Δίκη ΧΑ: «Αστυνομικοί όπως ο Τσολακίδης και άλλοι, θα έπρεπε να κάτσουν στο εδώλιο…»

tsolakidis(Κείμενο: Ειρήνη Προμπονά, Στο Κόκκινο, 7/9/2016)

Συμπληρώθηκε χτές η 81η μέρα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης  Χρυσή Αυγή. Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 09:30 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ενώ παρών ήταν μόνο ένας κατηγορούμενος, σε σύνολο 68 κατηγορουμένων. Απών και ο Γ. Ρουπακιάς. Να υπενθυμίσουμε ότι κανένας από τους κατηγορούμενους βουλευτές της οργάνωσης δεν έχει παρευρεθεί στο δικαστήριο ένα χρόνο τώρα, όλοι εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Στην δημοσιότητα  τα ηχητικά ντοκουμέντα με τα σήματα της ομάδας ΔΙΑΣ στο Κέντρο το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα.

Η υπεράσπιση συνέχισε την εξέταση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Αναστάσιου Τσολακίδη, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε ο σχολιασμός των καταθέσεων που έλαβαν χώρα στο δικαστήριο μετά την λήξη της αποχής των δικηγόρων ( σημ. τις καταθέσεις Μαντά, Ξυπόλυτου, Χρ.Ρουπακιά, Τσολακίδη, Χατζησταμάτη, Βίντση, Χρηστίδη, Κοντονικόλα, Χατζηευστρατίου), από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Ο Αναστάσιος Τσολακίδης είναι ο τελευταίο μάρτυρας στην λίστα για την υπόθεση δολοφονίας του Π. Φύσσα, αν και είναι πολύ πιθανό η υπόθεση να μην ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με το πέρας του σχολιασμού, καθώς αναμένεται να καταθέσει και η αδερφή του Φύσσα, Ειρήνη, που για λόγους υγείας, δεν είχε καταστεί δυνατό να καταθέσει το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, εκκρεμούν αιτήματα τόσο από την πολιτική αγωγή, όσο και από την υπεράσπιση.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα έχουν ζητήσει από το δικαστήριο να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες δυο άτομα ακόμα, ένας περίοικος που είδε από το μπαλκόνι του τα γεγονότα εκείνη τη νύχτα κι ένα πρώην μέλος της ΧΑ, ενώ η υπεράσπιση έχει ζητήσει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μεταξύ αυτοπτών μαρτύρων και αστυνομικών, αλλά και μεταξύ αστυνομικών της ΔΙΑΣ και αστυνομικών της Αμέσου Δράσεως.
Το δικαστήριο δεν έχει απαντήσει ακόμα και τα αιτήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

«Ο Ρουπακιάς ήταν ατσαλάκωτος;»

Η εξέταση του μάρτυρα συνεχίστηκε με την υπεράσπιση να υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα. Ο μάρτυρας κλήθηκε ν’ απαντήσει στις ερωτήσεις του συνηγόρου του Ρουπακιά, Ρουμπέκα:

  • Συνήγορος: Είπατε ότι ο Φύσσας ήταν εξοργισμένος;
  • Μάρτυρας: Ήταν τραυματισμένος.
  • Σ: Εντάξει, αλλά εξοργισμένος τι σημαίνει;
  • Μ: Είχε βαθιά πληγή. Σήκωνε τη μπλούζα κι έλεγε «Εμένα; εμένα ρε παιδιά;» Πήγε η Λεγάτου και του είπε «ηρέμησε, ηρέμησε» κι αυτός έλεγε «εμένα, εμένα; Αυτός με μαχαίρωσε…»

Ο συνήγορος συνέχισε με ερωτήσεις όπως «μπορεί κάποιος να είναι τραυματισμένος με 3 μαχαιριές και να συμπλέκεται με 4 ακόμα;» Ο μάρτυρας απάντησε πως δεν μπορούσε να προσδιορίσει, ούτε να ξεχωρίσει τον Φύσσα ούτε κανέναν, ούτε μπορούσε να ξεχωρίσει, αν κάποιος είναι πληγωμένος ή όχι.

