Η μπάλα και πάλι στην εξέδρα [8/11/2016]

xrysi_aygi_diki_poulikogiannisΑλλη μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού έκανε η υπεράσπιση των ταγμάτων εφόδου στην εξέταση της υπόθεσης της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, μιλώντας για «ΚΝΑΤ» | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 9/11/2016)

Με οχλαγωγία, ερωτήσεις που επιχειρούσαν να σχετικοποιήσουν την εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου εμφανίζοντάς την ως «ακτιβισμό» και προσφυγές που απορρίφθηκαν ως άσχετες με την υπόθεση, η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών συνέχισε χθες την εξέταση του μάρτυρα και πολιτικώς ενάγοντος Σωτήρη Πουλικόγιαννη.

Με την ερώτηση «ξέρετε τι σημαίνει ΚΝΑΤ;» ξεκίνησε την εξέταση του μάρτυρα ο συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου, προσκομίζοντας φωτογραφίες από αντιμνημονιακό συλλαλητήριο του 2011.

Το επικοινωνιακό τέχνασμα των χρυσαυγιτών να επικαλεστούν τα επεισόδια που συνέβησαν στη μαζική απεργιακή πορεία της 20ής Οκτωβρίου 2011, όταν η περιφρούρηση του ΠΑΜΕ συγκρούστηκε με κουκουλοφόρους που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με μολότοφ και μάρμαρα, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της πολιτικής αγωγής, αλλά και τις απορίες της προέδρου: «Καλά, το ΠΑΜΕ είναι κατηγορούμενοι;».

«Η γελοία προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εξισώσει την περιφρούρηση και τη στοιχειώδη άμυνα των χιλιάδων διαδηλωτών του ΠΑΜΕ με τη βία που η ίδια ασκεί σε εργαζόμενους, πέρα από το ότι φανερώνει τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει από την αποκάλυψη των εγκλημάτων της, φανερώνει επίσης και την προσπάθειά της να υιοθετήσει την επίθεση κατά της διαδήλωσης και τις λίγες δεκάδες εκείνων που επιτέθηκαν με τον πιο άνανδρο τρόπο» σημείωνε η δήλωση που διάβασαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ. Ωστόσο δεν έγινε δεκτή η κατάθεση της δήλωσης στα πρακτικά.

Η δίκη ήταν και πάλι επεισοδιακή. Διακόπηκε δύο φορές, λόγω έντασης και εξαιτίας τηλεφωνήματος για βόμβα, που αποδείχθηκε φάρσα.

Εκδηλη είναι η αγωνία και ο εκνευρισμός της υπεράσπισης, που προσπαθώντας να αποσείσουν από τους εντολείς τους τις κατηγορίες για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση επικαλούνται ό,τι τους φανεί εύκαιρο, από προκηρύξεις της εκκεντρικής οργάνωσης ΟΑΚΚΕ, αναρτήσεις στο indymedia, αλλά και ερωτήσεις που θύμιζαν μετεμφυλιακά στρατοδικεία, του τύπου «ποιος συντονίζει τις δράσεις του ΠΑΜΕ και σε ποιου την ιεραρχία υπακούτε;».

«Υπακούω στις συλλογικές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του συνδικάτου μου» ήταν η απάντηση του συνδικαλιστή.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου δέχθηκε μέχρι και μομφές από τη Β. Πανταζή, συνήγορο των Μπούκουρα-Αλεξόπουλου, ότι δεν δικαιούται να επικαλείται στοιχεία που αποδεικνύουν τον εθνικοσοσιαλιστικό και ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, γιατί «δεν μπορεί να έχετε ζήσει την αρθρογραφία των γεγονότων αυτής της εποχής, όντας μόλις 10 χρόνων στη δεκαετία του ’80».

«Και την επανάσταση του 1821 δεν την έχουμε ζήσει, αλλά για κάποια γεγονότα που μας ενδιαφέρουν φροντίζουμε και ενημερωνόμαστε», απάντησε ο Πουλικόγιαννης.

Την τιμητική τους είχαν οι πολεμικές τέχνες, με τον συνήγορο του Χατζηδάκη να επικαλείται φωτογραφία από εκδήλωση της ΚΝΕ με επίδειξη σχολής πολεμικών τεχνών, σε μια προσπάθεια να εξισώσει τις επιδείξεις των μαθητών με τις δολοφονικές επιθέσεις των χρυσαυγιτών.

«Ποτέ δεν κατηγόρησα τη Χρυσή Αυγή αν κάνουν εξάσκηση σε πολεμικές τέχνες τα μέλη της. Την κατηγόρησα ότι έκανε εξάσκηση πάνω μου σε πολεμικές τέχνες και πήγε να με σκοτώσει με όπλα που έχουν κατασκευαστεί σε μηχανουργείο», απάντησε ο μάρτυρας.

Η σύγκριση

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συνήγορος των Μπούκουρα-Αλεξόπουλου είπε ότι η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να είναι ναζιστικό κόμμα, αφού διοργανώνει «φανερές εκδηλώσεις και πορείες με εθνικιστική ατζέντα, όπως η Αριστερά κάνει πορείες με διεθνιστική ατζέντα».

«Πορείες ρατσιστικής ατζέντας και διάδοσης μίσους κάνει», ήταν η απάντηση του Πουλικόγιαννη. «Μα έχετε δει διαδηλώσεις ναζιστικές που συμμετέχουν χιλιάδες κόσμου;» επέμεινε η συνήγορος των χρυσαυγιτών. «Ναι, έχω δει το ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ και τους φασίστες του Μουσολίνι. Σε ντοκιμαντέρ που τα έχουν δει όλοι», ήταν η αποστομωτική απάντηση.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η Πανταζή άρχισε να απαγγέλλει με στόμφο αντιεξουσιαστικά συνθήματα όπως «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών», σε μια προσπάθεια να πει ότι «παρόμοια μαχητική ρητορική χρησιμοποιεί και ο Μπούκουρας όταν λέει “πάμε για πόλεμο”».

Η πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση για την Πέμπτη, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών και ανταλλαγής βαριών χαρακτηρισμών μεταξύ των συνηγόρων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.