«Ρώτησα τον Ρουπακιά τι έκανε και μου είπε… περαστικός» [25/7/2016]

tsolakidis Ο μάρτυρας Αν. Τσολακίδης έπεφτε σε διαρκείς αντιφάσεις σε σχέση με τις από ασυρμάτου διαβιβάσεις του την άγρια νύχτα, όπου αναφέρει πως είδε μέλη της Χ.Α. με σιδερομπουνιές και ρόπαλα να… «μαλώνουν με κάποιον…» | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο:Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 26/7/2016)

Ο Αναστάσιος Τσολακίδης, επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ήταν αυτός που ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα κατά την 79η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τσολακίδης είναι ο μοναδικός αστυνομικός που δεν είπε στο δικαστήριο ότι τα δεκάδες μαυροντυμένα άτομα που κατέφτασαν έξω από την καφετέρια «Κοράλλι», απ’ όπου βγήκε η παρέα του Φύσσα, ήταν μέλη της ναζιστικής οργάνωσης.

Ενώ λοιπόν όλοι οι συνάδελφοί του ανεξαιρέτως τόνισαν ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες, ο Τσολακίδης ισχυρίστηκε ότι δεν είδε διακριτικά της οργάνωσης και ότι δεν διαπίστωσε εκείνο το βράδυ ότι επρόκειτο για άτομα της Χρυσής Αυγής. Είπε μόνο ότι ήταν μαυροντυμένοι, ενώ δεν παρουσιάστηκε και σίγουρος για τα όπλα που κρατούσαν, λέγοντας ότι «υπήρχε μια κινητικότητα στα χέρια.

Δεν ήταν χαλαροί, τα χέρια τους δεν ήταν ελεύθερα. Μπορεί να ήταν βέργα, ήταν κάτι μακρόστενο. Οι πολλοί δεν κρατούσαν κάτι στα χέρια, αλλά κάποιοι κρατούσαν. […] Είδα στην Τσαλδάρη μακριά αντικείμενα και μεταλλικά αντικείμενα στα χέρια, μπορεί να ήταν οτιδήποτε, από σιδερομπουνιές έως κλομπ». Αυτά λοιπόν κατέθεσε στο δικαστήριο.

Καθαρή εικόνα

Ο Τσολακίδης όμως είναι ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που το βράδυ της δολοφονίας διαβιβάζει μέσω ασυρμάτου στο κέντρο της Αστυνομίας τα γεγονότα από τον τόπο του εγκλήματος. Σε αντίθεση λοιπόν με την κατάθεσή του, κατά τις διαβιβάσεις του προς το κέντρο έχει καθαρή εικόνα ότι πρόκειται για χρυσαυγίτες. «Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα της Χ.Α., κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη» διαβιβάζει.

Αλλά ακούει από τον ασύρματο και τη διαβίβαση άλλων συναδέλφων του, που επίσης διευκρινίζουν ότι βλέπουν «άτομα της Χρυσής Αυγής». Επίσης κατά τις διαβιβάσεις του ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ είναι βέβαιος και για τα όπλα που κρατούν οι χρυσαυγίτες, αφού αναφέρει με σαφήνεια ότι πρόκειται για «σιδερομπουνιές και ρόπαλα».

Κατά τα άλλα, ο Τσολακίδης ισχυρίστηκε ότι δεν είδε το αυτοκίνητο του Ρουπακιά να καταφτάνει από το αντίθετο ρεύμα, ούτε το μαχαίρωμα, ούτε τον δολοφόνο να ξαναμπαίνει μέσα στο όχημα. Τον είδε, όπως είπε, μόνο όταν πια είχε ήδη μπει στο αμάξι. Αλλά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης των χρυσαυγιτών στον Φύσσα, λίγο πριν το μαχαίρωμα, ισχυρίστηκε ότι είδε «4-5 άτομα να συμπλέκονται» και ότι δεν κατάλαβε «ποιος μάλωνε με ποιον».

Το μαχαιράκι

Αλλά και το έγκλημα, όπως φαίνεται, το αντιλήφθηκε μόνο μετά την αντίδραση του μαχαιρωμένου πλέον Φύσσα. Οπως κατέθεσε ο Τσολακίδης, άκουσε τον Παύλο να «φωνάζει εξοργισμένος. Η Λεγάτου (σ.σ. προηγούμενη μάρτυρας αστυνομικός) λέει “ηρέμησε! ηρέμησε!” και αυτός (σ.σ. ο Φύσσας) έλεγε “εμένα, ρε παιδιά, αυτός με μαχαίρωσε” και δείχνει τον Ρουπακιά μέσα στο αμάξι».

Ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ κατέθεσε ακόμα ότι μετά τις υποδείξεις του Φύσσα ρώτησε ο ίδιος τον Ρουπακιά τι έκανε και αυτός του απάντησε «περαστικός είμαι», ενώ στη συνέχεια, όπως είπε, τον έβγαλε από το όχημα και «ήταν ήρεμος και ψύχραιμος».

Εκείνη την ώρα, λέει ο Τσολακίδης, «κοιτάω κάτω και βλέπω το μαχαιράκι». Τη χρήση του υποκοριστικού στην περιγραφή του αντικειμένου του εγκλήματος την ξαναείδαμε προ ημερών και στην κατάθεση της αδελφής του δολοφόνου, Χρυσούλας Ρουπακιά.

«Το μόνο που κάνατε…»

Αλλά ενδιαφέρον έχει και η διευκρινιστική ερώτηση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη σε σχέση με το αν οι τέσσερις που ο Τσολακίδης κατέθεσε ότι είδε να «συμπλέκονται» με τον Φύσσα είχαν σχέση με τους υπόλοιπους 50 μαυροφορεμένους, με τον αστυνομικό να απαντά: «Πιστεύω ότι είναι το ίδιο περιστατικό».

Η πρόεδρος στάθηκε και στη λέξη «συμπλοκή» που χρησιμοποιούσε ο μάρτυρας, ρωτώντας «οι τέσσερις στρέφονται κατά του ενός;», με τον αστυνομικό να ισχυρίζεται ότι «όλοι ήταν ένα μπουλούκι, υπήρχαν ένταση και φωνές αλλά δεν μπορούσα να αντιληφθώ ακριβώς».

Η κ. Λεπενιώτη, τέλος, επέμεινε και στο γεγονός ότι η αστυνομία που ήταν παρούσα δεν απέτρεψε τη δολοφονία, σημειώνοντας ότι «το μόνο που κάνατε είναι που συλλάβατε κάποιον που καθόταν μέσα στο αμάξι».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.