Το χρονικό της άγριας νύχτας [15/7/2016]

xrysoyla_roypakia_dikastirio Στην πρώτη ημέρα της κατάθεσής της η Χρ. Ρουπακιά δήλωσε απλά ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ρουπακιάς που απλά πήρε μέρος σε τέσσερις συγκεντρώσεις της οργάνωσης | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 16/7/2016)

Με συνεχείς ερωτήσεις της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη άρχισε χθες στην αίθουσα του Εφετείου η κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά, αδελφής του δολοφόνου τού Παύλου Φύσσα.

Η μάρτυρας με τις απαντήσεις της έδωσε το περίγραμμα της δράσης του τάγματος εφόδου το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Κι αυτό, παρά τους ισχυρισμούς της ότι αγνοεί πλήρως όλο το περιστατικό, όπως και την ανάμειξη οποιουδήποτε άλλου μέλους ή στελέχους της Χ.Α.

Η κατάθεση ξεκίνησε μόλις ολοκληρώθηκαν οι ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων στον μάρτυρα φίλο του δολοφονημένου. Ο Τ. Μιχαλόλιας (συνήγορος του Μιχαλολιάκου) έκλεισε ρωτώντας τον εάν ο ίδιος χαρακτηρίζει ως επεισόδιο το να καίγεται ένα λεωφορείο. «Αυτό δεν είναι επεισόδιο, είναι μια επίθεση» ήταν η απάντηση του μάρτυρα.

Στην πρώτη ημέρα της κατάθεσής της η Χρ. Ρουπακιά δήλωσε απλά ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ρουπακιάς που απλά πήρε μέρος σε τέσσερις συγκεντρώσεις της οργάνωσης (Ιμια, Μελιγαλά, Περιβολάκι Νίκαιας, Θερμοπύλες). Η μάρτυρας δήλωνε συνεχώς άγνοια για ό,τι έχει γίνει ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια μετά.

Απαντώντας κατέθεσε ότι ο Ρουπακιάς κλήθηκε τηλεφωνικά από τον κατηγορούμενο Δήμου το μοιραίο βράδυ, γύρω στις 11, για να τον ρωτήσει αν γνωρίζει κάτι και να του πει να πάει για κάποιον έκτακτο λόγο στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας.

Ο Ρουπακιάς μετά ακολούθησε τους άλλους με το αυτοκίνητό του με το οποίο μετέφερε το τσαντάκι του Καζαντζόγλου για να μην του πέσει διότι ο Καζαντζόγλου οδηγούσε τη μηχανή.

Ο Ρουπακιάς παρκάρισε ανάποδα πάνω στον δρόμο, επειδή δεν βρήκε άλλη θέση. Επιβεβαίωσε σε απάντησή της την ύπαρξη του μηνύματος-κάλεσμα των μελών της Χ.Α., προσπαθώντας αμέσως μετά να το ανασκευάσει.

Ενας ήσυχος άνθρωπος

Η μάρτυρας είπε ότι ο Ρουπακιάς βοηθούσε στις διανομές τροφίμων της οργάνωσης, πήγαινε στα μαθήματα Ιστορίας, παρακολουθούσε τις ομιλίες βουλευτών και ότι η ίδια, παρ’ όλο ότι είχε πάει σε βασικές συγκεντρώσεις της Χ.Α., δεν γνώριζε κανέναν πλην του Τσορβά και εξ όψεως τους Πατέλη και Καζαντζόγλου. «Ο αδελφός μου είναι ήρεμος άνθρωπος, συζητήσιμος και ακόμα και το ψωμί του το έκοβε με το χέρι. Δεν του άρεσαν τα μαχαίρια».

Στις ερωτήσεις της προέδρου απάντησε ότι ο Ρουπακιάς το ίδιο βράδυ την πήρε τηλέφωνο από το τμήμα Κερατσινίου και της είπε ότι έγινε ένας τσακωμός και της ζήτησε να του πάει τσιγάρα.

Εκείνη πήγε, αλλά είδε έξω από το τμήμα κόσμο, φοβήθηκε και έφυγε. «Γιατί φοβηθήκατε, αφού ούτε ξέρατε τι είχε γίνει ούτε σας γνώριζε κανείς;» ρώτησε εύλογα η πρόεδρος. «Απλά φοβήθηκα» απάντησε.