Η εξέταση συνεχίστηκε με μερικά ακόμα «διαφωτιστικά» ερωτήματα από την υπεράσπιση. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα:

  • Ρουμπέκας: Διακρίνατε κάποιον από τους 4-5 να μην χτυπιέται ή να χτυπάει;
  • Τσολακίδης: Εγώ είδα ένα μπουλούκι.
  • Ρ: Εσείς μας λέτε ότι δεν άλλαξε ο αριθμός, ήταν πάντα 4-5. Δεν προστέθηκε κανείς, άρα συμπεραίνω ότι ήταν στους 4-5 ο Ρουπακιάς. Ο Ρουπακιάς έφερε σημάδια ξυλοδαρμού;
  • Τ: Δεν φαινόταν τραυματισμένος ή να έχει φάει ξύλο.
  • Ρ:Μπορείτε να πείτε δηλαδή πως κάποιος μπορεί να είναι ατσαλάκωτος;
  • Τ: Δεν τους είδα από κοντά…
  • Ρ: Περιγράφετε στην ανακριτική σας και εδώ στο δικαστήριο τον Ρουπακιά ως έναν απαθή, ήρεμο, ψυχρό άνθρωπο, που δεν είχε ανεβάσει παλμούς ενώ η εικόνα και η ηλικία του παρέπεμπε σε έναν οικογενειάρχη… τι θέλετε να πείτε μ αυτή την περιγραφή; Ήταν ένας άνθρωπος σκληρός και καλά εκπαιδευμένος που δεν τον ένοιαζε τι έκανε ή ένας σοκαρισμένος άνθρωπος που τα είχε χαμένα;
  • Τ: Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο… λέω αυτό που είδα…

Τσολακίδης: «Ο φωτισμός ήταν σκοτεινός»

Η υπεράσπιση συνέχισε την εξέταση και τον λόγο πήρε άλλος συνήγορος όπου τον κύριο λόγο για την αναγνώριση είχε ο φωτισμός.

  • Συνήγορος: Αν βρεθείτε σε μια πορεία και οι συμμετέχοντες δεν φοράνε διακριτικά, ξέρετε αν είναι αναρχικοί ή χρυσαυγίτες;
  • Μάρτυρας: Με βεβαιότητα…. όχι.
  • Σ: Στον φωτισμό αυτόν, το μαύρο από το σκούρο μπλε ή το σκούρο πράσινο ξεχώριζε;
  • Μ: Ο φωτισμός ήταν σκοτεινός…
  • Σ: Η υπηρεσία σάς διαθέτει φακό;
  • Μ: Μας διαθέτει.
  • Σ: Τον είχατε μαζί;
  • Μ: Ναι.
  • Σ: Τον βγάλατε;
  • Μ: όχι
  • Σ: Γιατί;

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος με έντονο ύφος απευθύνθηκε στον μάρτυρα λέγοντας: «Μας ενδιαφέρει τι χρώμα ήταν τα ρούχα; Μας ενδιαφέρει αν ήταν ΧΑ, αναρχικοί ή όποιοι άλλοι; Το θέμα ήταν να τους ελέγξουν, όχι να τους φωτίσουν…. Τους ελέγξατε κε μάρτυς; Ζητήσατε τα στοιχεία τους όπως οφείλατε;

  • Μ: Όχι, έτσι γρήγορα που έγιναν όλα δεν προλάβαμε, απάντησε ο μάρτυς και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς όταν θα κάνουμε έλεγχο, θα σταθούμε σε ένα ασφαλές για εμάς σημείο και θα καλέσουμε τον ύποπτο να τον ελέγξουμε. Όταν πήγαμε εκεί για να τους ελέγξουμε αυτοί άρχισαν να τρέχουν»

Η εξέταση του μάρτυρα ολοκληρώθηκε και το δικαστήριο διέκοψε για δέκα λεπτά. Ακολούθησε ο σχολιασμός των καταθέσεων από την πολιτική αγωγή, ενώ το δικαστήριο δεν απάντησε σχετικά με τα αιτήματα πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης που εκκρεμούν.

