«Αν έμενα, ίσως να σκότωναν και μένα…» [19/7/2016]

paylos_fyssas_mnimeioΤο μνημείο του δολοφονημένου από Χρυσαυγίτες Παύλου Φύσσα (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ).

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 20/7/2016)

Στη χθεσινή συνεδρίαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής (στον Κορυδαλλό) εξετάστηκε ο Ν. Χατζηευστρατίου, άλλος ένας φίλος του Παύλου Φύσσα που ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας.

Ο συγκεκριμένος φίλος του Παύλου, σε μια κατάθεση έντονα φορτισμένη συναισθηματικά, αναφέρθηκε πολλές φορές στην αγωνία του και στον εφιάλτη που βασανίζει το μυαλό του επειδή το μοιραίο βράδυ έτρεξε να φύγει και δεν στάθηκε δίπλα στον φίλο του.

Μίλησε ανοιχτά για τον φόβο και τις κρίσεις πανικού που βίωνε για μεγάλο διάστημα μετά τη νύχτα της δολοφονίας, για την ταραγμένη πρώτη του κατάθεση, αλλά και για τη δυνατή φιλία που είχε με τον Παύλο, ο οποίος συχνά τον προστάτευε.

Εισ.: Γιατί δεν σας ακολούθησε ο Παύλος όταν τρέχατε;

Ν.Χ.: Νομίζω για να το διευθετήσει.

Εισ.: Αφού τον είδατε, όπως λέτε, και στο μισό μέτρο οι άλλοι ήταν έτοιμοι να του επιτεθούν, γιατί δεν γυρίσατε;

Ν.Χ.: Αυτό που ρωτάτε τώρα με βασανίζει τρία χρόνια, είναι ο λόγος που δεν θέλω να έρθω στο δικαστήριο.

Εισ.: Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η επίθεση αν επιστρέφατε;

Ν.Χ.: Μπορεί, μπορεί και να με σκότωναν κι εμένα.

Ο Ν. Χατζηευστρατίου, ηχολήπτης και φίλος του Παύλου από το 2004, ήταν μαζί με την παρέα στο «Κοράλλι» και, όπως οι υπόλοιποι, περιέγραψε και αυτός τους συγκεκριμένους χρυσαυγίτες που είδε στην καφετέρια, τα όσα αντίκρισε βγαίνοντας, το πώς και πόσο γρήγορα με τα τηλέφωνα μαζεύτηκαν οι μηχανές με τους χρυσαυγίτες: «Ακούγονται βρισιές. Κοιτάμε προς την Κεφαλληνίας, προς το “Κοράλλι” δηλαδή, και βλέπουμε αρκετό κόσμο να έρχεται προς Τσαλδάρη. Ηταν καμιά 30αριά, άκουσα “ελάτε εδώ, κότες”».

Μίλησε για κάποιον που έβριζε και προκαλούσε ειδικά τον Παύλο. Ο μάρτυρας είδε και τους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ την ώρα που ο ίδιος και δύο άλλοι της παρέας άρχισαν να τρέχουν.

Αργότερα συνελήφθη μαζί με τους υπόλοιπους φίλους του Φύσσα, μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Κερατσινίου (όπου τους έγδυσαν), ενώ μόλις έγινε γνωστό ότι ο Παύλος πέθανε, από τον χώρο έφυγε ο Ρουπακιάς. Ο ίδιος ο μάρτυρας έπαθε σοκ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο Ν. Χατζηευστρατίου απάντησε σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής. Εξήγησε πως το παρατσούκλι του «Θανάσιμος» οφείλεται στο επιθετικό σερβίς που κάνει στο βόλεϊ, ενώ μίλησε για τη στενή σχέση του με τον Παύλο.

Π.Α.: Είπατε νωρίτερα ότι έχετε δει επίθεση κατά μεταναστών από χρυσαυγίτες στο λούνα παρκ όπου δουλεύατε με την κοπέλα σας. Είχαν ομοιότητες με αυτούς που σας επιτέθηκαν;

Ν.Χ.: Βέβαια, τα μπλουζάκια Χ.Α., τα παντελόνια, όλα.

Π.Α.: Κατά τίνος στρέφεται η Χ.Α.;

Ν.Χ.: Κατά μεταναστών, ομοφυλόφιλων, αριστερών.

Στη συνέχεια άρχισαν οι ερωτήσεις από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι οποίοι επέμεναν, παρόλο που ο μάρτυρας ζήτησε να μη γίνει αυτό, να ρωτούν σχετικά με μια συνέντευξη που είχε δώσει παλιότερα στο VICE.

Η πρόεδρος δεν επέτρεψε τις ερωτήσεις και αποφάσισε η συνέντευξη να διαβαστεί με τα αναγνωστέα. Οι συνήγοροι ρωτούσαν αν έπιναν εκείνο το βράδυ, ποια τραγούδια του Φύσσα είναι αντιφασιστικά κ.λπ.

Συνήγορος Χ.Α.: Είπατε, ο Παύλος σάς έλεγε ότι θα σας βρουν σφαγμένο.

Ν.Χ.: Ημουν κωλοπαιδάκι, το θέμα είναι τι έκανα όμως;

Συνήγορος Χ.Α.: Τι κάνατε; Κάνατε επιθέσεις, μπλέκατε σε βίαια επεισόδια;

Ν.Χ.: Οχι, απλά δεν δίσταζα να μιλάω.

Συνήγορος Χ.Α.: Και θα σας βρίσκανε σφαγμένο επειδή μιλούσατε;

Ν.Χ.: Εδώ τον άλλον τον σφάξανε επειδή τραγούδαγε.

Συνήγορος Χ.Α.: Ο Φύσσας μπλεκόταν σε επεισόδια;

Ν.Χ.: Κυρίως σε πλάκες και γέλια μπλεκόταν.

Συνήγορος Χ.Α.: Εδώ δώσατε θρησκευτικό όρκο. Πιστεύετε στον Θεό;

Ν.Χ.: Πιστεύω στον Θεό, δεν πιστεύω στον δικό σας θεό.

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη στο Εφετείο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.