Νέα αναγνώριση -η πέμπτη- από τον Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ – Απορρίφθηκαν εκ νέου τα αιτήματα της υπεράσπισης από την έδρα

mohammed2Στιγμιότυπο από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, με τον μάρτυρα να υποδεικνύει έναν εκ των κατηγορουμένων που συμμετείχαν στην επίθεση εναντίον του (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).

(Κείμενο: Ελευθερία Κόλλια, Το Βήμα, 7/10/2016)

Σε αναγνώριση και πέμπτου κατηγορουμένου, του Δημήτρη Αγριογιάννη (δεν ήταν παρών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και προσήχθη βιαίως), προέβη ο Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ, εκ των αιγυπτίων αλιεργατών, στο σπίτι των οποίων στο Πέραμα έγινε η επίθεση χρυσαυγιτών τον Ιούνιο του 2012. Ο μάρτυς τον έδειξε, λέγοντας ότι είναι σίγουρος και για αυτόν, «είναι ο μοναδικός που ήταν πιο γεμάτος, είχε ανοιχτόχρωμα μαλλιά και φορούσε μπλούζα με άσπρα γράμματα».

Ο μάρτυς είπε ότι ο Αγριογιάννης «κρατούσε ξύλο, και ήταν ανάμεσα στους άλλους».

Εισαγγελέας: Τους άλλους, τους αναγνωρίζετε;

Μάρτυς: Και οι υπόλοιποι ήταν μαζί του.

Εισαγγελέας: Αυτόν που λέτε ότι φώναζε, τον είδατε στο πρόσωπο;

Μάρτυς: Ήταν πιο μεγάλος στην ηλικία, είχε και μούσι…

Εισαγγελέας: μας τον δείχνετε, αν τον βλέπετε;

Ο μάρτυς δείχνει τον Αναστάσιο Πανταζή.

Ο πόλεμος από την υπεράσπιση

Η υπεράσπιση έδωσε πάντως συνέχεια στον πόλεμο για τη διαδικασία της αναγνώρισης, με τον κ. Τάκη Μιχαλόλια και τον κ. Στάθη Καρυδομμάτη να δίνουν τον τόνο. Ο τελευταίος ζήτησε από το δικαστήριο να αναμειχθούν και άλλοι με τους κατηγορουμένους ώστε να τηρηθεί ορθώς η διαδικασία, πλην όμως προσέκρουσε στην άρνηση της προέδρου και της εισαγγελέως, οι οποίες θύμισαν ότι το δικαστήριο έχει ήδη αποφανθεί επ’ αυτού.

Ζώτος (πολιτική αγωγή): Είναι μια δύσκολη ώρα για τους υπερασπιστές, αλλά έχει αποφασίσει το δικαστήριο και έχει περιγράψει με μεγάλη ακρίβεια ο μάρτυρας.

Μιχαλόλιας (συνήγορος Μιχαλολιάκου): Έπρεπε από την προανάκριση να ακολουθηθεί η διαδικασία για ασφαλή αναγνώριση, τώρα είναι αργά, να περιγράψει ανθρώπους που έχει μπροστά του. Υπάρχει ευθεία προσβολή των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων (…). Δεν μπορεί να γίνονται έτσι αναγνωρίσεις ανθρώπων.

Καρυδομμάτης: Σταματήστε τη διαδικασία, φωνάξτε και άλλους με παρόμοια χαρακτηριστικά, να ξεχαστεί η εικόνα που έχει ο μάρτυρας, και μετά να δούμε… Δώστε το δικαίωμα να γίνει δίκαιη δίκη.

Η έδρα συσκέφθηκε και απέρριψε το αίτημα.

Η δεκάδα των δραστών

Ο μάρτυς τόνισε προς το δικαστήριο ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν περίπου δέκα, «ήταν και άλλοι που δεν τους βλέπω εδώ» είπε χαρακτηριστικά – στο εδώλιο κάθονται έξι, οι πέντε κατηγορούμενοι της υπόθεσης και ο Κομιάνος.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το αν υπήρχε κάποιος που έδινε εντολές κατά την επίθεση, ο μάρτυς ανέφερε ότι είχε εντοπίσει άτομο σε αυτοκίνητο που μιλούσε και φώναζε στους υπόλοιπους, αλλά «δεν γνωρίζω τι είπε ακριβώςΞαφνιάστηκα τόσο με ό,τι συνέβη, που δεν μπορούσα να αντιληφθώ…»

«Και οι δέκα κρατούσαν κάτι, αλλά δεν θυμάμαι τι ο καθένας» πρόσθεσε.

Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες έγινε προσπάθεια από κάποιον τρίτο να λυθεί ό,τι έγινε; Να τα βρείτε ή να ζητήσει συγγνώμη;

Μάρτυς: Ένας πήγε στον Άχμεντ και του ζήτησε συγγνώμη, αλλά δεν ξέρω λεπτομέρειες.

Πρόεδρος: Ένας από τους δέκα ή άσχετος;

Μάρτυς: Νομίζω ένας από αυτούς…

Πρόεδρος: Πώς το νομίζετε;

Μάρτυς: Μου είπε ο αδελφός μου ότι του ζήτησε συγγνώμη, ότι έχει παιδιά, να τον συγχωρέσουν.

One thought on “Νέα αναγνώριση -η πέμπτη- από τον Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ – Απορρίφθηκαν εκ νέου τα αιτήματα της υπεράσπισης από την έδρα

  1. Pingback: Νέα αναγνώριση -η πέμπτη-από τον Μωχάμεντ Αμπού Χάμεντ – Απορρίφθηκαν εκ νέου τα αιτήματα της υπεράσπισης απο την έδρα | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.