη κινητοποίηση στο Εφετείο στις 10/11.

Στη συνέχεια: 10, 22 και 29/11 στο Εφετείο και 11, 14, 16 και 23/11 στον Κορυδαλλό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.