«Ελα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή» [14/10/2016]

fyssa_koynevaΣτο πλευρό της Μάγδας Φύσσα, η Κωνσταντίνα Κούνεβα | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 15/10/2016)

Καίει τους χρυσαυγίτες η μαρτυρία του «Αχμέντ του ψαρά» -όπως είναι γνωστός στο Πέραμα ο Αχμέντ Αμπού Χάμεντ, ο Αιγύπτιος ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου που ζει 22 χρόνια στην Ελλάδα και κατέθεσε χθες στο δικαστήριο κατά την 93η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Παρούσα στο ακροατήριο ήταν και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, σε μια έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης στη Μάγδα Φύσσα που όπως κάθε μέρα βρισκόταν και χθες στο δικαστήριο. «Εχω βιώσει τη βία του φασισμού, ήρθα σήμερα ως απλός πολίτης για να συμπαρασταθώ στην οικογένεια Φύσσα και να μεταφέρω στο Ευρωκοινοβούλιο τις εξελίξεις της δίκης», δήλωσε η κ. Κούνεβα.

Αναφερόμενος στους πέντε κατηγορουμένους και περιγράφοντας τη συμμετοχή τους στο τάγμα εφόδου, που επιτέθηκε στους Αιγύπτιους τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, ο Αχμέντ είπε: «Μου μίλησαν, άρχισαν να μας βρίζουν: “Ελα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή”».

Ο μάρτυρας αναγνώρισε ως επικεφαλής της επίθεσης τον Αναστάσιο Πανταζή, τον οποίο περιέγραψε ως «μελαχρινό, μεσαίου αναστήματος, μεγαλύτερο από τους άλλους» και είπε ότι φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής. «Ο ένας πιο πολύ έβριζε, σαν να είναι ο αρχηγός. Οι άλλοι χτύπησαν πιο πολύ και εκείνος μιλούσε πιο πολύ. Αν βγαίναμε έξω θα μας είχαν σκοτώσει. Αν είχαν μπει μέσα θα μας είχαν σκοτώσει».

Η πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα αν έχει απειληθεί: «Υπήρχαν άτομα που με έπαιρναν τηλέφωνο και με έβριζαν με απόκρυψη: “Θα έρθω να σου γαμήσω τη μάνα σου”. Το μυαλό μου πάει σε αυτούς που ήρθαν στο σπίτι μας να μας σκοτώσουν».

Επίσης είπε ότι δέχτηκε ανώνυμο τηλεφώνημα, την επομένη του χτυπήματος, από άγνωστο που του πρότεινε χρηματική αποζημίωση. «Τους είπα να περιμένουμε να δούμε αν θα γίνει καλά το παιδί. Νόμιζα ότι ο Αμπουζίντ θα πεθάνει».

Εκτός από τον Πανταζή, ο Αχμέντ περιέγραψε με σιγουριά και έναν δεύτερο χρυσαυγίτη, με μαύρη μπλούζα της οργάνωσης, «ξανθό, νέο, που πετούσε πέτρες μέσα στο σπίτι, και ό,τι αντικείμενα έβρισκε μπροστά του». Πρόκειται για τον Δημήτρη Αγριογιάννη, που ούτε χθες εμφανίστηκε στο δικαστήριο, μολονότι η πρόεδρος έχει διατάξει ήδη μία φορά τη βίαιη προσαγωγή του.

Ο εισαγγελέας ρώτησε τον μάρτυρα αν γνωρίζει την ομιλία του Ι. Λαγού στο Πέραμα, που ουσιαστικά προαναγγέλλει την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες λίγες ώρες νωρίτερα: «Ναι, είδα το βίντεο που έλεγε ότι “από εδώ και πέρα οι Αιγύπτιοι που πουλάνε ψάρια θα πληρώνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή”. Οταν έγινε ό,τι έγινε, κατάλαβα τι ήθελε να πει, ότι ήθελε να σκοτώσει ανθρώπους».

Σε ερώτηση του εισαγγελέα αν έχει διαφορές με άτομα από τη Χρυσή Αυγή, είπε ότι «ένας ψαράς που λέγεται Μάκης, μας κοιτάει με άσχημο τρόπο και λέει στους Αιγύπτιους να φύγουνε. Ξέρω ότι είναι Χρυσή Αυγή, γιατί πουλάει και τις μπλούζες τις δικές τους». «Γιατί να το κάνει αυτό σε σας η Χρυσή Αυγή;», ρώτησε ο εισαγγελέας. «Γιατί είμαι μουσουλμάνος, μελαψός και αυτοί θέλουν να διώξουν όλους τους μαύρους από την Ελλάδα».

Εξαιτίας της απουσίας του Αγριογιάννη δεν πραγματοποιήθηκε χθες η αναγνώριση των κατηγορουμένων από τον μάρτυρα, που θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση. Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.