«Εμάς αντιμετώπιζαν ως εγκληματίες»

beate_nsuΤα τρία βασικά μέλη της νεοναζιστική οργάνωσης NSU. Η σύλληψη της Μπεάτε Τσέπε (αριστερά) άνοιξε το δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

(Κείμενο: Γιάννης Παπαδόπουλος, Καθημερινή, 3/7/2016)

«Οι Αρχές προσπάθησαν στην αρχή να παρουσιάσουν στο κοινό τα θύματα ως εγκληματίες. Οι συγγενείς τους αντιμετωπίστηκαν ως ύποπτοι. Κι εγώ πιέστηκα από ανακριτές να ομολογήσω ότι είχα σκοτώσει τον άνδρα μου». Εντεκα χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Θεόδωρου Βουλγαρίδη στο Μόναχο και η πρώην σύζυγός του, Υβόννη Βουλγαρίδη, ακόμη περιμένει την απονομή δικαιοσύνης.

Οι εξαντλητικές ανακρίσεις στα πρώτα στάδια της έρευνας και η διασπορά φημών στα γερμανικά ΜΜΕ είχαν δηλητηριάσει την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα η ίδια να χάσει τη δουλειά της και οι κόρες της να στιγματιστούν στο σχολείο. Ακόμη και όταν αποκαλύφθηκε ότι για τη δολοφονία ευθύνονταν τα μέλη νεοναζιστικής οργάνωσης, η περιπέτεια της οικογένειας Βουλγαρίδη δεν τελείωσε. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι ευθύνονται, ακόμη και μέλη των Αρχών», λέει σε συνέντευξή της στην «Κ» η κ. Βουλγαρίδη.

Τι αναφέρει η Εισαγγελία

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2005 οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU, μπήκαν στο κλειδαράδικο του Βουλγαρίδη και τον εκτέλεσαν με τρεις σφαίρες στο κεφάλι. Το φονικό όπλο, ένα πιστόλι Ceska 83, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε έξι προηγούμενους φόνους ανδρών τουρκικής καταγωγής που παρέμεναν ανεξιχνίαστοι.

Μέχρι και το 2011 οι έρευνες των Αρχών κύκλωναν τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των θυμάτων ή αποδίδονταν στην τουρκική μαφία. Το ρατσιστικό κίνητρο και η πιθανή δράση νεοναζί δεν είχαν εξεταστεί.

Η κ. Βουλγαρίδη ανακρινόταν συστηματικά επί τρεις ή τέσσερις ώρες, η αστυνομία είχε ρωτήσει τη 15χρονη κόρη της εάν ο πατέρας της ήταν έμπορος ναρκωτικών και εάν την κακοποιούσε.

«Παρόμοια αντιμετώπιση είχαν οι γυναίκες και οι συγγενείς των άλλων θυμάτων», λέει η κ. Βουλγαρίδη, που στο παρελθόν είχε μιλήσει για «θεσμικό ρατσισμό» των γερμανικών αρχών. «Θεωρώ ότι δεν θα επιτρεπόταν να συμβούν τόσοι κατά συρροή φόνοι εάν τα θύματα ήταν Γερμανοί», σημειώνει. «Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για τους αληθινούς δράστες, τις οποίες αγνόησαν.

Την ίδια στιγμή γνώριζαν ότι τα θύματα ήταν απλοί, σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι και όχι εγκληματίες. Παραπλανήθηκαν και οι πολίτες για πολιτικούς σκοπούς», προσθέτει.

Αργοί ρυθμοί

Η κ. Βουλγαρίδη σταμάτησε να είναι «ύποπτη» για τις γερμανικές αρχές το 2011, όταν αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης NSU και συνελήφθη ένα από τα βασικά μέλη της, η Μπεάτε Τσέπε. Η δίκη ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί παρά τις εκτιμήσεις ότι θα τελείωνε τουλάχιστον το 2015.

