«Η επίθεση δεν ήταν τυχαία» [18/10/2016]

diki-xrysi-avgi_ahmedΟ μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι η επίθεση στο σπίτι τους ήταν οργανωμένη και ότι οι δράστες είχαν σκοπό να τους δολοφονήσουν | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 19/10/2016)

Τον κατηγορούμενο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Αναστάσιο Πανταζή και τον Δημήτριο Αγριογιάννη αναγνώρισε ανεπιφύλακτα ως δράστες της δολοφονικής επίθεσης στο σπίτι του τον Ιούνιο του 2012 στο Πέραμα ο Αιγύπτιος αλιεργάτης Αχμέτ Αμπού Χάμεντ κατά την 94η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Αυτή είναι η τρίτη αναγνώριση που γίνεται ενώπιον του ακροατηρίου για τον Α. Πανταζή, ηγετικό στέλεχος του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, για τον οποίο μάλιστα ο Αχμέτ Αμπού Χάμεντ κατέθεσε ότι «ήταν ο αρχηγός» του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

«Σας έδινε την εικόνα του αρχηγού;» ρώτησε διευκρινιστικά η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη.

«Ναι, φαινόταν ότι είναι ο αρχηγός τους. Μας έβριζε», είπε ο μάρτυρας, ο οποίος κατέθεσε ότι ο Πανταζής κατά τη διάρκεια της επίθεσης έδινε εντολές και φώναζε: «Ελα να σου γαμήσω τη μάνα, τον πατέρα» και «Ελα έξω, εδώ, για να μάθεις τι είναι η Χρυσή Αυγή».

Για τον Αγριογιάννη ο Αιγύπτιος αλιεργάτης κατέθεσε ότι κι αυτόν τον αναγνωρίζει 100%, περιγράφοντας ότι ήταν ξανθός και ότι «είχε πετάξει ό,τι είχε στο χέρι του μόλις άνοιξα το παράθυρο. Καθόταν ακριβώς πίσω από το παράθυρο».

Πρόεδρος: Και τι πέταξε;

Μάρτυρας: Είχε στο χέρι του ξύλο και ό,τι έβρισκε μπροστά του πετούσε. Πλακάκια, ξύλα, ό,τι έβρισκε.

Ο Αχμέτ Αμπού Χάμεντ κατέθεσε ακόμη ότι είδε και τους υπόλοιπους τρεις κατηγορουμένους:

«Οταν κατέβηκαν από τη σκάλα για να πάνε να σπάσουν τα αυτοκίνητα, κατέβαιναν αργά και τους είδα καλά. Δεν είμαι σίγουρος κατά 100%, αλλά κατά 80%-90%».

Με σκοπό τη δολοφονία

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι η επίθεση στο σπίτι τους ήταν οργανωμένη και ότι οι δράστες είχαν σκοπό να τους δολοφονήσουν.

«Οταν άκουσα το βίντεο για τον Λαγό κατάλαβα. Δεν ήταν τυχαία», τόνισε αναφερόμενος στο βίντεο στο οποίο καταγράφεται ο Λαγός σε καφετέρια στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η επίθεση, να την προαναγγέλλει λέγοντας ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες «από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».

Υπενθυμίζεται ότι ο Λαγός είναι ο περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, δηλαδή ο ιεραρχικά ανώτερος των πυρηναρχών της περιοχής, υπεύθυνος για τη δράση των τοπικών ταγμάτων εφόδου.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του θύματος από την υπεράσπιση, ο συνήγορος του Κασιδιάρη, Δ. Παπαδέλλης, επιχείρησε να αμφισβητήσει τις αναγνωρίσεις των δραστών λέγοντας:

«Αφού μόλις είχατε ανάψει το φως πώς τους είδατε; Η απάντηση απαιτεί γνώσεις Φυσικής», και προκαλώντας την παρέμβαση του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος είπε ότι «ο κ. συνήγορος είναι που χρειάζεται μαθήματα Φυσικής», ενώ ο μάρτυρας επανέλαβε ότι «άναψα το φως, ήταν και το φως απ’ έξω αναμμένο, τους είδα».

Οι απαντήσεις

Ενδιαφέρον όμως έχουν και οι απαντήσεις του μάρτυρα στις ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Ζωγράφου:

Συνήγορος: Τι άποψη έχετε, η Χρυσή Αυγή θέλει να σκοτώνει μαύρους ή είναι φιλήσυχη;

Μάρτυρας: Η Χρυσή Αυγή είναι δολοφόνοι.

Συνήγορος: Δηλαδή και αυτοί που μιλάγατε-γελάγατε κι αυτοί δολοφόνοι είναι; (Σ.σ.: αναφέρεται σε εμπόρους στην ψαραγορά για τους οποίους ο μάρτυρας είχε καταθέσει ότι πρόσκεινται στη Χ.Α.)

Μάρτυρας: Μια καλημέρα λέγαμε, δεν πηγαίναμε για καφέ, δεν ήμασταν φίλοι.

Συνήγορος: Τι ήθελαν να κάνουν εκείνη την ημέρα που δεχθήκατε την επίθεση, να σας τρομάξουν ή να σας σκοτώσουν;

Μάρτυρας: Να μας σκοτώσουν.

Συνήγορος: Αν ήθελαν να σας σκοτώσουν, θα το είχαν κάνει και μετά τις απειλές και την αλλαγή του σπιτιού;

Μάρτυρας: Εμείς αλλάξαμε σπίτι. Το είχε μάθει το περιστατικό όλος ο κόσμος, ότι μας επιτέθηκε η Χρυσή Αυγή.

♦ Η δίκη συνεχίζεται στις 20 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών.

2 thoughts on “«Η επίθεση δεν ήταν τυχαία» [18/10/2016]

  1. Pingback: "Τώρα θα μάθετε τι είναι Χρυσή Αυγή" - Το χρονικό της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα - Κατιούσα

  2. Pingback: «Τώρα θα μάθετε τι είναι Χρυσή Αυγή» – Το χρονικό της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα - rosa.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.