“Χρυσή Αυγή σημαίνει δολοφόνοι” (92η-94η μέρα)

ahmed_anagnwrishΟ Αχμέντ Αμπού Χαμέντ αναγνωρίζει τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες. Φωτό Τ. Μπόλαρη.

(Κείμενο: Αφροδίτη Φράγκου, Εργατική Αλληλεγγύη, 19/10/2016)

Δύο κατηγορούμενους (Δ.Αγριογιάννη και Α.Πανταζή) αναγνώρισε χωρίς καμία αμφιβολία ο Αχμέντ Αμπού Χαμέντ που καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες τον Ιούνη το 2012, κατά την 94η δικάσιμο (18/10). Επίσης δήλωσε ογδόντα με ενενήντα τοις εκατό σίγουρος ότι είδε μπροστά στο σπίτι του την ώρα της επίθεσης και τους άλλους τρεις κατηγορούμενους (Θ.Μαρίας, Μ.Ευγενικός, Κ.Παπαδόπουλος).

Του ζητήθηκε να περιγράψει τη διαδικασία αναγνώρισης που ακολουθήθηκε στην κατάθεσή του στις ανακρίτριες και είπε: «μου έδωσαν 20 φωτογραφίες. Μου ζήτησαν να βρω ποια από αυτά τα άτομα θυμάμαι έξω από το σπίτι μου εκείνο το βράδυ. Έβγαλα τις φωτογραφίες πέντε ανδρών και μιας κοπέλας. Είπα ‘αυτούς γνωρίζω’».

Ο Αχμέντ Αμπού Χαμέντ περιέγραψε τον Πανταζή, από το ρόλο και τη συμπεριφορά, σαν ηγετικό πρόσωπο, όπως και οι προηγούμενοι μάρτυρες. Ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτός που απείλησε τα θύματα ότι «θα μάθουν ποια είναι η Χρυσή Αυγή». Αυτός που φαινόταν να λέει στα υπόλοιπα μέλη τι να κάνουν, να «δίνει εντολές και να δείχνει». Πριν την αναγνώριση στην αίθουσα του δικαστηρίου τον είχε περιγράψει και ξεχωριστά, διότι τον θυμόταν μεγαλύτερο σε ηλικία από τους υπόλοιπους και πιο μελαμψό.

Δεύτερος που περιγράφθηκε ξεχωριστά από το μάρτυρα ήταν ο Δ.Αγριογιάννης, λόγω του ότι ήταν ξανθός και ήταν ο μόνος που δεν ήταν αδύνατος σαν τους άλλους. Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες τις πράξεις του Αγριογιάννη κατά την επίθεση.

Για τους υπόλοιπους δράστες, ανάμεσα σε επίμονες διακοπές από την υπεράσπιση, ο μάρτυρας έδωσε περιγραφή σωματότυπου και χρωμάτων, η οποία ταίριαζε στους τρεις κατηγορούμενους που στη συνέχεια αναγνώρισε με αρκετή βεβαιότητα.

Η κατάθεση του Αχμέντ είχε ξεκινήσει στην 93η δικάσιμο (14/10). Στις δύο αυτές συνεδριάσεις, ο μάρτυρας περιέγραψε την επίθεση εκείνης της νύχτας όπως και οι προηγούμενοι μάρτυρες-θύματα, επιβεβαιώνοντας το κλίμα φόβου, το δολοφονικό χαρακτήρα της επίθεσης, τον μεγάλο αριθμό των δραστών: είπε ότι είδε τουλάχιστον 15 άτομα, με τους 10 να πολιορκούν το σπίτι, μίλησε για ξύλα και σίδερα. Επιβεβαίωσε τη σειρά και τη διάρκεια των επιθέσεων στην ταράτσα, κατόπιν στο σπίτι και τέλος στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Είπε ότι είδε κι αυτός μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Περιέγραψε τον Α.Εμπαράκ ετοιμοθάνατο.

Βίντεο

Οι γείτονες, σύμφωνα και με το μάρτυρα, βγήκαν απ’ τα σπίτια τους απ’ το θόρυβο αλλά φοβήθηκαν να πλησιάσουν. Όταν ρωτήθηκε αν έχει δει το βίντεο στο οποίο ο Λαγός λέει ότι οι ψαράδες «θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή» και αν εκτιμά ότι σχετίζεται με την επίθεση σε βάρος του, είπε: «όταν το έμαθα δεν κατάλαβα πώς το εννοεί ότι θα πληρώσουμε. Μετά την επίθεση κατάλαβα».

Ρωτήθηκε επίσης γι’ αυτά που έγιναν μετά την επίθεση. Είπε στο δικαστήριο αμέτρητες φορές, τόσο σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης, ότι κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι την επίθεση την έκαναν μέλη της Χρυσής Αυγής. Όπως και με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων, η «λεπτομέρεια» αυτή, εξαφανίστηκε. Σε σχέση με το αν επιχείρησαν να έρθουν οι χρυσαυγίτες σε επαφή μαζί του, ο μάρτυρας είπε ότι και του ζήτησαν να «τα βρούνε» (έγινε την επόμενη μέρα μέσω τηλεφώνου) αλλά αρνήθηκε, αλλά και τον απείλησαν, τηλεφωνικά και περνώντας έξω από το μαγαζί.

