Απαντήσεις ΕφΣυν και Αυγής στο εξώδικο Λαγού για υπόθεση Αιγύπτιων ψαράδων

lagos_nikaiaΟ Λαγός με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Διακρίνονται από αριστερά: Πατέλης, Τσακανίκας, Καζαντζόγλου, Άγγος, Μιχάλαρος, Κορκοβίλης, Κομιάνος. Και ο έτερος βουλευτής Πειραιά Κούζηλος.

Αναδημοσιεύουμε τις απαντήσεις της Εφημερίδας των Συντακτών και τη Αυγής σε εξώδικο που του απηύθυνε ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Λαγός για την υπόθεση των Αιγύπτων ψαράδων.

(Κείμενο: efsyn.gr, 21/9/2016)

Πάλι με αγωγές και μηνύσεις απειλεί η Χρυσή Αυγή επιχειρώντας να πλήξει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης.

Ειδικότερα ο Ιωάννης Λαγός μάς έστειλε εξώδικο, μέσω του οποίου εκτοξεύει απειλές για μηνύσεις και αγωγές σχετικά με δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο efsyn.gr με τίλο: «Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα», το οποίο αναφέρεται στην επίθεση του τάγματος εφόδου του Περάματος στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, καθώς επίσης και στην προαναγγελία της από τον Λαγό, η οποία καταγράφεται σε βίντεο, λίγες ώρες πριν την επίθεση.

Λέει λοιπόν ο Λαγός στο εξώδικό του: «Όπως καλά γνωρίζετε, τα τελευταία τρία χρόνια σύσσωμο το κοινοβουλευτικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έχει καταστεί αποδέκτης μιας άδικης και εσφαλμένης ποινικής δίωξης. Όπως καλώς γνωρίζετε ήδη βρισκόμαστε στην ακροαματική διαδικασία και μάλιστα στο στάδιο που καταθέτουν οι μάρτυρες. 

Στο εν λόγω δημοσίευμα ο ανώνυμος συντάκτης σας ενεργώντας μάλλον ως Εφέτης Δικαστής αποφάσισε να αναφέρει το όνομά μου έχοντας μάλιστα το θράσος να εκφέρει και την προσωπική του άποψη ως αποδεδειγμένη δικαστική ετυμηγορία. Η γνώμη του όμως τυγχάνει αποκύημα της φαντασίας του, ειδικά όταν δεν στοιχειοθετήθηκε ούτε κατά την ανακριτική διαδικασία εις βάρος μου. Ενώ με την πράξη αυτή, σκοπίμως και τεχνηέντως έπραξε αφού δεν υπάρχουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα όσα ψευδώς και συκοφαντικώς ανέφερε.

Συγκεκριμένα ανέφερε και μάλιστα με τίτλο εντός του δημοσιεύματος: Ο Λαγός προαναγγέλλει την επίθεση.

Κατά την περάτωση της κύριας ανάκρισης που διήρκεσε περίπου δυο χρόνια, αποδείχτηκε περίτρανα ότι το εν λόγω βίντεο είναι εντελώς άσχετο με το περιστατικό των αλιεργατών και για τον λόγο αυτό δεν στοιχειοθετήθηκε η ηθική αυτουργία εις βάρος μου για κανένα περιστατικό. Ενώ ακόμα και ο μάρτυρας που κατέθεσε δεν ανέφερε κάτι τέτοιο στην αίθουσα του Δικαστηρίου. 

Ενέργεια που αποδεικνύει ότι αφενός η ελληνική δικαιοσύνη δεν ενστερνίζεται και δεν συμφωνεί με τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και την ιστοσελίδα σας. Αφετέρου η προσωπική σας άποψη τυγχάνει συκοφαντική και υβριστική εις βάρος μου με μοναδικό σκοπό να μου προκαλέσει ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη προσβάλλοντας την προσωπικότητά μου σε αόριστο αριθμό ατόμων».

