Δεν επενέβη γιατί φύλαγε το περιπολικό! [8/7/2016]

xrysi_avgi_diki_vintsis Η πρόεδρος του δικαστηρίου επέπληξε σφόδρα τον αστυνομικό Διαμαντή Βίντση για την αναξιοπιστία του και για την αναντιστοιχία με τις προηγούμενες καταθέσεις του | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, ΕφΣυν, 9/7/2016)

Mε την κατάθεση του αστυνομικού της Αμεσης Δράσης Διαμαντή Βίντση, οδηγού περιπολικού που κατέφθασε το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, συνεχίστηκε χθες η δίκη (72η δικάσιμος) της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που διεξάγεται πλέον στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Οι αντιφάσεις που παρουσίασε χθες με τις αρχικές καταθέσεις του ο μάρτυρας προκάλεσαν την οργή της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη αλλά και τη σφοδρή επίπληξη που δέχτηκε από την εισαγγελέα της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί αναφερόμενος στα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν από τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, λέγοντας πως εκείνος εκτελούσε χρέη ταξιτζή και του περιστατικού επιλαμβάνεται ο συνοδηγός…

Πρόεδρος: Ενδιαφερθήκατε να δείτε τι συμβαίνει, σας ενδιέφερε να δείτε τι γίνεται όταν φτάσατε στην Παναγή Τσαλδάρη και είδατε πολύ κόσμο συγκεντρωμένο;

Μάρτυρας: Οχι.

Πρόεδρος (σε έντονο ύφος): Είστε αστυνομικός, δεν είστε σκέτος οδηγός, αν συνέβαινε κάτι στον συνάδερφό σας θα σας ενδιέφερε;

Μάρτυρας: Εγώ είμαι οδηγός, πώς να σας το πω… είμαι ταξιτζής, ο συνοδηγός τα κάνει όλα. Ο οδηγός δεν κάνει τίποτα, φυλάει την περιουσία του Δημοσίου (σ.σ.: εννοεί το περιπολικό).

Πρόεδρος: Ενός αυτοκινήτου 20ετίας δηλαδή…

Ακολούθησε και η επίπληξη της εισαγγελέως της έδρας προς τον μάρτυρα αστυνομικό, η οποία επίσης εντόπισε απόκλιση στους ισχυρισμούς του μάρτυρα με αυτούς σε προηγούμενες καταθέσεις του, λέγοντάς του ευθέως ότι «με τη στάση που τηρεί είναι ύποπτος για ψευδορκία». «Βασικά, δεν μας λέτε τίποτε, σας τα λέμε όλα εμείς», επισήμανε η εισαγγελέας, τονίζοντάς του παράλληλα ότι κατά το παρελθόν είχε πει «άλλα».

Επιδεικνύοντάς του μάλιστα τις καταθέσεις του που κρατούσε στα χέρια της, η εισαγγελέας είπε στον αστυνομικό πως είχε υποστηρίξει ότι «κλείδωσε το περιπολικό και έτρεξε στα στενά, ψάχνοντας υπόπτους», ενώ ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξε ότι δεν απομακρύνθηκε καθόλου από το αυτοκίνητο καθώς και ότι το σήμα που έλαβε από το κέντρο της Αμεσης Δράσης για να μεταβεί στο σημείο έκανε λόγο για φιλάθλους, ενώ παλαιότερα είχε αναφέρει για «μαυροφορεμένους με ρόπαλα».

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα -η οποία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα- το σήμα που έλαβε το μοιραίο βράδυ από το κέντρο αφορούσε επεισόδιο με φιλάθλους, αλλά κατά την άφιξή του στο σημείο δεν εντόπισε απολύτως τίποτε. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο συνοδηγός του αυτοκινήτου «είχε πάει να ψάξει στα στενά».

Παράλληλα, η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τον μάρτυρα να κοιτάξει στο εδώλιο αν αναγνωρίζει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων που εμπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα κάποια άτομα που συνάντησε το μοιραίο βράδυ στην Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε μόνο τον Γιώργο Ρουπακιά, που τον είδε ωστόσο μέσα στο περιπολικό, ενώ στο σημείο της δολοφονίας είχε δει μόνο τον μαχαιρωμένο μουσικό.

«Μας ζητήθηκε να περιμένουμε για να συνοδεύσουμε το ασθενοφόρο ώς το Κρατικό», εξήγησε ο Διαμαντής Βίντσης. Το αμέσως επόμενο σήμα που έλαβε ήταν «να επιστρέψει στο σημείο της δολοφονίας και να προβεί σε προσαγωγές σε ό,τι περίεργο βλέπει».

Πρόεδρος: Ποιον θα κάνατε προσαγωγή;

Μάρτυς: Ξεχωρίζεις τον ύποπτο… Κάποιον που δεν ταιριάζει εκείνη την ώρα στο σημείο.

Πάντως ανάμεσα στους μάρτυρες που κλήθηκαν από την έδρα να καταθέσουν τη Δευτέρα στο δικαστήριο είναι και η αδερφή του Γιώργου Ρουπακιά.

Η κατάθεση του φρουρού

Νωρίτερα χθες ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, Δημήτρης Χατζησταμάτης, την κατάθεση του οποίου επιχείρησε να αποδομήσει η υπεράσπιση των κατηγορουμένων προκειμένου να πλήξει την αξιοπιστία του.

Ο μάρτυρας, που κατέθεσε επί τρεις συνεχόμενες μέρες στο δικαστήριο, παρέμεινε πιστός στους αρχικούς ισχυρισμούς του για το «συντεταγμένο ποδοβολητό» της επίθεσης το βράδυ της δολοφονίας, αλλά και στην εκτίμησή του περί συγκεντρωμένων χρυσαυγιτών που «διευκόλυναν ψυχολογικά τον Ρουπακιά» και στην «υποτίμηση του όλου σκηνικού από την αστυνομία εκείνο το βράδυ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.