Τα ψέματα των αστυνομικών δεν σώζουν τη Χρυσή Αυγή (65η-66η μέρα)

biagis(Κείμενο: Λένα Βερδέ, Εργατική Αλληλεγγύη, 15/6/2016)

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ανδρέα Μπιάγκη, ενός εκ των οκτώ αστυνομικών ΔΙΑΣ που βρέθηκαν μπροστά στη δολοφονία Φύσσα, εξαντλήθηκε η 65η και η 66η ημέρα της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 9 και τις 10 Ιούνη αντίστοιχα. Η μαρτυρία του, που είχε σταματήσει τον περασμένο Γενάρη όταν η δίκη διεκόπη λόγω της αποχής των δικηγόρων, έδωσε την εικόνα μιας αστυνομίας που όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει το τάγμα εφόδου εκείνο το βράδυ βοηθώντας με την αδράνειά της τη δολοφονική επίθεση, αλλά και εξακολουθεί μαζί με τις ευθύνες της να καλύπτει και τους χρυσαυγίτες κατηγορούμενους.

Ο μάρτυρας δεν αρνήθηκε, όπως είχε κάνει και το Γενάρη, ότι τα πενήντα άτομα που αντίκρυσε μαζί με τους συναδέλφους του έξω από την καφετέρια Κοράλλι “ήταν χρυσαυγίτες”, με κοινά χαρακτηριστικά όπως “κοντοκουρεμένοι” με “μαύρες μπλούζες”, “πολυπληθέστεροι από μια παρέα” που “σίγουρα δεν πήγαιναν για καφέ”, ενώ τόνισε ότι “δεν ήταν τυχαία εκεί, κάτι είχαν στο μυαλό τους”και ότι “προκαλούσαν φόβο” ακόμα και στους ίδιους. Μάλιστα έκανε ακόμα πιο σαφές ότι ήταν χρυσαυγίτες διευκρινίζοντας ότι “αν ήταν από άλλο πολιτικό χώρο, θα είχαμε επίθεση σε μας”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης συμπλήρωσε ότι οι δεκαπέντε με είκοσι που αποσπάστηκαν από τους πενήντα και άρχισαν να τρέχουν προς την Τσαλδάρη, παρότι ο ίδιος δεν άκουσε κάποιο παράγγελμα ή εντολή, “ήξεραν που πάνε”.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα αν ήταν δικαιολογημένος ο φόβος που ένιωσαν ακόμα και οι αστυνομικοί, ο μάρτυρας απάντησε ότι “ναι, γιατί ήταν πολλά τα άτομα και όχι συνεργάσιμα”. “Έβριζαν και φώναζαν, οι διαθέσεις τους δεν ήταν ειρηνικές”, συμπλήρωσε. Ενώ, περιγράφοντας προς την πρόεδρο τη στιγμή της δολοφονίας, είπε ότι έβλεπε δύο άτομα να συμπλέκονται (εννοώντας το Φύσσα με το Ρουπακιά) και άλλα τρία άτομα που “τραβούσαν, έσπρωχναν και παρενοχλούσαν τον πιο ψηλό και νεότερο” (εννοώντας το Φύσσα).

Ωστόσο, o αστυνομικός συνέχισε να υποστηρίζει ότι οι δεκαπέντε με είκοσι που έτρεξαν στην Τσαλδάρη “έσπασαν αμέσως στα γύρω στενά”, ενώ οι τέσσερις που χτυπούσαν τον Φύσσα “προϋπήρχαν εκεί, δεν ήταν από αυτούς που έτρεχαν από το Κοράλλι”. “Αν οι πέντε που συμπλέκονταν ήταν από αυτούς που κυνηγούσαμε, οι συνάδελφοί μου θα είχαν μπει μπροστά και θα τους είχαν σταματήσει”, είπε ο μάρτυρας.

Αυτή είναι η εκδοχή της ΔΙΑΣ με την οποία προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της: ότι οι αστυνομικοί “δεν πρόλαβαν” τη δολοφονία γιατί αυτή ήταν ήδη σε εξέλιξη όταν οι ίδιοι έφτασαν στο σημείο ακολουθώντας αυτούς που έτρεχαν από το Κοράλλι. Έτσι, αποσυνδέοντας το τάγμα εφόδου από τη δολοφονία και υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για ένα ενιαίο περιστατικό, η αστυνομία συγκαλύπτει ότι, στην πραγματικότητα, παρακολούθησε την επίθεση από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να επεμβαίνει -ως τη στιγμή που ο ίδιος ο Φύσσας φωνάζοντας υπέδειξε το δολοφόνο του.

Το πόσο κατασκευασμένο είναι αυτό το σενάριο φάνηκε στη συνέχεια. Όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε από συνήγορο της πολιτικής αγωγής πόση απόσταση είναι από το Κοράλλι μέχρι το σημείο της δολοφονίας απάντησε “100 με 150 μέτρα”. Ενώ όταν ρωτήθηκε πόση ώρα έκανε να διανύσει αυτή την απόσταση, απάντησε “τρία λεπτά (!)”. “Είστε σίγουρος ότι τρέχατε;” ήταν η επόμενη ερώτηση χωρίς να υπάρξει σαφής απάντηση. Καταλαβαίνοντας τη “γκάφα”, ο μάρτυρας προσπάθησε να μειώσει το χρόνο μιλώντας μετά για “ενάμιση λεπτό”, όμως κι αυτός ο χρόνος είναι πάρα πολύς για 150 μέτρα τρέξιμο και μάλιστα από εκπαιδευμένους αστυνομικούς.

