Θ. Καμπαγιάννης: Απέτυχε η επιχείρηση «καλός Σεπτέμβρης» στη δίκη της Χρυσής Αυγής

thanasis-kampagiannis-630(Κείμενο: Στο Κόκκινο, 30/7/2016)

Συνολική αποτίμηση όσων έγιναν έπειτα από την αποχή των δικηγόρων στη δίκη των στελεχών της «Χρυσής Αυγής» (διακόπηκε στις 25 Ιουλίου και συνεχίζεται στις 5 Σεπτεμβρίου) έκανε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε αρχικά στη διαδικασία. Τόνισε ότι η υπεράσπιση των στελεχών της «ΧΑ» έκανε τα πάντα, προκειμένου να σημειωθούν «καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες». Αυτός ο κίνδυνος, πρόσθεσε, κάποια στιγμή κατέστη έντονος, καθώς το Συμβούλιο Εφετών όρισε λίγες δικασίμους – μόλις πέντε το μήνα. Πρόσθεσε όμως ότι από το τέλος Μαϊου η επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς επίσης και ο ορισμός νέου, κατάλληλου χώρου διεξαγωγής της δίκης, αποτέλεσε θετική εξέλιξη.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμπαγιάννης, έως τώρα εξετάστηκε το 95% των μαρτύρων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και από Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εκδίκαση των υποθέσεων του ξυλοδαρμού των Αιγύπτιων ψαράδων και της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. «Θα έλεγα λοιπόν», σχολίασε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, «ότι τελικά απέτυχε η επιχείρηση ‘καλός Σεπτέμβρης’. Η διαδικασία προχώρησε».

Μιλώντας για όσα κατατέθηκαν στην ακροαματική διαδικασία, ο κ. Καμπαγιάννης ανέφερε πως κατέπεσε πανηγυρικά ο ισχυρισμός ότι η «Χρυσή Αυγή» δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ίδια η κατάθεση της αδελφής του Ρουπακιά (της Χρυσούλας Ρουπακιά) καταδεικνύει την αλήθεια:  Ότι η επίθεση που κατέληξε στη δολοφονία οργανώθηκε, «με τηλεφωνήματα και μηνύματα», από τον μηχανισμό της ναζιστικής οργάνωσης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ακροαματική διαδικασία ανέδειξε και το ζήτημα της στάσης, την οποία τήρησε η Αστυνομία. Όπως χαρακτηριστικά είπε  ο κ. Καμπαγιάννης, παράγοντες της δίκης (έδρα) εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απραξία «οργάνων της τάξης». Οι σχετικές διαπιστώσεις τους ήταν παραπλήσιες με όσα, έως τώρα, «μόνο το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε», τόνισε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

Μιλώντας για τις δυο υποθέσεις των οποίων η εκδίκαση έπεται (δηλαδή του ξυλοδαρμού των Αιγύπτιων ψαράδων και της επίθεσης εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ), ο δικηγόρος ανέφερε πως κάθε μία έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς «μαρτυρά» πολύ σημαντικές- πτυχές της δράσης της «ΧΑ».

Υπενθύμισε ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες δέχθηκαν επίθεση την ώρα που κοιμούνταν. Όσο για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αυτή, σχολίασε, αποδεικνύει πως η ναζιστική οργάνωση, ανεξαρτήτως του πώς θέλει να παρουσιάζεται, στρέφεται εναντίον των εργατικών διεκδικήσεων και των εργατικών αιτημάτων.

«Να μην ξεχνάμε ότι οι υποθέσεις που εκδικάζονται είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου» είπε ο κ. Καμπαγιάννης, επισημαίνοντας ότι η εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής» είναι κατά πολύ ευρύτερη. Τόνισε ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος «κουκουλώματος» αυτής της δράσης. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το φόνο του Πακιστανού Σαχζάντ Λουκμάν, του βιοπαλαιστή που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στα Πετράλωνα, προτού πιάσει δουλειά στη λαϊκή: Αν δεν είχε κινηθεί άμεσα και όπως έπρεπε η μητέρα του Λουκμάν, τότε αυτή η ρατσιστική δολοφονία – είπε ο δικηγόρος – θα είχε θεωρηθεί υπόθεση μιας παρεξήγησης για ένα ποδήλατο…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.