«Εκδικάζονται δέκα διαφορετικές υποθέσεις φόνων, δύο βομβιστικές επιθέσεις και ληστείες που συνέβησαν σε περίοδο μεγαλύτερη των δέκα ετών. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι επέλεξαν να σιωπήσουν και συστηματικά οι συνήγοροί τους προσπαθούν να σαμποτάρουν τις διαδικασίες. Και οι Αρχές ακόμη αρνούνται να βοηθήσουν τη διαδικασία και παρακρατούν πληροφορίες», αναφέρει στην «Κ» ο Γιαβούζ Ναρίν, δικηγόρος της Υβόννης Βουλγαρίδη, που παρίσταται στη δίκη ως πολιτικώς ενάγουσα.

Ο Ναρίν δεν αποδίδει τις ενέργειες των γερμανικών αρχών στα πρώτα στάδια των ερευνών σε λάθη. «Οι ψεύτικες κατηγορίες κατά των θυμάτων διακινήθηκαν σκοπίμως, όπως σκοπίμως αποσιωπήθηκαν πληροφορίες για τους πραγματικούς δολοφόνους», σχολιάζει. Αρχικά η NSU είχε παρουσιαστεί στη Γερμανία σαν μια αυτόνομη συμμορία τριών ατόμων, στην οποία μετείχαν η Τσέπε με τους Μούντλος και Μπένχαρτ (των οποίων η αυτοκτονία το 2011 οδήγησε και στην εξάρθρωση της οργάνωσης). Οπως εξηγεί όμως ο Ναρίν, από την εξέλιξη της δίκης μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ένα μεγάλο δίκτυο νεοναζί που υποστήριζαν τη NSU και προμήθευαν τα μέλη της με όπλα, χρήματα, πλαστά έγγραφα και εκρηκτικά, ενώ τους εξασφάλιζαν και κρησφύγετα.

Η Μπεάτε Τσέπε έχει επιλέξει να κρατήσει το στόμα της κλειστό στη δίκη.

«Βρήκαμε ακόμη ότι κάποιοι από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές τους ήταν παράλληλα πληροφοριοδότες των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας», αναφέρει στην «Κ» ο δικηγόρος της κ. Βουλγαρίδη. «Ξέρουμε ότι πληρώνονταν αδρά για να ενημερώνουν τις Αρχές για όσα συμβαίνουν στον χώρο των νεοναζί εξτρεμιστών», λέει ο ίδιος. Οι μυστικές υπηρεσίες όμως κατέστρεψαν σχετικές αναφορές και έγγραφα μετά την εξάρθρωση της NSU. «Κάποιοι από τους πληροφοριοδότες πέθαναν υπό περίεργες συνθήκες, προτού τους ακούσουμε στο δικαστήριο. Αλλοι εξασφάλισαν νέες ταυτότητες και ζουν στο εξωτερικό», συμπληρώνει ο Ναρίν.

Ρατσιστικές επιθέσεις

Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης μετρούσε 32 χρόνια ως μετανάστης στο Μόναχο. Με τη Γερμανίδα σύζυγό του Υβόννη είχε συμπληρώσει 20 χρόνια γάμου πριν βγει το διαζύγιό τους. Είχαν δύο κόρες, ηλικίας 15 και 18 ετών την ημέρα του φόνου. «Είχα μεγάλες προσδοκίες στο ξεκίνημα της δίκης. Δυστυχώς παρατηρούμε ότι οι Αρχές αποτυγχάνουν στη διερεύνηση της υπόθεσης», λέει η κ. Βουλγαρίδη. «Οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί ακόμα και μετά την αποκάλυψη της δράσης της NSU», συμπληρώνει.

Σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει μια ανησυχητική κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας στη Γερμανία. Ενδεικτικά το 2015 τα βίαια εγκλήματα εναντίον φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων αυξήθηκαν κατά 87% σε σύγκριση με το 2013. Στην ίδια έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία είχε επισημάνει τις ανεπάρκειες και την προχειρότητα στις έρευνες για τους θανάτους του Θεόδωρου Βουλγαρίδη και των Τούρκων μεταναστών. «Ο ρατσισμός παραμένει και σήμερα σοβαρό ζήτημα στη Γερμανία και δεν πρέπει να το υποτιμούμε», επισημαίνει η κ. Βουλγαρίδη.

Η συνέχιση της έρευνας εδώ: Το «τρίο του θανάτου», οι Ελληνες και οι Τούρκοι (του Σταύρου Τζίμα).


Διαβάστε ακόμα:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.