Κάλυψη

Η εκδοχή των αστυνομικών της ΔΙΑΣ δεν καλύπτει απλά τις δικές τους ευθύνες. Καλύπτει και τους χρυσαυγίτες. Γιατί η αποσύνδεση του τάγματος εφόδου από τη δολοφονία αποτελεί την υπερασπιστική γραμμή πολλών κατηγορουμένων που υποστηρίζουν όχι μόνο ότι οι συγκεντρωμένοι στο Κοράλι ήταν άσχετοι με την επίθεση στο Φύσσα, αλλά ακόμα πιο προκλητικά ότι αν δεν ξεκινούσαν οι είκοσι να τρέχουν προς την Τσαλδάρη οι αστυνομικοί δε θα είχαν κάνει ποτέ τη σύλληψη Ρουπακιά. Με άλλα λόγια, ότι το τάγμα εφόδου οδήγησε την αστυνομία στο δράστη της δολοφονίας (!).

Οι αντιφάσεις και τα ψέματα των αστυνομικών της ΔΙΑΣ δεν τελειώνουν, όμως, εδώ. Ο μάρτυρας, όπως και όλοι οι συνάδελφοί του που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα, υποστήριξε ότι οι ίδιοι έκαναν τη σύλληψη του Ρουπακιά -ότι τον έβγαλαν από το αυτοκίνητο, τον έλεγξαν, του φόρεσαν χειροπέδες, βρήκαν και μάζεψαν το μαχαίρι κλπ. Ο ισχυρισμός τους έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τους δύο αστυνομικούς του περιπολικού που έφτασαν αμέσως μετά τη δολοφονία και που και οι δύο έχουν καταθέσει ότι βρήκαν τον Ρουπακιά μέσα στο αυτοκίνητό του, με αναμμένα τα φώτα και τη μηχανή, χωρίς χειροπέδες και ότι οι ίδιοι προχώρησαν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Ο ένας εκ των δύο αστυνομικών του περιπολικού μάλιστα, ο Ν. Ντάφος, που κατέθεσε ακριβώς πριν τον Α. Μπιάγκη, μίλησε για έναν Ρουπακιά που κάπνιζε μέσα στο αυτοκίνητό του και που θα μπορούσε να διαφύγει αν ο ίδιος δεν είχε παρκάρει το περιπολικό ακριβώς μπροστά του. Ερωτώμενος από τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη αν διαψεύδει την εικόνα που έδωσε ο συνάδελφός του, ο Α. Μπιάγκης απάντησε καταφατικά, ενώ η απάντηση στην ερώτηση γιατί ένας αστυνομικός με είκοσι χρόνια υπηρεσίας να λέει ψέματα, δεν επετράπη από την πρόεδρο.

Αυτοπρόσωπη παρουσία για το τάγμα εφόδου Νίκαιας

Τρείς ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής την εβδομάδα που πέρασε. Οι δύο πρώτες ήταν η μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο Αθηνών και η επιτάχυνση της διαδικασίας (βλέπε δίπλα). Η τρίτη ήταν η αποδοχή από το δικαστήριο του αιτήματος της οικογένειας Φύσσα για αυτοπρόσωπη παρουσία των 18 κατηγορουμένων χρυσαυγιτών που εμπλέκονται στη δολοφονική επίθεση.

Το αίτημα υπέβαλε στις 9/6 η Χρύσα Παπαδοπούλου από την Πολιτική Αγωγή. Συγκεκριμένα, η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των 18 κατηγορούμενων σε κάθε συνεδρίαση και μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της δολοφονίας Φύσσα καθώς, όπως είπε, “η παρουσία τους είναι απαραίτηση για την εξακρίβωση της αλήθειας δεδομένου ότι οι μάρτυρες κατηγορίας είναι αυτόπτες και τίθεται θέμα αναγνώρισης των κατηγορουμένων”.

Το αίτημα έγινε δεκτό

Το αίτημα έγινε δεκτό από την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στις 10/6, μετά από σχετική πρόταση και της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία αναφέρθηκε ειδικώς “στην επικείμενη κατάθεση του [φίλου του Παύλου Φύσσα και από την παρέα του εκείνο το βράδυ] Νικόλαου Μαντά, που φέρεται να αναγνωρίζει κάποιους από τους κατηγορουμένους”. Έτσι, από την επόμενη δικάσιμο στις 24 Ιούνη και μέχρι το τέλος των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας για την υπόθεση Φύσσα, οι 18 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία είναι υποχρεωμένοι να έρχονται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο και να κάθονται στο εδώλιο.