Η απάντηση του efsyn.gr

Φυσικά το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έχει εντελώς αντίθετη άποψη από τον Λαγό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα που παραπέμπει τον ίδιο και τα υπόλοιπα στελέχη της οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, «ο κατηγορούμενος Ιωάννης Λαγός, αφού προηγουμένως περιέγραψε την οργανωτική δομή-διάρθρωση του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο, ανέφερε επίσης ότι “για παράδειγμα εγώ είμαι Περιφερειάρχης Πειραιά, έχω την ευθύνη τόσο για την Α όσο και για την Β Πειραιώς”. […] Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με το ότι οι πλέον σοβαρές εγκληματικές πράξεις, από μέλη και στελέχη του κόμματος του, έγιναν στην Εκλογική  του Περιφέρεια, ενισχύει σοβαρά την άποψη ότι τουλάχιστον ο ίδιος γνώριζε την όλη δραστηριότητα εκείνων των μελών και  στελεχών του κόμματος, των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας, Πειραιά και Περάματος και των Ταγμάτων Εφόδου που λειτουργούσαν στους κόλπους τους και φυσικά το σχεδιασμό των εγκλημάτων τα οποία εκείνοι τελικά διέπραξαν».

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών επισημαίνει ακόμα ότι «ο εν λόγω κατηγορούμενος (σ.σ. ο Λαγός) σκοπίμως και τεχνηέντως αποσιωπά τη σωρεία των βιαιοτήτων στις οποίες επιδίδονταν, επί σειρά ετών, τα μέλη των Τοπικών Οργανώσεων της περιφέρειας του (Νίκαιας, Περάματος, Πειραιά) σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών και αντιφρονούντων, σε εκτέλεση σχετικών εντολών τις οποίες ο ίδιος έδινε, είτε καθοδηγώντας και οργανώνοντας συγκεκριμένες επιθέσεις και βίαιες δράσεις, είτε στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού που καθόριζε με βάση τις αρχές της οργάνωσης, χωρίς, απαραίτητα, να προσδιορίζει και να συγκεκριμενοποιεί ή να εξατομικεύει πάντα το “στόχο” της επίθεσης, εγκρίνοντας όμως πάντα κάθε δράση.

»Η πλήρης γνώση του για τα διαδραματιζόμενα, αν όχι σε όλη την Επικράτεια, οπωσδήποτε στην περιοχή ευθύνης του, προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα από τα παρακάτω ενδεικτικώς αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά: 1) Κατά τις απογευματινές ώρες της 11-6-2012, ο εν λόγω κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια πολιτικής ομιλίας του, σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στην καφετέρια “Αίνιγμα” στο Πέραμα, διακήρυξε ότι “… έχουμε γίνει δέκτες  παραπόνων για θέματα που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους που μπαίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν από όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Εμείς τους λέμε ότι από εδώ και στο εξής θα δίνουν λογαριασμό. Θα  δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή”. Έτσι, λίγες ώρες αργότερα, ήτοι ξημερώματα της 12-6-2012, οργανώθηκε από την Τ.Ο. Περάματος η εξαιρετικής βιαιότητας επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, οι οποίοι εργάζονταν στην Ιχθυόσκαλα του  Κερατσινίου…».

Αυτό είναι μόνο ένα απόσπασμα από το συνολικό κατηγορητήριο σε βάρος του Λαγού, ο οποίος κατηγορείται για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής.

Για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμα φορά το γνωστό: «Λαγός την φτέρη έσειε…».

————————-

(Κείμενο: Ειρήνη Λαζαρίδου, Αυγή, 23/9/2016)

Ο Γ. Λαγός, που απειλεί με αγωγές και μηνύσεις, αναφέρει ότι “Στο εν λόγω δημοσίευμα η συντάκτης σας (Ειρ.Λαζ.), ενεργώντας μάλλον ως εφέτης δικαστής, αποφάσισε να αναφέρει το όνομά μου, έχοντας μάλιστα το θράσος να εκφέρει και την προσωπική της άποψη ως αποδεδειγμένη δικαστική ετυμηγορία”.

