Πρόεδρος: «Δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ εδώ»

poulikogiannis_7Τα έβαλαν με το ΚΚΕ και τη… δικτατορία του προλεταριάτου | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 10/11/2016)

Το ίδιο μοτίβο των παρελκυστικών ερωτήσεων συνέχισαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι συνήγοροι της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη να απορρίψει σχεδόν τις μισές ερωτήσεις της υπεράσπισης, καθώς ήταν άσχετες με την υπόθεση.

«Δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ εδώ», «Δεν μας ενδιαφέρει το καταστατικό του ΚΚΕ», «Εδώ δικάζεται μια αξιόποινη πράξη. Όχι αν τυχόν τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις σε άλλες περιπτώσεις», ήταν οι συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου, απορρίπτοντας ερωτήσεις όπως «Ξέρετε τι έκανε το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα;» «Ξέρετε τι έκανε το ΠΑΜΕ στην Πάτρα;» «Ξέρετε το καταστατικό του ΚΚΕ και αν έχει στρατηγικό σκοπό τη δικτατορία του προλεταριάτου;».

Με εμφανή διάθεση να σχετικοποιήσει την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου ως «μαχητική ρητορική» και ως «ακτιβισμό», η Β. Πανταζή, συνήγορος των κατηγορουμένων πρώην βουλευτών Μπούκουρα και Αλεξόπουλου, συνέχισε την εξέταση του μάρτυρα Σωτήρη Πουλικόγιαννη από το σημείο που είχε διακόψει.

«Στην προηγούμενη δικάσιμο ρώτησα αν το σύνθημα “Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλισμών” (sic) είναι μαχητική ρητορική ή κυριολεξία. Η κυρία Ζαφειρίου (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ) είπε “Εσείς όμως σφάζετε”. Αυτή η δήλωση προσβάλλει την προσωπική μου αξιοπρέπεια και της ζητάω να την αποσύρει, αλλιώς θα τη μηνύσω για συκοφαντική δυσφήμηση», είπε πριν την έναρξη η Πανταζή.

«Είναι προφανές ότι η κ. Ζαφειρίου δεν εννοούσε τη συνάδελφο. Αλλά αυτά για τα οποία έχει κατηγορηθεί η φερόμενη ως εγκληματική οργάνωση», απάντησε ο Βρεττός, εκ των συνηγόρων του ΠΑΜΕ, εξήγηση με την οποία η συνήγορος των χρυσαυγιτών δήλωσε ικανοποιημένη.

«Πόσοι γονείς λένε στο παιδί τους “θα σε σκοτώσω” όταν κάνει αταξία. Όμως κανείς δεν το εννοεί. Όμως αυτό που λένε εκείνοι (οι χρυσαυγίτες) δεν είναι απλή ρητορική, αλλά έχει μια υλοποίηση. Λέει  ο Λαγός “θα τσακίσουμε τους λακέδες του ΠΑΜΕ” και σε ένα μήνα αυτό υλοποιείται με εκτέλεση επίθεσης», ήταν η απάντηση του Πουλικόγιαννη στις ερωτήσεις που επιχειρούσαν να βάλουν στο ίδιο τσουβάλι αριστερά συνθήματα με χρυσαυγίτικες εντολές για «εξόντωση» και «μακέλεμα».

Ερώτηση Πανταζή: Έχετε πει ότι το σύνολο της Χρυσής Αυγής είναι εγκληματική οργάνωση. Ξέρετε πώς ένα κόμμα εισάγεται στη Βουλή; Αν δεν είχαν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό θα είχαν μπει στη Βουλή; Δηλαδή συμμετέχει και ο ελληνικός λαός στην εγκληματική οργάνωση; Πώς εντάσσεται ένας βουλευτής σε εγκληματική οργάνωση; Πώς πας από την κάλπη στην εγκληματική οργάνωση;

Απάντηση Πουλικόγιαννη: Προφανώς για να μπουν στην Χρυσή Αυγή κάποια διαδικασία ακολούθησαν και αναδείχθηκαν σε στελέχη. Όταν έγιναν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας, με βάση όσα έχουμε διαβάσει για την αρχή του Αρχηγού, ο Αρχηγός τούς ανέθεσε τη διοίκηση μιας περιφέρειας. Το θέμα είναι όταν γίνεται μια εγκληματική ενέργεια, σαν αυτή που δεχθήκαμε εμείς, αν είχαν γνώση –που εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μην είχανε. Ακόμα και όταν κάποιος είναι υποψήφιος γνωρίζει. Όταν κάποιος εκλέγεται αναλαμβάνει συνειδητά κάποιους ρόλους, είτε τον κοινοβουλευτικό μανδύα αλλά και τον έλεγχο των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούν κεντρικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και εγκληματικές ενέργειες;

