«Βοήθεια παιδιά, βοήθεια Aχμεντ» [13/9/2016]

saadEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 14/9/2016)

Συνεχίστηκε χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής χωρίς την παρουσία κανενός από τους 68 κατηγορούμενους. Το δικαστήριο δεν έκανε αυτή τη φορά δεκτό το αίτημα της αναγκαστικής παρουσίας των κατηγορουμένων για την υπόθεση των Αιγύπτιων ψαράδων. Αυτή θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση.

Οπως κατέθεσε το θύμα, πάνω από 15 άτομα έπεσαν πάνω του και τον χτυπούσαν εκείνο το βράδυ, ενώ για περίπου δέκα άτομα που είδε στο τέλος της επίθεσης μίλησε και ο χθεσινός μάρτυρας.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής (Π.Α.) επισήμαναν την εύκολη πρόσβαση στην ταράτσα του σπιτιού όπου κοιμόταν ο ανυποψίαστος Αιγύπτιος, την οργανωμένη μορφή της επίθεσης τα ξημερώματα με όπλα και σιδηρολοστούς, την αποχώρηση των δραστών μόλις πίστεψαν ότι τον σκότωσαν και τις ζημιές που προκάλεσαν στο σπίτι και στα Ι.Χ. των ψαράδων που ήταν παρκαρισμένα απ’ έξω.

Ολοι οι συνήγοροι της Π.Α. αναφέρθηκαν στην προσπάθεια της υπεράσπισης να υποβαθμίσει την κατάθεση του θύματος, να την αποδώσει ακόμα και σε οικονομικούς λόγους και, τέλος, να απαξιώσει το ίδιο το θύμα. Αναφέρθηκαν επίσης στις ομοιότητες όλων των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, όπως η υπόθεση της δολοφονίας του Φύσσα και η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Τους ενόχλησε η «Εφ.Συν.»

Στη συνέχεια άρχισε ο σχολιασμός της κατάθεσης του θύματος από τους συνηγόρους της υπεράσπισης.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών αναφέρθηκαν με αγανάκτηση στον τρόπο που «πρωτοσέλιδα» (εννοώντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Τάγματα υπεράσπισης») χαρακτήρισαν την υπεράσπιση από τις ερωτήσεις που υπέβαλλε την προηγούμενη ημέρα στον Αιγύπτιο ψαρά, στη δημόσια αυτή δικαστική διαδικασία. Ερωτήσεις που εμφανώς εντάσσονταν σε συντεταγμένη επιχείρηση υπονόμευσης της αξιοπιστίας του θύματος.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι «μας λοιδόρησαν επειδή κάνουμε το καθήκον μας. Βγαίνουν πρωτοσέλιδα, και από συναδέλφους της άλλης πλευράς αποκαλούμαστε ότι έχουμε μίσος, αλλά κάνουμε απλά τη δουλειά μας. Δεν έχει επιχειρήματα η άλλη πλευρά και χτυπά όπως μπορεί να χτυπήσει. Να πάρει θέση για αυτό το δικαστήριό σας. Εμείς οι συνήγοροι γιατί κατηγορούμαστε για ξενοφοβία;».

Παραθέτουμε εδώ (ασχολίαστα) λίγα αποσπάσματα από τον σχολιασμό των συνηγόρων υπεράσπισης:

Ευ. Αλμπανίδης: Εκ του αποτελέσματος δίνεται λαβή στην Πολιτική Αγωγή να μπερδεύουν το μεταναστευτικό με την πράξη αυτή. Το μεταναστευτικό είναι φοβερό πρόβλημα για την Ελλάδα, αναλογιστείτε πόσοι είμαστε και πόσοι μη έχοντες ελληνική συνείδηση είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Φανταστείτε μια ανώνυμη εταιρεία με τεράστια περιουσία και εικονικό κεφάλαιο, η μειοψηφία των μετόχων αυξάνει το κεφάλαιό της, οι άλλοι αδρανούν, οπότε αυτοί θα πάρουν στο τέλος όλο το κεφάλαιό της. Αυτό θα γίνει και με τους μετανάστες στην Ελλάδα. […] Αν ήταν ομοεθνείς οι δράστες, τώρα θα κάνανε το μνημόσυνό του.

Ι. Ζωγράφος: Ο Εμπάρακ ήταν ένας αλλοδαπός που ήρθε παράνομα στην Ελλάδα πληρώνοντας διακινητές, αυτό έχει σημασία, γιατί ο άνθρωπος αυτός είναι προφανές από το ατυχές περιστατικό να θέλει να επωφεληθεί με νομιμοποίηση του ίδιου και της οικογένειάς του. Αφού τεκνοποίησε μετά την επίθεση, αποδεικνύεται ότι δεν είχε υποστεί τόσο σοβαρή βλάβη όπως ισχυρίζεται.

