«Ποτέ δεν είδα τον Πανταζή με λευκή μπλούζα» [13/10/2014]

polyxronidou(Κείμενο: Αφροδίτη Τζιαντζή, ΕφΣυν, 14/10/2016)

Η συνέχιση της κατάθεσης της αστυνομικού Ευαγγελίας Πολυχρονίδου μονοπώλησε και την 92η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής, χθες στο Εφετείο Αθηνών. Η εξέταση της μάρτυρα από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής διακόπηκε στις 12.00, όταν η αστυνομικός δήλωσε ότι ένιωσε αδιαθεσία. Η αίθουσα εκκενώθηκε και η μάρτυρας απομακρύνθηκε με τη βοήθεια τραυματιοφορέων.

Η αστυνομικός που προσήγαγε τους έξι κατηγορουμένους (πέντε άντρες και μία ανήλικη) για τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου του Περάματος σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών τον Ιούνιο του 2012, επιβεβαίωσε ότι όλοι τους φορούσαν σκούρα ρούχα και τουλάχιστον δύο είχαν μαύρα μπλουζάκια με το σήμα της Χρυσής Αυγής.

Ο ένας, όπως είπε, ήταν ο Αναστάσιος Πανταζής, τότε πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής Περάματος και ο «άνθρωπος που έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο, αφού απαντούσε εξ ονόματος όλων». Aπών από το εδώλιο ήταν ξανά ο πέμπτος κατηγορούμενος, Δ. Αγριογιάννης, του οποίου η πρόεδρος είχε διατάξει τη βίαιη προσαγωγή στην προηγούμενη δικάσιμο.

Η ανακριτική υπάλληλος περιέγραψε τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τη στιγμή που το περιπολικό έλαβε σήμα «να αναζητήσουν ύποπτα άτομα, πιθανόν μέλη της Χρυσής Αυγής» μέχρι τον εντοπισμό τους στη συμβολή της Λεωφόρου Σχιστού και Δημοκρατίας, τη μεταφορά τους στο Α.Τ. Κερατσινίου και από εκεί στη ΓΑΔΑ.

Στο μεσοδιάστημα, όπως προέκυψε από τις φωτογραφίες των συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ που προσκόμισε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, οι μπλούζες της Χρυσής Αυγής αντικαταστάθηκαν από ρούχα διαφορετικού χρώματος. Η μάρτυρας απάντησε πως «κανένας δεν φορούσε ανοιχτά χρώματα» και ότι «ποτέ δεν είδα τον Πανταζή με λευκή μπλούζα».

«Δεν βλέπω ειδήσεις»

Η μάρτυρας παραδέχτηκε ότι δεν έγινε σωματική έρευνα στους προσαχθέντες πριν επιβιβαστούν στο περιπολικό, μολονότι αναζητούνταν για βίαιη επίθεση και θα μπορούσαν να φέρουν όπλα, ούτε αναζητήθηκαν πειστήρια του εγκλήματός τους στα γύρω στενά. Επιπλέον στη ΓΑΔΑ δεν της έγινε καν η ερώτηση ποιοι από τους έξι φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, μολονότι η ίδια το ανέφερε.

Σε δύσκολη θέση ήρθε η νεαρή αστυνομικός όταν της έγιναν ερωτήσεις όπως: «Γνωρίζετε ποιος είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής;», «Εχετε ακούσει για τάγματα εφόδου;», «Ξέρετε ποιος δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα;». «Δεν ξέρω, δεν έμαθα, δεν ρώτησα, δεν παρακολουθώ ειδήσεις», ήταν οι απαντήσεις της.

Οταν ρωτήθηκε αν, έστω από επαγγελματική περιέργεια, ενδιαφέρθηκε να μάθει για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που έγινε στην περιοχή που υπηρετεί, η απάντησή της ήταν: «Δεν θεωρώ ότι η περιέργεια πρέπει να είναι μέρος του επαγγελματισμού μου».

Αμέσως μετά ακολούθησε η ζαλάδα της μάρτυρα, τη στιγμή που ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Αγγελος Βρεττός τη ρώτησε αν μπορεί να αναγνωρίσει τους κατηγορουμένους στο εδώλιο και αν η σωματοδομή τους συμπίπτει με των συλληφθέντων.

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα στο Εφετείο με την κατάθεση του Αχμεντ Αμπού Χάμεντ, του δεύτερου Αιγύπτιου αλιεργάτη που έχει ήδη αναγνωρίσει τους επιτιθέμενους.

Επίσης, αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας ο υπάλληλος του ταχυφαγείου στο Πέραμα, στο οποίο είπαν ότι βρίσκονταν οι χρυσαυγίτες πριν από τη σύλληψή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.