Όσο κι αν οι συνήγοροι των φασιστών προσπάθησαν με τους γνωστούς δόλιους τρόπους να μετριάσουν τη σημασία των λεγομένων του, ο μάρτυρας απάντησε αφοπλιστικά σε ερώτηση της ίδιας της υπεράσπισης: «ποια είναι η γνώμη σας για τη Χρυσή Αυγή;» «Είναι δολοφόνοι».

Στην επόμενη δικάσιμο (20/10) θα σχολιαστούν οι καταθέσεις της υπόθεσης των Αιγύπτιων ψαράδων, ενώ ακολουθεί η υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Ο Πανταζής είχε τον πρώτο λόγο

Για δύο άτομα που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής μίλησε στη συνέχεια της κατάθεσής της, κατά την 92η δικάσιμο (13/10) η αστυνομικός Ευαγγελία Πολυχρονίδου. Η μάρτυρας έκανε την προσαγωγή 6 ατόμων μετά από σήμα που έλαβε τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου του 2012. Ο λόγος που προσήχθησαν τα συγκεκριμένα άτομα ήταν ότι ταίριαζαν στην περιγραφή του σήματος που μιλούσε για «άτομα σε δίκυκλα, πιθανώς μέλη της Χρυσής Αυγής». Η μάρτυρας είπε ότι βρέθηκαν στη λεωφόρο Σχιστού με τα δίκυκλά τους, ισχυριζόμενα ότι απλώς κάθονται εκεί κι ότι προηγουμένως βρίσκονταν σε ταχυφαγείο της αλυσίδας Beat στη γύρω περιοχή.

Ξεχωριστά περιέγραψε τον κατηγορούμενο Α.Πανταζή, τον πυρηνάρχη Νίκαιας που είχε ήδη αναγνωριστεί από τους Σαάντ και Μοχάμεντ Αμπού Χαμέντ: αφενός, ήταν ο ένας από τους δύο υπόπτους που φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής (η μάρτυρας δεν μπορούσε να θυμηθεί ποιος ήταν ο άλλος). Αφετέρου, ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία και, όταν ζητήθηκε στη μάρτυρα να εξηγήσει αυτό που είχε πει προανακριτικά, ότι ο Πανταζής «φαινόταν να έχει τον πρώτο λόγο», είπε ότι «απαντούσε στις περισσότερες ερωτήσεις». Αργότερα συμπλήρωσε «αν μια ερώτηση απευθυνόταν και στους έξι, απαντούσε αυτός».

Παραλείψεις

Απαντώντας στις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, η μάρτυρας αναγκάστηκε να παραδεχθεί αρκετές φορές τις παραλείψεις της αστυνομίας (και της ίδιας συγκεκριμένα) το βράδυ εκείνο: δεν έκαναν σωματικό έλεγχο στους υπόπτους, δεν έλεγξαν τη γύρω περιοχή, δεν διερεύνησαν αν μπορεί να βρεθεί και άλλο άτομο που εργάζεται στο Beat κλπ. Παράλληλα, φάνηκε για μία ακόμα φορά ότι «παραλείφθηκαν» στις προανακριτικές καταθέσεις σημεία που θα βοηθούσαν, όπως το ποιοι φορούσαν τις μπλούζες της οργάνωσης, τι απάντησαν οι χρυσαυγίτες ότι έκαναν στο σημείο που προσήχθησαν κλπ.

Σε ερωτήσεις στη συνέχεια για τη δράση και τα γενικότερα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής η μάρτυρας δεν μπόρεσε να απαντήσει, λέγοντας σε κάποιο σημείο ότι δεν ξέρει καν ποιος είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής (!). Δεν είναι η πρώτη φορά που αστυνομικός αποφεύγει να συνεισφέρει στη διαδικασία, αφότου του/της έχουν επισημανθεί οι κραυγαλέες παραλείψεις και οι λανθασμένοι χειρισμοί της αστυνομίας στα σημεία των επιθέσεων και στις ενέργειες που γίνονται μετά.

Η κατάθεσή της, και μαζί η 92η δικάσιμος, διακόπηκε λόγω αδιαθεσίας της και η μάρτυρας βγήκε από την αίθουσα με ασθενοφόρο.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα συμμετείχε στο ακροατήριο, στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα, την περασμένη Παρασκευή 14/10. Υποσχέθηκε να μεταφέρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την εξέλιξη της δίκης. Όλες και όλοι στο πλευρό των θυμάτων και των μαρτύρων!

Επόμενα ραντεβού Οκτώβρη στο Εφετείο: 20/10 και 31/10. Στον Κορυδαλλό. 1, 3, 8, 10, 22 και 29/11 είναι οι δικάσιμες που έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο στο Εφετείο. Στον Κορυδαλλό 11, 14, 16 και 23/11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.