Ερώτηση: Δηλαδή πριν εκλεγούν βουλευτές είχαν λάβει το χρίσμα του εγκληματία; Τότε γιατί δεν διώκονται άλλοι υποψήφιοι; (…)  Ξέρετε αν ο Μπούκουρας έσφαξε αυτόν, έκανε αυτό κ.λπ.; Κάτι συγκεκριμένο δηλαδή;

Απάντηση Πουλικόγιαννη: Ο,τι ήταν να πω το έχω πει.

«Αφού είχαν χρόνο και όπλα, γιατί δεν σας προκάλεσαν βαρύτερες βλάβες;»

Ο Γκαβέλας, συνήγορος του Πανταζή, κατηγορούμενου του τάγματος εφόδου, ούτε λίγο ούτε πολύ ρώτησε τον Πουλικόγιαννη γιατί ζει ακόμα αυτός και οι σύντροφοί του.

Υπεράσπιση: Εσείς το λέτε «επίθεση», εμείς το λέμε συμπλοκή. Γιατί αφού είχαν αρκετό χρόνο να σας επιτεθούν και όπως λέτε είχαν και τα κατάλληλα όπλα, εμείς λέμε ότι δεν είχαν, τότε γιατί οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν «απλές σωματικές βλάβες» και όχι κάτι χειρότερο;

Μάρτυρας: Το χτύπημα που δέχθηκα στο κεφάλι θα μπορούσε από μόνο του να επιφέρει έως και τον θάνατο. Το γεγονός ότι εγώ εκείνη την ώρα κινήθηκα και αυτός που με σημάδεψε δεν με πέτυχε καλά, είναι συγκυρία χιλιοστών δευτερολέπτου. Το γεγονός ότι δεν με πέτυχε το καρφί είναι επίσης θέμα χιλιοστών. Όταν δέχθηκα το χτύπημα και έπεσα κάτω, έπεσαν πάνω μου και με χτύπησαν.  Με προστάτευσαν οι σύντροφοί μου, αλλιώς ίσως να μην ήμουν εδώ.

Υπεράσπιση: Εγώ δεν αναφέρθηκα στη δική σας σωματική βλάβη, που χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνη σωματική βλάβη». Αλλά στις υπόλοιπες σωματικές βλάβες που χαρακτηρίστηκαν «απλές». Αφού είχαν  χρόνο και μέσα –όπως λέτε– γιατί δεν υπήρξε κάτι παραπάνω στους υπόλοιπους; Εμείς λέμε ότι δεν είχαν τέτοια μέσα.

Μάρτυρας: Εγώ είπα ότι ο χρόνος τους ήταν προδιαγεγραμμένος. Είπαν «τέλος χρόνου,  βρώμισε» και έφυγαν. Έκαναν ό,τι πρόλαβαν. Ένας λόγος που δεν ολοκλήρωσαν την ανθρωποκτόνο ενέργεια είναι ότι έφυγαν γρήγορα.

Υπεράσπιση: Εδώ έχουμε δει σε δευτερόλεπτα να σκοτώνονται άνθρωποι. Εδώ έχουμε 5 και 10 λεπτά και δεν σκοτώθηκαν. Γιατί;

Ως άσχετες με την υπόθεση απέρριψε η πρόεδρος το σύνολο των ερωτήσεων που είχαν να κάνουν με τις καταστατικές αρχές του ΚΚΕ, ακυρώνοντας τις προσπάθειες της υπεράσπισης να εμφανίσουν τη Χρυσή Αυγή ως ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που διώκεται για τα πιστεύω του:

«Δεν μπορεί το ένα κόμμα να έχει ως προμετωπίδα “τη δικτατορία του προλεταριάτου” και να είναι δαφνοστεφανωμένο και το άλλο κόμμα να δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση», διαμαρτυρήθηκε ο συνήγορος του Κασιδιάρης, Παπαδέλης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.