Δολοφονία υπό το βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ.

xatzistamatis_efeteio(Κείμενο: Ειρήνη Λαζαρίδου, Αυγή, 1/7/2016)

Εξωτερικός φρουρός διαψεύδει αστυνομικούς στη δίκη της Χρυσής Αυγής – “Η ομάδα ΔΙΑΣ ήταν εκεί πριν φτάσει το τάγμα εφόδου” – “Ήταν χτύπημα που έχεις μάθει να το κάνεις. Θα πρέπει να το έχεις δουλέψει το χέρι”.

Για την πληγή που «άνοιξε σαν τριαντάφυλλο» από άνθρωπο που «ήταν εκπαιδευμένος στα μαχαίρια». Για το «ποδοβολητό» του τάγματος εφόδου που «είχε ρυθμό, τυχαία δεν μπορείς να το πετύχεις» και «είχε την έννοια του εκφοβισμού». Για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που «σοκαρίστηκαν και αιφνιδιάστηκαν» και για το φονικό που «έγινε εκεί όπου υπήρχε εποπτεία αστυνομική»! Για όλα μίλησε χθες ο εξωτερικός φρουρός Δημήτρης Χατζησταμάτης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας πολλές φορές άφωνο το ακροατήριο…

Η κατάθεση του μάρτυρα, που σύμφωνα με τη δικογραφία επιχείρησε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην παρέα του αδικοχαμένου μουσικού Παύλου Φύσσα και τους τρεις χρυσαυγίτες, στην καφετέρια Κοράλλι, πριν καταφτάσει το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, «τίναξε στον αέρα» τις καταθέσεις των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που ισχυρίστηκαν ότι έφτασαν αργά, κυνήγησαν τους δράστες, αλλά δεν πρόλαβαν το μοιραίο. Όπως είπε, η ομάδα ΔΙΑΣ έφτασε πριν κάνει την εμφάνισή του το τάγμα εφόδου και μάλιστα φώναξαν προς τους Άγγο, Τσαλίκη και Μιχάλαρο «Φτάνει, μάγκες, διαλύστε το τώρα».

Πληγή σαν τριαντάφυλλο…

Ο μάρτυρας, όπως είπε, «όταν ήρθαν οι μηχανές της ΔΙΑΣ, πλησίασα και τους ενημέρωσα για το τι είχε γίνει. Σ’ εκείνο το σημείο άκουσα ποδοβολητό. Εμφανίστηκαν είκοσι άτομα με μαύρες μπλούζες, κάποιοι κρατούσαν κράνη. Με το που βγήκαν και κοιτάξανε απέναντι, λένε, νάτος. Το ποδοβολητό ήταν συντεταγμένο. Ήταν δουλεμένο, απ’ αυτά που σε φοβίζουν. Φαντάρος έχω πάει, αυτό κάναμε παρέλαση για να το μάθουμε. Πήγαν προς την παρέα του Φύσσα. Είδα να τον κυνηγάνε. Πιστεύω ότι σοκαρίστηκαν κι αιφνιδιάστηκαν και οι άνδρες της ΔΙΑΣ. Οι χρυσαυγίτες όρμηξαν στον ψηλό (σ.σ.: Φύσσας). Μετά άκουσα φωνές ‘τον μαχαίρωσαν’. Η κοπέλα που τον κράταγε μου φώναζε ‘μαζί τους είσαι’. Της λέω, παιδί μου, δεν σου είπα ότι θα σας φάνε; Φώναζα φέρτε γάζες, νερά. Το θύμα είχε λίγο αίμα, γι’ αυτό είχα την εντύπωση ότι όλα θα πάνε καλά. Είχε ανοίξει η πληγή σαν τριαντάφυλλο. Φαινόταν το κρέας αλλά ήταν στεγνή. Πρέπει το μαχαίρι να γύρισε και να κατέβηκε προς τα κάτω»…

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο Δ. Χατζησταμάτης είπε ότι στην αστυνομία άλλαξαν την κατάθεσή του προκειμένου να καλύψουν την υπηρεσία, ενώ εκείνος δεν τη διάβασε πριν την υπογράψει, εμπιστευόμενος τους συναδέλφους του. «Δυστυχώς, έπρεπε να προσέχω» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους τρεις χρυσαυγίτες που ήταν στο Κοράλλι είπε ότι «ήταν ομοιόμορφα ντυμένοι και φαίνονταν ότι ανήκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, και μάλιστα »ο ένας απ’ αυτούς ήταν γεροδεμένος και είχε ξυρισμένο κεφάλι”.

Η αφήγηση του μάρτυρα, που μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευε ότι η ένταση ήταν αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα, ήταν συγκλονιστική: «Πήγα στην παρέα του Φύσσα και λέω τι έγινε, ρε παιδιά; Μου λέει ο Παύλος, κοίτα πάνω. Ήταν οι τρεις τους στη μέση του δρόμου. Είχαν ένα κόρδωμα. Τότε πήγα στους τρεις. Μίλησα με τον Άγγο. Του είπα, ρε μάγκα, τι έγινε εδώ; Ήταν ταραγμένος. Του λέω, τι θα γίνει, θα τσακωθείτε τώρα; Ο κοντοκουρεμένος που είχε υπολογίσιμο σωματότυπο μίλαγε συνέχεια στο τηλέφωνο. Η αίσθησή μου ήταν ότι ειδοποιούσε. Έβριζε κι έλεγε, θα τους γαμήσουμε, εδώ είναι»…

Σύμφωνα με τον Δ. Χατζησταμάτη, εκείνη ήταν μια εποχή που «άμα τα ‘βαζες με χρυσαυγίτες, θα τις έτρωγες» και τότε «λέω στον Φύσσα, ξέρεις ποιοι είναι αυτοί; Είναι της Χρυσής Αυγής. Έχεις την κοπελίτσα σου, ήπιες τα ποτάκια σου, είδες την μπαλίτσα σου, φεύγα. Πετάγεται τότε ένας λεπτοκαμωμένος, και λέει εδώ είναι Κερατσίνι, δεν περνάει ο φασισμός, και του λέω σκάσε ρε μαλάκα. Άμα σου κάνουν ‘ντου’, εγώ δεν μπορώ να τους σταματήσω».

Στόχος ήταν ο Φύσσας

Ο Δ. Χατζησταμάτης είπε επίσης ότι «μου έδιναν την αίσθηση ότι απ’ όλη την παρέα ο στόχος ήταν ο Φύσσας», ενώ υπογράμμισε ότι «αυτό το χτύπημα δεν το κάνει όποιος να ‘ναι. Ήταν εκπαιδευμένος σε μαχαίρια. Ήταν χτύπημα που έχεις μάθει να το κάνεις. Θα πρέπει να το έχεις δουλέψει το χέρι». Όσο για τον Ρουπακιά, τόνισε: «Κάποιοι διευκόλυναν ψυχολογικά τον δράστη. Όλο το σκηνικό (αριθμός ατόμων, φωνές) στήθηκε προς διευκόλυνσή του. Αν ήταν τετ α τετ, δεν θα γινόταν αυτό»…

Στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν παρόντες οι 14 από τους 18 κατηγορουμένους που εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, ενώ απουσίαζαν 4 επικαλούμενοι επαγγελματικούς λόγους, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έχει διατάξει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους. Η πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση για την ερχόμενη Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας την εντολή του δικαστηρίου για αυτοπρόσωπη παρουσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.