Διεθνής Συνάντηση ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό: Στη φυλακή οι νεοναζί

papadakis_synantisiΟ Κώστας Παπαδάκης στο βήμα της Συνάντησης.

(Κείμενο: Κατερίνα Θωίδου, Εργατική Αλληλεγγύη, 18/10/2016)

Η καμπάνια για τη δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής και η πάλη ενάντια στο φασισμό στην Ευρώπη, ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης τη δεύτερη μέρα της Διεθνούς Συνάντησης και Πανελλαδικής Συνέλευσης κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος έκανε μία αποτίμηση της εξέλιξης της δίκης και της προοπτικής της. «Δεν είμαστε ικέτες καμίας αστικής Δικαιοσύνης. Ξέρουμε ότι και η δικαστική εξουσία και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, δεν είναι σύμμαχοι και ότι η κυβέρνηση της αριστεράς όχι μόνο δεν τους θίγει, αλλά συχνά ανέχεται την επίδειξη της δύναμής τους, ενώ ήδη εξυφαίνεται η προσπάθεια συμμαχίας της με τα ανώτερα στρώματα των δικαστών. Αλλά εμείς είμαστε εκεί για να μην αυθαιρετήσουν ξανά όπως αυθαιρέτησαν πριν τη δολοφονία Φύσσα που θάβανε τις δικογραφίες και τα αδικήματα. Είμαστε εκεί όπως είμαστε απέναντι σε κάθε εξουσία για να απαιτήσουμε την έννομη προστασία της κοινωνίας γιατί οι ελευθερίες και τα δικαιώματα δεν παραχωρήθηκαν από καμιά αστική τάξη, κατακτήθηκαν με τους αγώνες μας.

Ποτέ ξανά

Είμαστε εκεί γιατί είμαστε η συνέχεια μίας αριστεράς που διδάσκεται από τα λάθη της, που δεν θα επιτρέψει ξανά να αθωωθούν οι δοσίλογοι, όπως ο Κοτζαμάνης και ο Εμμανουηλίδης οι δολοφόνοι του Λαμπράκη που βγήκαν από τη φυλακή».

Τόνισε ιδιαίτερα το μεγάλο ενδιαφέρον για τη δίκη που εκφράζεται μέσα από δεκάδες συγκεντρώσεις αλλά και την παρουσία στο ακροατήριο κόσμου από όλο το φάσμα της Αριστεράς. “Τα πολιτικά αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι εμφανή. Η Χρυσή Αυγή είναι καθηλωμένη παρά την ευνοϊκή συγκυρία της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Τα τάγματα εφόδου δεν δρουν, είναι παράλυτα, δεν τολμάνε, αδυνατούν να αξιοποιήσουν ακόμα και τα μεμονωμένα ρατσιστικά παραληρήματα στο Ωραιόκαστρο και στη Χίο. Και έχει σημασία αυτό γιατί είναι αποτέλεσμα της δράσης του αντιφασιστικού κινήματος, που δεν αφήνει χώρο στην ακροδεξιά για να εκμεταλλευτεί λαϊκιστικά την κοινωνική δυσαρέσκεια και να παίξει το ρόλο εκείνο το οποίο το κατεστημένο την προόριζε. Φανταστείτε πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν είχαμε αυτή τη δίκη, σε μία Ελλάδα με μία κυβέρνηση που έχει ξεφτιλίσει κάθε έννοια αριστεράς και έχει προδώσει τον αντιμνημονιακό αγώνα και ταυτόχρονα αποτελεί πύλη υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη. Φανταστείτε τι θα σήμαινε για όλη την Ευρώπη το να είχαμε εδώ πέρα μία Χρυσή Αυγή να καλπάζει ή ένα ακροδεξιό κίνημα σε άνοδο. Και αυτό πιστώνεται στο αντιφασιστικό κίνημα και στην πρωτοπόρα δράση της ΚΕΕΡΦΑ”.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Νταβίντ Άλμπριτς από την Πλατφόρμα ενάντια στο ρατσισμό Βιέννης και στη συνέχεια ο Παρασκευάς Ψάνης, από την ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου τόνισε: “Με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας τα πάντα έχουν μπλοκαριστεί, οι πρόσφυγες δεν μετακινούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα και συσσωρεύονται ξανά στο νησί. Στο γνωστό Hot Spot της Μόριας δυναμικότητας 750 ατόμων μένουν τώρα 4χιλιάδες άνθρωποι. Έχουμε και την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς τοπικής της ΝΔ, η οποία σε σύμπλευση με τους Ναζί, και με κύριο ενορχηστρωτή το βουλευτή της ΝΔ Αθανασίου, κινούν τα νήματα, υποκινώντας διαμαρτυρίες δήθεν γονέων, στην πραγματικότητα Ναζί και ακροδεξιών, να διαμαρτυρηθούν για τη φοίτηση στα σχολεία των προσφυγόπουλων. Προς το παρών φάγανε τα μούτρα τους γιατί υπήρξε έντονη αντίδραση και το πήραν πίσω. Λόγω αυτών των συμβάντων πήραμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μίας παλλεσβιακής κινητοποίησης στις 18/10. Ανταποκρίθηκαν πολλά σωματεία και συλλογικότητες όσο δεν φανταζόμασταν”.