Στη συνέχεια κατέθεσε ότι τελικά πήγε σπίτι της χωρίς ακόμα να γνωρίζει το παραμικρό και έβαλε στην αναζήτηση στο Ιντερνετ τις λέξεις «επίθεση Αμφιάλη» και είδε ότι ένα παιδί είχε τραυματιστεί.

Πρ.: Αφού δεν ξέρατε απολύτως τίποτα, πώς σκεφτήκατε να κάνετε τη συγκεκριμένη αναζήτηση; Πώς ξέρατε ότι ο τραυματισμός είχε σχέση με τον αδελφό σας;

Μαρτ.: Δεν το σκέφτηκα έτσι, απλά το πληκτρολόγησα ασυναίσθητα.

Πρ.: Θα μπορούσατε να βάλετε και «τρακάρισμα Κολωνάκι»;

Μαρτ.: Ναι, στις 4 το πρωί από την αναζήτηση έμαθα για τον τραυματισμό.

Πρ.: Στις 4 η ώρα βλέπατε ακόμα τραυματισμό;

Μαρτ: Στις 6 διάβασα ότι ο αδελφός μου είχε ομολογήσει το συμβάν

Πρ.: Τι ήταν το συμβάν;

Μαρ.: Ανθρωποκτονία

Δυο γρατζουνιές

Στην ερώτηση της προέδρου τι έμαθε από τον αδελφό της για την πράξη, απάντησε ότι ο Ρουπακιάς τής είπε πως μόλις παρκάρισε το αυτοκίνητο, τον τράβηξαν έξω τέσσερα άτομα κι εκείνος, όπως ήταν σκυμμένος κι έβλεπε τα πόδια των άλλων, «τράβηξε το μαχαιράκι κι έκανε δυο γρατζουνιές στην κοιλιά».

Συμπλήρωσε ότι ο Ρουπακιάς τής είπε ότι ακόμα και όπλο να είχε αντί για μαχαίρι εκείνο το βράδυ φοβήθηκε τόσο που θα το χρησιμοποιούσε.

Πρ.: Γιατί δεν έκλεισε τις πόρτες, δεν πάτησε γκάζι να φύγει όταν είδε ότι κάποιοι τον απειλούν;

Μαρ: Οι αστυνομικοί ήταν δίπλα του, αφού αμέσως τον συνέλαβαν.

Μάλιστα, κατέθεσε ότι ρώτησε τον αδελφό της γιατί δεν έφυγε αμέσως.

«Από όλα όσα έγιναν εσείς το μόνο που του είπατε είναι γιατί δεν έφυγε;» παρατήρησε η Μαρία Λεπενιώτη. Σε ερώτηση της εφέτη Γ. Τσουλφόγλου για το αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο αδελφός της ήταν απλός ψηφοφόρος, η μάρτυρας απάντησε ναι.

Η εφέτης συνέχισε ρωτώντας αν είχε ακούσει η ίδια τον αρχηγό του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία και η μάρτυρας απάντησε ξανά καταφατικά.

«Εχετε ακούσει αρχηγό πολιτικού κόμματος να αναλαμβάνει την ευθύνη για την πράξη ενός ψηφοφόρου;» ξαναρώτησε η εφέτης, αλλά δεν ακούστηκε κάποια απάντηση.

Χρυσαυγίτης με σουγιά στο δικαστήριο

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής διαδικασίας, όταν το μηχάνημα ελέγχου της εισόδου (της οδού Δέγλερη) στο Εφετείο «χτύπησε» ξαφνικά στη διάρκεια ελέγχου και έκπληκτοι οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι ένα άτομο είχε στο τσαντάκι του μαχαίρι με λάμα πέντε εκατοστών. Αμέσως συνελήφθη και προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων.

Σχηματίστηκε σε βάρος του κατηγορία για οπλοκατοχή και αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο προσαχθείς όχι μόνο είναι στέλεχος της Χρυσής Αυγής, αλλά ήταν και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της οργάνωσης στο Ηράκλειο στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.