Δίκη ΧΑ: Αναγνώρισε 5 κατηγορούμενους ο αιγύπτιος αλιεργάτης

ahmed_anagnwrishΔίκη της “Χρυσής Αυγής” στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).

(Κείμενο: Το Βήμα, 18/10/2016)

Τον Αναστάσιο Πανταζή και τον Δημήτρη Αγριογιάννη αναγνώρισε «100%» ως δύο από τους δράστες της επίθεσης τον Ιούνιο του 2012 στο σπίτι του, στο Πέραμα, ο αιγύπτιος αλιεργάτης Αχμέτ Αμπού Χαμάντ. «Είδα αυτούς, τον ξανθό και αυτόν» είπε χαρακτηριστικά δείχνοντας, όταν κλήθηκε από την πρόεδρο κυρία Μαρία Λεπενιώτη να προβεί σε αναγνώριση. Ο ίδιος επεσήμανε προς το δικαστήριο ότι ο Πανταζής σε ρόλο αρχηγικό φώναζε και έβριζε ενώ γινόταν η επίθεση «έλα να σου γ…σω τη μάνα», «έλα έξω να σου μάθω ποια είναι η Χρυσή Αυγή». Σε σχέση με τον κατηγορούμενο Αγριογιάννη, τον «ξανθό», ο μάρτυς κατέθεσε πως πετούσε ό,τι έβρισκε (από πλακάκια έως ξύλα) μέσα στο σπίτι.

Πρόεδρος: (…) Σε άλλη κατάθεση έχετε πει για άτομα που αναγνωρίζετε κατά 80%. Είναι τα άτομα αυτά εδώ;

Μάρτυς: Ναι.

Πρόεδρος: Ποια είναι;

Μάρτυς: Αυτοί εδώ οι τρεις… (εννοεί τους Θωμά Μαρία, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Μάρκο Ευγενικό – στο εδώλιο κάθονται συνολικά πέντε εμπλεκόμενοι).

Ο αιγύπτιος αλιεργάτης δέχθηκε τις ερωτήσεις της υπεράσπισης, που ζητούσε εξονυχιστικές λεπτομέρειες (η συνήγορος Κωνσταντίνα Πούλια για λογαριασμό του Θωμά Μαρία), ως προς την επίθεση και τις κινήσεις των αλιεργατών μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκειά της.

Την ικανότητα του μάρτυρα να εκφέρει κρίσεις με ποσοστά, ενώ είναι «αγράμματος» (ο μάρτυς απάντησε ότι δεν έχει πάει σχολείο), αμφισβήτησε ο συνήγορος του Αναστάσιου Αναδιώτη, κ. Νικόλαος Κοντοβαζαινίτης. «Είμαι επαγγελματίας, έχω μαγαζί…» αντέτεινε ο Άχμετ Αμπού Χαμάντ.

Στην ίδια γραμμή, ο συνήγορος κ. Χριστόφορος Τσάγκας επέμεινε με ερωτήσεις ως προς την ικανότητα ανάγνωσης (εξαιρετικά περιορισμένη όπως δέχθηκε ο μάρτυς), της ελληνικής αλλά και της αραβικής γλώσσας.

(…)

Οπλαντζάκης (συνήγορος -μεταξύ άλλων- Καζαντζόγλου): Πού ήξεραν ότι το άτομο που κοιμόταν στην ταράτσα και το χτύπησαν ήταν ξένος και όχι Έλληνας;

Μάρτυς: Στο σπίτι ήταν γνωστό ότι έμεναν μόνο Αιγύπτιοι, άντρες.

Οπλαντζάκης: Για ποιο λόγο σας επιτέθηκαν βράδυ, πιστεύετε;

Μάρτυς: Ξέρουν ότι το πρωί είμαι στο μαγαζί και το βράδυ σπίτι μου. Και το βράδυ δεν ξέρει κανείς ποιος είναι ο δράστης.

Μάρτυς: Είπατε ότι πάρκαραν τα μηχανάκια πιο μακριά. Γιατί;

Μάρτυς: Για να μη δει κανείς τις πινακίδες τους…

Οπλαντζάκης: Αφού κάποιος θέλει να προστατευτεί για να μη γίνει αντιληπτός, είναι δυνατόν να δηλώνει την ιδιότητά του, να φωνάζει ότι είναι της Χρυσής Αυγής;

Πρόεδρος: Αφού φορούσαν και μπλούζες… Άλλη ερώτηση.

(…)

Παπαδέλλης (συνήγορος Ηλία Κασιδιάρη): Και αφού ξυπνήσατε από τις φωνές, ανάψατε το φως και πήγατε στο παράθυρο να δείτε ποιοι ήταν, όπως είπατε. Αφού μόλις είχατε ανάψει το φως, πώς τους είδατε; Η απάντηση απαιτεί γνώσεις Φυσικής.

Καμπαγιάννης (πολιτική αγωγή): Ο κ. συνήγορος είναι που χρειάζεται μαθήματα φυσικής.

Παπαδέλλης: Διαμαρτύρομαι. Πώς μπόρεσε να δει τα πρόσωπά τους; Το καταγράφω.

Μάρτυς: Άναψα το φως, ήταν και το φως απέξω αναμμένο, τους είδα.

Παπαδέλλης: Τους αναγνωρίσατε στο αστυνομικό τμήμα;

Μάρτυς: …Κερατσινίου.

Παπαδέλλης: Και αναγνωρίσατε 5-6 άτομα.

Μάρτυς: Πέντε άνδρες και μία γυναίκα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.