Ένα χρόνο τώρα, από τους 68 συνολικά κατηγορούμενους, αυτοί που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα δεν ξεπερνούσαν συνήθως τους δέκα. Οι περισσότεροι, ανάμεσά τους και πολλοί από τους 18 κατηγορούμενους για τη δολοφονία Φύσσα, δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στη διαδικασία, όπως βέβαια και η ηγετική ομάδα, Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Λαγός κλπ, που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στο δικαστήριο. Οι τελευταίες συνεδριάσεις έγιναν με μόλις ένα ή δύο να κάθονται στο εδώλιο.

Η προκλητική αυτή απουσία των χρυσαυγιτών από τη διαδικασία δεν έχει σχέση με “βιοποριστικά προβλήματα”, όπως επικαλέστηκαν κάποιοι εκ των συνηγόρων τους διαφωνώντας με την εισαγγελική πρόταση αποδοχής της αυτοπρόσωπης παρουσίας των 18 κατηγορούμενων. Ακόμα και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιάς, που βρίσκεται σπίτι του με περιοριστικούς όρους, από την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτη και μετά δεν ξαναεμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ήταν επιλογή των χρυσαυγιτών να μην εμφανίζονται στο δίκη προσπαθώντας από τη μία να υποβαθμίσουν τη σημασία της και από την άλλη να αποφύγουν την αναγνώρισή τους. Κι αυτή η επιλογή τώρα δέχτηκε ένα χτύπημα. Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας θα είναι πλέον αναγκασμένο να βρίσκεται μέσα στην αίθουσα.

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο στις 27/6

Τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής από τις φυλακές Κορυδαλλού στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών και την επιτάχυνση της διαδικασίας με περισσότερες δικασίμους, ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη την περασμένη εβδομάδα. Η υποχώρηση της κυβέρνησης τόσο στο θέμα της αίθουσας διεξαγωγής της δίκης όσο και στο ρυθμό εξέλιξής της είναι πλέον επίσημη.

Η πρώτη δικάσιμος στο νέο χώρο θα γίνει στις 27 Ιούνη. Την ίδια μέρα, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) καλεί σε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο, στις 8.30πμ, απαιτώντας την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας καθώς και να μη γίνει βήμα πίσω σχετικά με το τόπο και το ρυθμό της δίκης.

Τόσο η μεταφορά από τον Κορυδαλλό στο Εφετείο όσο και η επιτάχυνση της διαδικασίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης που άσκησε στην κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης η κατακραυγή του αντιφασιστικού κινήματος. Μια κατακραυγή που συμπυκνώθηκε στην πρόσφατη έκκληση της Μάγδας Φύσσα προς τον Τσίπρα να της δώσει εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και κωλυσιεργία της διαδικασίας με μόνους κερδισμένους τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες.

Μόνο έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος, που μέχρι τότε χαρακτήριζε αυτά τα αιτήματα ως καλέσματα “σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης”, αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Είναι μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, που χρειάζεται ωστόσο περιφρούρηση με πρώτο ραντεβού τη συγκέντρωση στις 27 Ιούνη.

“Παράθυρο”

Ο λόγος γι αυτό είναι ότι στη σχετική ανακοίνωση του υπουργού αναφέρεται πως “Σε περίπτωση δυσχερειών με πράξη του ίδιου του Προέδρου [του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών] η εκδίκαση θα μπορεί να μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού”. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση αφήνει το παράθυρο επιστροφής στον Κορυδαλλό ανοιχτό.

Ήδη στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για τον Ιούνη και τον Ιούλη η δίκη έχει ημερομηνίες και στον Κορυδαλλό. Η δίκη συνεχίζεται στις 24 Ιούνη στον Κορυδαλλό και στις 27 Ιούνη στο Εφετείο. Την επόμενη μέρα, 28 Ιούνη, η δίκη επιστρέφει στις φυλακές Κορυδαλλού για να ξαναγυρίσει στο Εφετείο στις 30 Ιούνη. Ενώ για τον Ιούλιο έχουν ανακοινωθεί οκτώ συνεδριάσεις στο Εφετείο (4, 8, 11, 14, 15, 18, 21 και 25/7) και μία στον Κορυδαλλό (19/7).

Η ενόχληση των χρυσαυγιτών και των συνηγόρων τους, τους οποίους εξυπηρετούσε και η απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού και ο αργός ρυθμός της δίκης, για αυτές τις εξελίξεις ήταν φανερή. Με το που ανακοινώθηκε στο δικαστήριο η αλλαγή του χώρου, ο Τ. Μιχαλόλιας, αδελφός και συνήγορος υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου, μίλησε για “περίεργες επαφές του προέδρου της Βουλής με εκπροσώπους της Πολιτικής Αγωγής” και κατήγγειλε το γεγονός ότι η είδηση έγινε γνωστή στην υπεράσπιση μέσω σάιτ. Ενώ συμπλήρωσε ότι σέβεται την απόφαση με την προϋπόθεση “να διασφαλιστεί η ηρεμία άσκησης των δικών μας καθηκόντων”. Και οι χρυσαυγίτες αφήνουν ξεκάθαρα το παράθυρο Κορυδαλλός ανοιχτό εκμεταλλευόμενοι προφανώς αυτά τα μπρος πίσω της κυβέρνησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.