«Είδα Ρουπακιά, Μιχάλαρο, Άγγο» [24/6/2016]

diki_roupakias Μάρτυρας, φίλος του Παύλου Φύσσα, αναγνώρισε χθες στο δικαστήριο τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο τη νύχτα της άγριας δολοφονίας | EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

(Κείμενο: Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 25/6/2016)

Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις στον Κορυδαλλό, συνεχίστηκε χθες η δίκη της Χρυσής Αυγής (67η συνεδρίαση). Μετά τη σχετική διαταγή του δικαστηρίου, οι 17 από τους 18 κατηγορουμένους στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα ήταν αυτή τη φορά παρόντες, αν και ζήτησαν να μπορούν να απουσιάζουν από το δικαστήριο διότι χάνουν… μεροκάματα! Κατέθεσε ο μάρτυρας Νίκος Μαντάς, φίλος του Παύλου Φύσσα.

Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας μαζί με τον Μιχάλη Ξυπόλητο είχαν δεχτεί επίθεση από συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες την πρώτη ημέρα της δίκης έξω από τον Κορυδαλλό.

Η πρόεδρος ξεκίνησε με ερωτήσεις για τη νύχτα της δολοφονίας. Απαντώντας ο μάρτυρας συνοπτικά κατέθεσε ότι: Ηταν μαζί με φίλους, τους οποίους κατονόμασε, σε μια καφετέρια προκειμένου να δουν τον αγώνα, όταν ύστερα από τηλεφωνική συνομιλία τους με τον Φύσσα αποφάσισαν να πάνε στο «Κοράλλι» και να συνεχίσουν όλοι μαζί την παρακολούθηση του αγώνα.

Πήγαν με δύο αυτοκίνητα, τα παρκάρισαν και κατευθύνθηκαν στο μαγαζί. Εκεί ο μάρτυρας διασταυρώθηκε με κάποιο άτομο που είχε ξαναδεί σε βίντεο με χρυσαυγίτες.

Τον περιέγραψε με λεπτομέρειες στο δικαστήριο και συνέχισε για την παρέα των τριών θαμώνων στο «Κοράλλι» που μιλούσαν στα κινητά, κοιτούσαν προς το μέρος τους, ενώ τελικά έφυγαν ένας ένας λίγο πριν λήξει το παιχνίδι.

Περιέγραψε τον έναν από αυτούς, που ξαναείδε λίγο αργότερα μαζί με τα συγκεντρωμένα απέναντι από το «Κοράλλι» άτομα, που αντίκρισε η παρέα τους βγαίνοντας.

«Ηταν μαζεμένα 7 με 10 άτομα, κρατούσαν στα χέρια κάτι σαν ξύλα ή λοστούς, φορούσαν μαύρα ρούχα, ήταν γεροδεμένοι, με κοντά μαλλιά», είπε ο μάρτυρας. Τα άτομα άρχισαν να αυξάνονται, ενώ η δική του παρέα αποφάσισε να απομακρυνθεί και να επιστρέψουν αργότερα ώστε να πάρουν τα αυτοκίνητά τους.

Ανέφερε ότι είδε δύο μηχανές ΔΙΑΣ σταματημένες απέναντι στην οδό Τσαλδάρη, ενώ οι επιβάτες τους συνομιλούσαν με τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες.

Το φονικό κομβόι

«Εμφανίστηκε τότε ένα κομβόι από 7-8 μηχανές και δύο αυτοκίνητα στο σημείο», πράγμα που οδήγησε τον ίδιο και άλλα δύο από τα παιδιά της παρέας τους να απομακρυνθούν και να κρυφτούν σε ένα στενό. «Η εντύπωσή μου ήταν ότι μια ομάδα συγκροτήθηκε εκεί για επίθεση. Ηταν απειλητικοί και ερχόντουσαν φωνάζοντας και βρίζοντας. Ηταν πλέον γύρω στα 40 με 50 άτομα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια περιέγραψε το πώς, μόλις βγήκαν από το στενό που κρύφτηκαν, τους συνέλαβαν αστυνομικοί, τους έβαλαν χειροπέδες και τους οδήγησαν στο τμήμα. Τότε άκουσαν στον ασύρματο για το μαχαίρωμα.

Στο τμήμα, δίνοντας στοιχεία, έβλεπαν έναν τύπο δίπλα τους να καπνίζει και να ασχολείται με το κινητό του και αρχικά τον πέρασαν για αστυνομικό. Μάλιστα τους έπιασε και κουβέντα και ρώτησε γιατί βρίσκονται εκεί.

Οταν τα παιδιά τού απάντησαν ότι τους την έπεσαν χρυσαυγίτες, αυτός τους ρώτησε το γιατί κι αν είναι πολιτικοποιημένοι. «Κι εγώ φοράω αρβύλες», τους είπε, «αλλά δεν πιστεύω να είμαι ύποπτος».

Τελικά, ο άνθρωπος αυτός, που δεν ήταν άλλος από τον Ρουπακιά, εξαφανίστηκε από το δωμάτιο του αστυνομικού τμήματος μόλις έγινε γνωστό ότι ο Παύλος Φύσσας είχε πεθάνει.

Η πρόεδρος ζήτησε από τους κατηγορουμένους να σηκωθούν όρθιοι και από τον μάρτυρα να τους κοιτάξει καλά και να πει αν και ποιους αναγνωρίζει.

Υπαινικτικά σχόλια

Ο μάρτυρας έδειξε τον Μιχάλαρο, τον Αγγο και φυσικά τον Ρουπακιά, τους οποίους αναγνώρισε με βεβαιότητα. Η κατάθεση συνεχίστηκε με ερωτήσεις από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση, ενώ συνεχώς ακούγονταν υπαινικτικά σχόλια από την πλευρά των συνηγόρων των κατηγορουμένων, που δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα ακρόασης, λόγω και κάποιας βλάβης των μικροφώνων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μια ερώτηση του Δ. Γκαβέλα, συνηγόρου του επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος, Α. Πανταζή, προς τον μάρτυρα-φίλο του δολοφονημένου Φύσσα.

Γκαβέλας: Πώς καταλάβατε ότι είναι χρυσαυγίτες; Είπατε πριν ότι δεν κοιτούσατε επίμονα, τότε πώς καταλάβατε τι είναι αυτοί;

Μάρτυρας: Δεν κοίταξα επίμονα, αλλά τους είδα, ήταν στο οπτικό μου πεδίο.

Γκαβέλας: Δεν είναι ενοχλητικό και αδιάκριτο να κοιτάτε έτσι; (!)

Η δίκη συνεχίζεται στο Εφετείο στις 27/6.

One thought on “«Είδα Ρουπακιά, Μιχάλαρο, Άγγο» [24/6/2016]

  1. Pingback: Η Δίκη –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.