«Αστυνομικοί όπως ο Τσολακίδης και άλλοι θα έπρεπε να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως απλοί συνεργοί»

Με την επιστροφή της έδρας ακολούθησε ο σχολιασμός των καταθέσεων από τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής. Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα

Χρύσα Παπαδοπούλου: «Αν ήταν στόχος ο Π. Φύσσας δεν μπορεί να το ξέρει κανένας μάρτυρας. Αυτό το ξέρουν μόνο αυτοί που έδωσαν την εντολή να μαζευτούν στην τοπική και να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αυτοί θα μας το πουν». Για την κατάθεση Χρ. Ρουπακιά: «Πολύ καλά διαβασμένη η Χρυσούλα Ρουπακιά. Ήταν τόσο καλά διαβασμένη, είχε μάθει απ’ έξω τις καταθέσεις της, τόσο καλά, που έκανε υποδείξεις στην κα Εισαγγελέα λέγοντας «δείτε πιο κάτω που το αναφέρω» , αλλά και στην κα Πρόεδρο που της υπέδειξε πως η φράση στην κατάθεσή της βρίσκεται ανάμεσα σε δυο παύλες. Ήταν ενήμερη πάρα πολύ καλά και για την ιδεολογία και για της εγκληματικές πράξεις τις οργάνωσης. Όσες προσπάθειες κι αν κατέβαλε βλέποντας φωτογραφίες με τον ναζιστικό χαιρετισμό του αδερφού της λέγοντας «σηκώνει το δεξί του χέρι» ή «δεν ξέρω ποιος ήταν ο Χίτλερ» και «είχα 9 στην Ιστορία» δεν έπεισε, ακριβώς γιατί ήταν καλά διαβασμένη. Βέβαια της ξέφυγε η αλήθεια όταν είπε πως γκουγκλάρισε μόλις έμαθε τι έγινε γράφοντας «17/9 επίθεση Αμφιάλη» και το δικαιολόγησε λέγοντας πως το έκανε ασυναίσθητα, αυθόρμητα”.

Ανδρέας Τζέλης: «Ο κος Τσολακίδης αυταπόδεικτα ψεύδεται όταν λέει στην κατάθεση πως περισυλλέγει το μαχαίρι, ενώ εδώ λέει «το δίνω στον Ντάφο». Πλην Δεληγιάννη και Λεγάτου κανείς δεν ήταν εκεί. Διαστρεβλώνουν την ώρα του σήματος. Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και θα προκύψει στα αναγνωστέα. Ο Τσολακίδης δεν είναι απλά αργός στο τρέξιμο. Ακόμα κι όταν ήταν στη νησίδα απέναντι, δεν καταθέτει για το αυτοκίνητο. Το μόνο αληθές είναι ότι το περιστατικό ήταν ενιαίο. Η κατάθεση Χρ. Ρουπακιά ήταν καθ’ ολοκληρία ψευδής. Για τον βιοπορισμό του Ρουπακιά τη μια μας είπε για χαρτζιλίκι που του δίνει, μια για τα πετρέλαια, κρύβοντας ότι ο Ρουπακιάς βιοπορίζεται από την ΧΑ. Υπάρχει διάσταση σε αυτά που είπε στις καταθέσεις και αυτά που είπε εδώ. Ίσως καλύπτει τον Πατέλη. Αποκρύπτει την παρουσία Καζαντζόγλου μέσα στο αμάξι»

