Απόντες ξανά οι κατηγορούμενοι [9/6/2016]

edra_apontesEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

(Κείμενο: Μαρία Δήμα, Άντα Ψαρρά, ΕφΣυν, 10/6/2016)

Μόλις ένας από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους έδωσε χθες το «παρών» στο δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ακόμη ένας κατηγορούμενος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, παρέμεινε λίγη ώρα και εν συνεχεία αντιγράφοντας την τακτική των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του αποχώρησε.

Στην εκφώνηση του ονόματος του απόντος Γιώργου Ρουπακιά από την πρόεδρο στη έναρξη της δίκης, αντέδρασε έντονα ο πατέρας του Παύλου που φώναξε ότι: «Αυτός τρώει τα αυγά που του έφτιαξε η γυναικούλα του, γι’ αυτό δεν έχει έρθει».

Η εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου, υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να διατάξει να εμφανίζονται σε κάθε συνεδρίαση και μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της υπόθεσης της δολοφονίας Φύσσα και οι 18 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στη δολοφονία, καθώς «η αυτοπρόσωπη εμφάνιση είναι απαραίτητη για την εξακρίβωση της αλήθειας, δεδομένου ότι οι μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι αυτόπτες και τίθεται θέμα αναγνώρισης ή μη των κατηγορουμένων».

Παράλληλα η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ανακοίνωσε επίσημα τη μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, από τις 27 Ιουνίου.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε χθες ο ειδικός φρουρός Ανδρέας Μπιαγκής, ο οποίος ολοκλήρωσε την κατάθεσή του που είχε ξεκινήσει τον χειμώνα, λίγο πριν από την έναρξη της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων.

Ο μάρτυρας εξέφρασε στο δικαστήριο την πεποίθηση ότι τα άτομα που βρίσκονταν στην Παναγή Τσαλδάρη το μοιραίο βράδυ ήταν χρυσαυγίτες, γιατί αν ήταν «άλλου πολιτικού χώρου (σ.σ. αναρχικοί) θα είχαμε επίθεση σ’ εμάς»…

Στις επίμονες ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας ανέφερε ότι φοβήθηκε από την παρουσία των πενήντα ατόμων με τα ρόπαλα που βρέθηκαν στον τόπο της δολοφονίας και περιέγραψε μια ομάδα ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά (κοντοκουρεμένοι με ομοιόμορφο ρουχισμό) που «σίγουρα δεν πήγαιναν για καφέ»!

«Ναζιστικός χαιρετισμός»

Ο δικηγόρος Τάκης Ζώτος (πολιτική αγωγή των Αιγυπτίων ψαράδων) του έδειξε φωτογραφία ατόμων με όπλα, ανάμεσα στα οποία αναγνώρισε τον Ηλία Κασιδιάρη, και σε ερώτηση για το αν επιτρέπεται να φέρουν όπλα άτομα εκτός των σωμάτων ασφαλείας απάντησε «υπάρχουν πρόσωπα που ασκούνται σε σκοποβολή».

Στον μάρτυρα, τέλος, επιδείχτηκε φωτογραφία με τον Ρουπακιά να χαιρετάει και σε ερώτηση τι είδους χαιρετισμός είναι αυτός, ο Α. Μπιαγκής απάντησε «ναζιστικός».

Ο ειδικός φρουρός σε ερώτηση της Π.Α. σχετική με κατάθεση άλλου μάρτυρα αστυνομικού που είπε ότι ο Ρουπακιάς στο αυτοκίνητο είχε αναμμένα τα φώτα και τη μηχανή και ίσως θα μπορούσε να φύγει, απάντησε ότι αυτό το διαψεύδει.

Κατέθεσε δε, σε αντίθεση με τους αστυνομικούς του περιπολικού, ότι μέλη της ομάδας του (σ.σ. ομάδα ΔΙΑΣ) παρέδωσαν τον δράστη στους συναδέλφους τους. Τελικά οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις καταθέσεις των αστυνομικών έκαναν την εισαγγελέα να το επισημάνει λέγοντας ότι «κάθε αστυνομικός λέει και διαφορετικά πράγματα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.