Πλήγμα

“Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης και την έναρξη της δίκης, είδαμε τα τάγματα εφόδου να αποσύρονται από τους δρόμους και τη Χρυσή Αυγή να λουφάζει”, ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος. “Αυτό από μόνο του αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τη ναζιστική οργάνωση. Γιατί υποχρεώθηκε να σταματήσει να στέλνει στο ακροατήριό της το μήνυμά της που δεν είναι άλλο από την εγκληματική της δράση στο δρόμο…“Τα στοιχεία είναι συντριπτικά όσο και αν η οργάνωση αρνείται τις πράξεις της, όσο και αν συνήγοροί της επιδίδονται σε άγριες επιθέσεις υπονόμευσης και εκφοβισμού των θυμάτων που καταθέτουν ως μάρτυρες όπως ο Αμπουζίτ Εμπάρακ, όσο και αν αρνείται την ιδεολογία της, όσο και να αρνείται στελέχη της όπως ο Ρουπακιάς στον οποίο επιχειρεί να φορτώσει εξ ολοκλήρου τη δολοφονία του Π. Φυσσα…

Αυτός είναι ο περίφημος δρόμος που έχασε η Χρυσή Αυγή μετά την ποινική δίωξη και με τη συνδρομή του αντιφασιστικού κινήματος. Επειδή η ΧΑ δεν μπορεί να επαναφέρει τα τάγματα εφόδου εξ αιτίας της δίκης φαίνεται ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τακτική των αγανακτισμένων κατοίκων που είχε πριν μπει στο κοινοβούλιο, αυτή όμως η προσπάθεια βλέπουμε να απομονώνεται από το αντιφασιστικό κίνημα”.

Μετά την ομιλία του Αττίλα Ντιρίμ από την Τουρκία το λόγο πήρε η Νίκη Αργύρη, από το συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ, που έφερε τα παραδείγματα των μαχών όπου οι Χρυσαυγίτες προσπάθησαν να εμφανιστούν όπως στον Πειραιά, στο Ρέθυμνο, στη Χίο, το 66ο γυμνάσιο Κολωνού.

“Χρειάζεται να συνεχίσουμε και να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο στα σχολεία, στις γειτονιές και στους δρόμους αλλά και μέσα στο Εφετείο σε κάθε δικάσιμο. Όπως στις 19/9 που ήταν η μοναδική μέρα που οι φασίστες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν γιατί υπήρχε η απόφαση της στάσης εργασίας των συνδικάτων της ΑΔΕΔΥ. Είναι μάχη να συνεχίσουμε να είμαστε εκεί όλοι οι αντιφασίστες, όλη η αριστερά και οι μετανάστες μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ. Σε κάθε πόλη θα χρειαστούν πρωτοβουλίες για ανοιχτές μέρες δράσης που θα απαιτούμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής”.

Στη διάρκεια των τοποθετήσεων το λόγο πήρε ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος ΣΦΕΑ, ο οποίος κάλεσε “σε ξεσηκωμό για να τους φράξουμε το δρόμο”.

Ο Γιώργος Μακρυνός, δημοτικός σύμβουλος για θέματα μετανάστευσης του Δήμου Κορυδαλλού, θύμισε τη θέση του Δήμου και της πολης, που απαιτεί την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και υποστήριξε τη μεταφορά της δίκης στο Εφετείο, τονίζοντας ότι χρειάζεται να δοθεί η μάχη της καθημερινότητας κόντρα στο φασισμό.

Ο Γαβριήλ Κασιμάτης, αντιπρόεδρος EUROMEI και Γενικός Γραμματέας ΠΟΣΠΕΡΤ, θύμισε τη στήριξη που δίνει η ΕΡΤopen στην ΚΕΕΡΦΑ και σε κάθε αντιρατσιστική αντιφασιστική δράση, τονίζοντας ότι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δίνουν τη μάχη να μην έχουν θέση στα μικρόφωνα της ΕΡΤ οι φασίστες. Ο Αρης Παναγιωτίδης από την ΚΕΕΡΦΑ Ιωαννίνων είπε ότι οι προσπάθειες των φασιστών ενάντια στους πρόσφυγες απέτυχαν, φέρνοντας το τρανταχτό παράδειγμα της Κόνιτσας όπου τα προσφυγόπουλα μπήκαν στα σχολεία με χειροκροτήματα. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Σάϊντα Ντερασί, από την Κίνηση 21 Μάρτη, της Ολλανδίας και ο Κυριάκος Κοιλιάρης, από την Εργατική Δημοκρατία στην Κύπρο.

Η Ελευθερία Κουμάντου, από το Golden Dawn Watch, μίλησε για την απευθείας μετάδοση της δίκης της Χρυσής Αυγής και ζήτησε να υπάρχει αντιφασιστικό ακροατήριο στη δίκη. Ο Νεκτάριος Χαιντάρ από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας μίλησε για τη δίκη της Μανωλάδας και τη στήριξη που έδωσαν τα σωματεία της πόλης, τονίζοντας ότι αυτή η μάχη είναι ξανά μπροστά γιατί δύο μπράβοι που καταδικάστηκαν πάνε στο Εφετείο. Θύμισε επίσης τη δίκη του Δημάρχου Πάτρας επειδή αρνήθηκε να δώσει στοιχειά στους Χρυσαυγίτες.

Ο Αντώνης Ρέλλας από την Κίνηση Χειραφέτησης Αμεα Μηδενική Ανοχή, ξεσκέπασε την υποκρισία των χρυσαυγιτών που φωτογραφήθηκαν στη βουλή με τους παραολυμπιονίκες τη στιγμή που είναι νοσταλγοί του Χίτλερ ο οποίος οδήγησε εκατοντάδες ανάπηρους στο θάνατο. Ο Λάμπης Κατσιάπης, μέλος συντονιστικού Λαϊκής Συνέλευσης Ν.Φιλαδέλφειας και ο Λεωνίδας Κοντουδάκης από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, μίλησαν για τις μάχες που δίνουν οι τοπικές ΚΕΕΡΦΑ στις γειτονιές τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.