Εξώδικο στην εφημερίδα μας έστειλε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός, ενοχλημένος από ρεπορτάζ της «Αυγής» (9.9.2016) για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό αναφέρονταν ότι η επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και ο άγριος ξυλοδαρμός ενός από αυτούς ουσιαστικά είχαν προαναγγελθεί από τον ίδιο λίγες ώρες πριν, κατά την ομιλία του σε ομοϊδέατες του.

Ο Γ. Λαγός, που απειλεί με αγωγές και μηνύσεις, αναφέρει ότι «Στο εν λόγω δημοσίευμα η συντάκτης σας (Ειρ.Λαζ.), ενεργώντας μάλλον ως εφέτης δικαστής, αποφάσισε να αναφέρει το όνομά μου, έχοντας μάλιστα το θράσος να εκφέρει και την προσωπική της άποψη ως αποδεδειγμένη δικαστική ετυμηγορία». Σύμφωνα με την εξώδικη διαμαρτυρία του, προσβάλαμε την τιμή και την υπόληψή του, γιατί «Κατά την περάτωση της κύριας ανάκρισης που διήρκησε περίπου δύο χρόνια, αναδείχθηκε περίτρανα ότι το εν λόγω βίντεο είναι εντελώς άσχετο με το περιστατικό των αλιεργατών και για τον λόγο αυτό δεν στοιχειοθετήθηκε η ηθική αυτουργία εις βάρος μου για κανένα περιστατικό. Ενέργεια που αποδεικνύει ότι αφενός η ελληνική Δικαιοσύνη δεν ενστερνίζεται και δεν συμφωνεί με τη συγκεκριμένη δημοσιογράφο και την εφημερίδα σας, αφετέρου ότι η προσωπική σας άποψη τυγχάνει συκοφαντική και υβριστική σε βάρος μου, με μοναδικό σκοπό να μου προκαλέσει ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη, προσβάλλοντας την προσωπικότητά μου».

Η «Αυγή», όπως κάνει πάντα, δεν θα μπει σε προσωπική διαμάχη με τον Γ. Λαγό, αλλά θα απαντήσει ως οφείλει με ατράνταχτα και αδιάσειστα στοιχεία.

Η προαναγγελία τού χτυπήματος στους φτωχούς βιοπαλαιστές Αιγύπτιους ψαράδες, στις 12 Ιουνίου 2012, καταγράφεται σε βίντεο ώρες πριν από το χτύπημα, όπου ο Γ. Λαγός, μιλώντας στην καφετέρια «Αίνιγμα» του Περάματος, λέει επί λέξει: «…Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή…». Το επίμαχο βίντεο αποτελεί κομμάτι της δικογραφίας και αναμένεται να προβληθεί στη δίκη, στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων, ως αποδεικτικό στοιχείο που θα στηρίξει την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπλέον, το υπ’ αριθμόν 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Γ. Λαγού ότι “η ελληνική δικαιοσύνη δεν ενστερνίζεται και δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη δημοσιογράφο και την εφημερίδα σας”. Το βούλευμα στη σελίδα 246 αναφέρεται στον Θωμά Μαριά, έναν εκ των δραστών της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες, ο οποίος “μετείχε στην εξαιρετικής βιαιότητας επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του, υλοποιώντας τις εντολές του ‘περιφερειάρχη’ Ιωάννη Λαγού, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, λίγες ώρες πριν είχε εξαγγείλει τον εξοβελισμό των Αιγυπτίων ψαράδων από το Πέραμα, δίνοντας έτσι το ‘σήμα’ – εντολή για τη συγκεκριμένη επίθεση”.

Αυτά προς το παρόν κι αν χρειαστεί θα επανέλθουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.