“Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης της Χ.Α.”

Augi_DikasteΠρωτοσέλιδο εφημερίδας Αυγή, 4/6/2016.

Αναδημοσιεύουμε κείμενο της εφημερίδας Αυγή, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης (θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε χαρακτηρίσει αυτό το αίτημα ως “ανάμειξη στο έργο της δικαιοσύνης” σε ανακοίνωσή του στη 1/6/2016, την προηγουμένη δηλαδή της συνέντευξης τύπου της πολιτικής αγωγής και της οικογένειας Φύσσα, βλ. παρακάτω).

(Κείμενο: Κώστας Παπαγιάννης, Αυγή, 4/6/2016)

Πρωτοβουλία για την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι έτοιμη να αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Μ. Φύσσα, μητέρας του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή Π. Φύσσα, για την επιτάχυνση της δίκης. Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος συναντηθήκαν χθες με τη μητέρα και τους οικείους του Π. Φύσσα, τους οποίους διαβεβαίωσαν ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι η αρμοδιότητα για την επιλογή του χώρου της δίκης ανήκει στη Δικαιοσύνη, τόνισε όμως ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «οφείλει να σπεύσει αρωγός αν υπάρξει διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής της δίκης», καθώς διατηρεί την αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο. Ο Ν. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών παρακαλώντας τον να εκτιμήσει την κατάσταση με την πρόοδο της δίκης και, εφόσον διαπιστώσει δυσκολία προόδου, να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Εφετείο Αθηνών φαίνεται να είναι ο νέος χώρος διεξαγωγής της δίκης

Για το θέμα έχει υπάρξει ήδη επικοινωνία του προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών με τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι το απαραίτητο έγγραφο θα σταλεί τάχιστα. Ο πιθανός χώρος στον οποίο θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι θα είναι το Εφετείο Αθηνών.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε στη Μ. Φύσσα ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη «μεγάλη κοινωνική και πολιτική σημασία» της δίκης της Χρυσής Αυγής και αναγνώρισε ότι η ταχύτητα με την οποία διεξάγεται η διαδικασία είναι «τόσο αργή» που δεν δημιουργείται εικόνα που να επιτρέπει την αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «αυτή η εικόνα και η κατάσταση ασφαλώς και πρέπει να αλλάξει», ενώ υπενθύμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε φροντίσει να δώσει προς χρήση μία επιπλέον αίθουσα κατάλληλη για διεξαγωγή μεγάλων δικών ήδη από τις 5 Οκτωβρίου του 2015.

Ν. Βούτσης: Κρίσιμο για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία ζήτημα

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε την έκκληση της Μ. Φύσσα «κραυγή αγωνίας» και έκανε λόγο για ένα «κρίσιμο για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία ζήτημα». Ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι η μητέρα και οι οικείοι του Π. Φύσσα μετέφεραν στον ίδιο και τον υπουργό Δικαιοσύνης την άποψη, αλλά κυρίως την εμπειρία τους, ότι η δίκη «δεν έχει τον ρυθμό, τον ορίζοντα, αλλά και τη δημοσιότητα που πρέπει».

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζουμε το αίτημα της Μάγδας Φύσσα

Στο πλευρό της ΜάγδαςΦύσσα, η οποία ζήτησε προχθές την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δίκη, τάχθηκε χθες η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η πολύμηνη διακοπή της δίκης προκαλεί τα συμφέροντα κάθε δημοκρατικού πολίτη και ότι “η δίκη των μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης δεν χρήζει περαιτέρω καθυστερήσεων και αποτελεί πρόκληση για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του δικαστικού συστήματος”.

Τέλος, την αγανάκτησή του για τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ζητώντας τη μεταφορά της σε αίθουσα του Εφετείου.


Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου της 1/6/2016 έχει ως εξής:

“Με αφορμή διαρροές στον Τύπο σχετικά με δηλώσεις της Προέδρου του Δικαστηρίου ενώπιον του οποίου δικάζονται μέλη της Χρυσής Αυγής ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα:

Η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης αποτελεί κύριο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για δίκες με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, όπως αυτή που διεξάγεται με κατηγορούμενους μέλη της Χρυσής Αυγής.

Το ΥΔΔΑΔ θυμίζει ότι στη χώρα μας υπάρχει διαχρονικά ζήτημα έλλειψης μεγάλων αιθουσών, πράγμα που δυσκολεύει τη διεξαγωγή πολυπληθών δικών. Οι προσπάθειες ανταπόκρισης στην ανάγκη αυτή είναι συνεχείς και έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Ήδη, μάλιστα, από τις 05/10/2015 ολοκληρώθηκαν τα έργα που αφορούσαν την ασφάλεια της αίθουσας Τελετών του Εφετείου Αθηνών, ώστε πλέον αυτή είναι δυνατό, σε έκτακτες περιστάσεις, να χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό. Επιπλέον, δρομολογήθηκε η ετοιμασία ακόμη μιας αίθουσας στο χώρο του ισογείου του Εφετείου Αθηνών, η οποία ήδη δημοπρατείται. Είναι, τέλος, γνωστή η πρόσφατη προσπάθεια του Υπουργείου για εξεύρεση αιθουσών σε κτίσμα στο Φάληρο. Η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε καρπούς, όμως το Υπουργείο ήδη έχει προσανατολιστεί σε άλλα κτίρια.

Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής κάθε συγκεκριμένης δίκης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ίδιας της Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, παρότι βαρύνεται με τη γενική ευθύνη για την παροχή των κτιριακών υποδομών της Δικαιοσύνης, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ορίσει τον συγκεκριμένο τόπο διεξαγωγής μιας δίκης, όταν, δηλαδή, υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου και μόνο εφόσον υποβληθεί σε αυτόν σχετικό αίτημα διά του διευθύνοντος το οικείο δικαστήριο (ά. 18 παρ. 3 ν. 1756/1988).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γραπτό αίτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τον Διευθύνοντα το Εφετείο Αθηνών σχετικά με τον ορισμό άλλης αίθουσας διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης ουδέποτε έχει διαβιβασθεί. Επομένως, οι απόπειρες μετακύλησης της ευθύνης για την καθυστέρηση στον Υπουργό είναι άστοχες και επί της ουσίας καλούν σε ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.