Δ. Βελέντζα: Είπε ότι δεν εργαζόταν, ήρθε παράνομα στην Ελλάδα το 2011 με το έτσι θέλω και παρέμεινε χωρίς δουλειά και ζούσε με δανεικά. Αρα, μάλλον κατευθύνεται από κάποιους και ίσως αυτό να αποτελέσει αντικείμενο άλλης δίκης στο μέλλον. Ούτε τα παιδιά του ποια ηλικία έχουν να μας πει δεν ήξερε (!). Δεδομένου ότι δεν είχε λεφτά, γιατί αύξανε τα μέλη της οικογένειάς του;

Ν. Ρουσόπουλος (συνήγορος Λαγού): Οχι μόνο ερμήνευε ο μάρτυρας τα γεγονότα κατά το δοκούν, μας έκανε και μάθημα ότι οι Ελληνες στην Αίγυπτο περνάνε καλά, ενώ σφαγιάζονται χριστιανοί και βεβηλώνονται εκκλησίες.

Στοχευμένη επίθεση

Στη συνέχεια κλήθηκε να καταθέσει ο μάρτυρας Αμπουχαμέντ Σάαντ, που κατοικεί και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1997 με τα αδέλφια και τα ανίψια του. Μίλησε για τη δουλειά του, για το μεροκάματο και για τη φιλική του σχέση με τον Αμπουζίντ, για τον οποίο είπε ότι «ήρθε εδώ γιατί πέθανε ο πατέρας του και αυτός έκτοτε συντηρεί την οικογένεια. Είπε να έρθει στην Ελλάδα για καλύτερη ζωή».

Πολύ αναλυτικά περιέγραψε ο μάρτυρας το βράδυ της επίθεσης, το πώς οι χρυσαυγίτες χτυπούσαν με σίδερα και ξύλα τα παράθυρα του σπιτιού, πώς ανέβηκαν στην ταράτσα. Κατέθεσε ότι το θύμα δεν είχε με κανέναν εργοδότη διαφορές. «Είχαμε ακούσει πριν 5-6 μήνες ότι βγαίνουν παιδιά από ένα κόμμα που λέγεται Χ.Α. και κάνουν κακό στους ξένους. Τότε [εκείνο το βράδυ] σκέφτηκα ότι αυτοί ήρθαν να χτυπήσουν κι εμάς».

Μάρ.: Δεν πείραξαν άλλα αμάξια, παρ’ όλο που υπήρχαν πολλά γύρω. Εσπασαν τα τζάμια από τα αυτοκίνητά μας και από μια τρίκυκλη μηχανή έσπασαν το μπροστά.

Πρ.: Αυτά τα βλέπατε εσείς;

Μάρ.: Ημασταν μέσα αλλά βλέπαμε από το παράθυρο. Επειδή δεν ήμουν στα καλά μου, αν έβρισκα δρόμο να τρέξω θα έτρεχα, αλλά φοβήθηκα πολύ. Βγήκαμε αφότου έφυγαν αυτοί. Τα μικρά παιδιά κρύφτηκαν κάτω από τα κρεβάτια.

Πρ.: Πόσα άτομα ήταν;

Μάρ.: Οταν χτυπούσαν αρχικά νόμισα 5-6 άτομα, αλλά μετά, όταν ήταν έξω και έφευγαν, είδα περίπου 10. Αρχισαν να κατεβαίνουν πιο κάτω, έφυγαν με μηχανάκια, τα είχαν αφήσει στο πιο κάτω στενό. Αλλοι κρατούσαν στα χέρια τους ξύλα και σίδερα.

Πρ.: Πότε ακούσατε τον Αμπουζίντ να φωνάζει;

Μάρ: Μόλις έσπασαν τα αμάξι, άκουσα «βοήθεια παιδιά, βοήθεια Αχμεντ». Ανοίξαμε γρήγορα, ανέβηκα γρήγορα πρώτος, τον είδα ξαπλωμένο, πονούσε, βογκούσε και ήταν γεμάτος αίματα στο κεφάλι και στο πρόσωπο και του είχαν σκίσει τα ρούχα. Δεν μπορούσε να μιλήσει, είχε στραβώσει το σαγόνι του. Ετρεχε πυκνό αίμα στο πρόσωπο και στο κεφάλι του.

Τον σηκώσαμε και τον αφήσαμε έξω από το σπίτι να πάρει αέρα, μπροστά από το σπίτι. Είχε λιποθυμήσει και μετά συνήλθε. Ενιωσα και ο ίδιος ότι θα λιποθυμήσω, με το ζόρι κρατιόμουν. Αυτοί που ήρθαν να μας κάνουν αυτά πρέπει να ήρθαν δέκα φορές να μας παρακολούθησαν. […] Δεν είχαμε πρόβλημα με κανέναν, ήρθαμε για καλύτερη ζωή, δεν είχαμε καμιά διαφορά με κανέναν.

Η κατάθεση του αλιεργάτη θα συνεχιστεί στις 19/9.

One thought on “«Βοήθεια παιδιά, βοήθεια Aχμεντ» [13/9/2016]

  1. Pingback: "Τώρα θα μάθετε τι είναι Χρυσή Αυγή" - Το χρονικό της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα - Κατιούσα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.