Θανάσης Καμπαγιάννης: «Η Χρ. Ρουπακιά μάς πήγε στο σημείο που συγκροτήθηκε η οργάνωση του εγκλήματος. Μας είπε για το τηλεφώνημα που δέχτηκε ο Ρουπακιάς στο σπίτι του. Μας είπε για τη συγκέντρωση στα γραφεία της οργάνωσης, μας είπε ότι του είπαν ακολούθα και ακολούθησε. Μας είπε ότι ο αδελφός της μίλησε για επίθεση στην Αμφιάλη. Μας κατέδειξε με σαφήνεια την οργάνωση(…) Ο Τσολακίδης δεν είδε ούτε το αμάξι του Ρουπακιά που ερχόταν αλλά ούτε τον ίδιο να φεύγει. Μόνο μετά το μαχαίρωμα έφτασε στο σημείο και έφτιαξε ένα ολόκληρο αφήγημα για να δικαιολογηθεί οτι έτρεχε πίσω από τους ΧΑ. Είναι αδύνατον να έτρεχε επί 4 λεπτά… θα είχε φτάσει όχι στην Τσαλδάρη, αλλά στο Σχιστό. Ένα ακραίο δείγμα μιας παθογένειας της ελληνικής αστυνομίας που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα σε σημείο που αναρωτιέται κανείς για την προστασία του ίδιου του πολίτη.

Κώστας Παπαδάκης: «Αστυνομικοί όπως ο Τσολακίδης και άλλοι θα έπρεπε να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ως απλοί συνεργοί. Η αστυνομία υποχωρεί στην ΧΑ κι όχι το αντίθετο. Τελικά τον Ρουπακιά ποιός τον συνέλαβε, το μαχαίρι ποιός το περισυνέλεξε; Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, καθώς οι αστυνομικοί διεκδικούν τη σύλληψη του δράστη. Η σχέση αστυνομίας – Ρουπακιά φαίνεται από τον τρόπο που έγινε η σύλληψη, καθώς επίσης από την συμπεριφορά του στο τμήμα. Η Ρουπακιά ήρθε να υπερασπιστεί τον αδελφό της αλλά και την ίδια την οργάνωση της οποίας αναμφίβολα είναι ενεργό μέλος με ψευδείς δηλώσεις. Η δολοφονία Φύσσα είναι προσχεδιασμένη από καιρό, όχι απλώς από την προηγούμενη ημέρα. Ενήργησαν με τέτοια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που θα ζήλευε κι η πιο σκληρή εγκληματική οργάνωση».

«Τα ηχητικά ντοκουμέντα και τα απομαγνητοφωνημένα σήματα της ΔΙΑΣ στο Κέντρο»

Κι ενώ η η 81η μέρα της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης είχε ολοκληρωθεί, το απόγευμα της ίδιας μέρας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα απομαγνητοφωνημένα σήματα που έστειλε στο κέντρο της Αστυνομίας ο Α. Τσολακίδης, επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και συναδέλφων του που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τα ηχητικά ντοκουμέντα δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» μόλις χτές 6 Σεπτεμβρίου όπου ακούγεται καθαρά ο Τσολακίδης να διαβιβάζει στο Κέντρο:

«Κέντρο επί της Τσαλδάρη έχει αρκετά άτομα… και της Παύλου Μελά και Κεφαλληνίας έχει γύρω στα 20 άτομα της Χρυσής Αυγής που μας ενημερώνουν ότι είχαν μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου» διαβιβάζει ο Τσολακίδης το βράδυ της επίθεσης.

Ο Αναστάσιος Τσολακίδης την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου κατέθεσε στο δικαστήριο πως κατάλαβε την επόμενη μέρα πως τα άτομα αυτά ήταν χρυσαυγίτες…παραδόξως εκείνο το βράδυ και παρ’ όλο που «ο φωτισμός ήταν σκοτεινός» όπως κατέθεσε την Τρίτη 6/09 στο δικαστήριο, διέκρινε πως κρατούσαν ρόπαλα και σιδηρομπουνιές, κάτι που στην κατάθεσή του δεν μπορούσε να θυμηθεί και τα ρόπαλα έγιναν απλώς «αντικείμενα» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η συνέχεια της δίκης αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου

Την Πέμπτη συνεχίζεται στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού για 82η μέρα η δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή όπου και θα ολοκληρωθεί από την υπεράσπιση ο σχολιασμός των καταθέσεων των μαρτύρων, ενώ στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσει και η αδερφή του Π. Φύσσα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.